JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stordalens «talentjakt»

Det er med stor uro at vi som arbeider innen hotell- og restaurantbransjen ser fagutdanningen smuldrer bort samtidig som arbeidsgivers etterspørsel etter faglig dyktighet forvitrer, skriver Enrique Mora.



18.11.2011
13:16
16.12.2013 17:39

I februar i år kunne vi lese en artikkel i Dagbladet (Dagbladet.no 14.02.2011 «Kokkene er de nye rockestjernene») hvor Administrerende direktør i NHO-Reiseliv uttrykte bekymring for rekruttering og behovet for «kompetent arbeidskraft i yrker som kokk, servitør og resepsjonist, og i reiselivet generelt».

Vi i Fellesforbundets avd.250 Seksjon for Hotel, restaurant og reiseliv i Sør-Trøndelag beskrev i et innlegg i Adresseavisen (Debatt 28.02.2011) hvordan vi hører «daglig fra lærlinger i bransjen vår som utnyttes som ufaglært arbeidskraft på lærlingerlønn, som ikke får gjennomgått sin opplæringsplan, som blir truet og hundset med. Dette er elever i norsk skole beskyttet av opplæringsloven. Greier de å gjennomføre sine 4 halvår som lærlinger, og består sin fagprøve tross mangelfull opplæring, står de ofte med fagbrevet i hånda og velger helt andre yrker eller forsvinner inn i de offentlige institusjonskjøkken».

Under det nylig avsluttede Landsmøtet i Fellesforbundet gikk vi i avd. 250 i Fellesforbundet opp til talerstolen og krevde handling med tanke på rekruttering av fagfolk innen vår bransje. Regjeringen har utropt reiselivet til en av fremtidens store satsingsområder, men skal det satses må det settes krav til en vesentlig kompetanseheving både for ansatte, mellomledere og ledere i alle ledd i bransjen. Eneste måten å oppnå dette på er ved å heve statusen på yrkesfag innen hotell og restaurant. Dette vil i tillegg være et viktig skritt i riktig retning for å løse rekrutteringsproblematikken innen hotell- og restaurantbransjen.

En stor utfordring er hvordan vi skal klare å rekruttere ungdom til å ta fagbrev innen reiseliv når sentrale aktører innen bransjen ikke selv vet å verdsette denne kompetansen når de rekrutterer nye medarbeidere. Et eksempel på dette er det nye Clarion Hotel på Brattøra. På hotellets hjemmeside kan en lese stillingsannonser for de ulike stillingene de trenger ansatte til. Det er frustrerende å se at ikke en eneste gang er fagbrev nevnt under ønskede eller påkrevde kvalifikasjoner. I Adresseavisen den 04.11.11 står det at de ser etter personer «med glimt i øyet». Personlighet går foran CV. Petter Stordalen skal «inspirere» fra scenen. Det kan virke som at for Choice Hotels Scandinavia har Hotellbransjen blitt et stort show. Ansettelser skal skje som om det gjaldt en plass i en realityserie som Big Brother eller Paradise hotell. Resepsjonister, kokker, servitører og stuepiker er blitt stillinger hvor det første kravet er å klare seg på en 2 minutters audition, eller for å sitere en mail sendt ut på vegne av direktøren på det nye hotell: «For oss går personlighet foran CV».

Det er derfor med stor uro at vi som arbeider innen hotell- og restaurantbransjen ser hvordan fagutdanningen innen våre yrker smuldrer bort samtidig som arbeidsgivers etterspørsel til faglig dyktighet forvitrer. Yrker som kokk, servitør, resepsjonsmedarbeider og renholder er yrker man kan utdanne seg som fagarbeider i og oppnå fagbrev etter endt læretid. Dessverre forsvant kravet til utdanning både for de forskjellige yrkene og for ledere på 80 – tallet og dette har medført en kvalitetsforringelse for hele bransjen.

Vi har en streng alkohollov i Norge, men for å skjenke alkohol på hotell, i restauranter og barer stilles intet annet krav enn alder, 18 år for vin, 20 år for brennevin. I servitørlærlingenes læreplaner er drikkevarer en egen modul der kjennskap til alkoholloven er et selvfølgelig krav i tillegg til kunnskap om alkohol som rusmiddel og servitørens ansvar ved salg og skjenking av alkohol. En viktig del i servitørlærlingenes opplæringsplan er varekunnskap, hygiene og kvalitetssikring. Hotell-og restauranter lever på salg av ferske matvarer til store grupper mennesker – det er livsviktig for utrolig mange gjester at denne biten er trygg!

Kan gjestene sove trygt når de vet at resepsjonsansatte, som har ansvaret ved en eventuell evakuering av hotellet, har minimal erfaring og er valgt til stillingen gjennom en ”audition”? Kan gjestene i restauranter spise maten sin trygt selv om den er laget og blir håndtert av kokker og servitører som er valgt pga. personlighet og ikke kvalifikasjoner? Hva er poenget med å bruke mangfoldige tusener i kampanjer som går ut på å få ungdom til å ta fagbrev innen vår bransje, når de samme som bruker penger på disse kampanjene går åpent ut for å velge mulige ansatte gjennom en ”audition”, hvor utstråling er hovedordet og ikke kunnskap? Hvor «du skal våge å stå på en scene og vise oss din personlighet i en kort presentasjon» er nøkkelordet heller enn kunnskap om for eksempel brannforskrifter, ferskvarehåndtering, alkoholloven og kvalitetssikring?

Skal Norge være konkurransedyktig som turistmagnet må turistene møte kvalitet i alle ledd, sier næringsminister Trond Giske. Han mener også at det er et stort behov for å heve statusen på yrkesfagene for å få opp rekrutteringa. Dessverre har den beskjed ikke nådd bransjetoppene.

I den artikkelen som ble nevnt i starten gikk Petter Stordalen ut som frontmannen i den NHO sponsede kampanjen ”Verden er din”. Han nevnte at det finnes en «missing link» mellom bransjen og ungdom og viser til at ikke alle ungdommer kan ta høyere utdanning. Kokkene er de nye «rockestjernene», sa Stordalen. Samtidig sa han at bransjen sliter med å si til ungdommen at det å ha fagbrev er «helt fantastisk».

For oss som er fagfolk og som fortsatt arbeider innen hotellbransjen er den manglende linken Stordalen viser til nettopp bransjeledere som undrer seg over mangel på erfarne arbeidere samtidig som de ansetter hvem som helst, uten å kreve fagbrev. De samme som ansetter mellomledere med liten erfaring i arbeidslivet. Hvordan kan man stå fram å si at «fagbrev er helt fantastisk» samtidig som man vil ha ansatte som velges etter personlighet og ikke erfaring? Hvor mange kokker, servitører, stuepiker/gutter og resepsjonister med fagbrev skal det ansettes i det nye hotellet? «Stordalens rockestjerner» (Dagbladet.no 14.02.2011) har dessverre ingen fagutdanning. Ingen fagutdanning betyr større usikkerhet når det gjelder matsikkerhet, hygiene, kunnskap og service. Hygienekravene som alltid har stått sterkt i bransjen har i takt med utviklinga også blitt ganske så frynsete.

Vi ser at de fleste som går videre etter en audition for realityserier ofte blir døgnfluer og glemmes fort. Slik går det også når hotellene arrangerer audition. Få av de som «vant» er igjen etter 1-2 år. Det eneste man klarer med en Audition er å ekskludere en hel gruppe erfarne mennesker som har bakgrunn fra bransjen.

Ved åpning av et nytt, flott konferansehotel i Trondheim hadde Stordalen en glitrende mulighet til å vise hvor fantastisk et fagbrev kan være og på den måten virkelig vise hotellbransjen på sitt beste. Dette hadde vært en unik sjanse til å vise både unge og voksne som ønsker en utdanning innen vår bransje at dette er en bransje der faglig kompetanse gjennom opplæring og utdanning er en verdsatt kompetanse. Dette kunne bidratt til å gi et statusløft for bransjen. Dessverre er denne sjansen misbrukt.

Let the game begin.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.11.2011
13:16
16.12.2013 17:39



Mest lest

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

Leif Martin Kirknes

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

Sissel M. Rasmussen

Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Håvard Sæbø

Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista

Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.

Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.

Jan-Erik Østlie

SISTE: Streikestarten er utsatt. Meklingen i lønnsoppgjøret fortsetter. De som skulle ha startet streiken i dag, har fått beskjed om å gå på jobb.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

Leif Martin Kirknes

Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Sissel M. Rasmussen

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Hanna Skotheim

Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

Anita Arntzen

Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»


Flere saker