JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stordalens «talentjakt»

Det er med stor uro at vi som arbeider innen hotell- og restaurantbransjen ser fagutdanningen smuldrer bort samtidig som arbeidsgivers etterspørsel etter faglig dyktighet forvitrer, skriver Enrique Mora.



18.11.2011
13:16
16.12.2013 17:39

I februar i år kunne vi lese en artikkel i Dagbladet (Dagbladet.no 14.02.2011 «Kokkene er de nye rockestjernene») hvor Administrerende direktør i NHO-Reiseliv uttrykte bekymring for rekruttering og behovet for «kompetent arbeidskraft i yrker som kokk, servitør og resepsjonist, og i reiselivet generelt».

Vi i Fellesforbundets avd.250 Seksjon for Hotel, restaurant og reiseliv i Sør-Trøndelag beskrev i et innlegg i Adresseavisen (Debatt 28.02.2011) hvordan vi hører «daglig fra lærlinger i bransjen vår som utnyttes som ufaglært arbeidskraft på lærlingerlønn, som ikke får gjennomgått sin opplæringsplan, som blir truet og hundset med. Dette er elever i norsk skole beskyttet av opplæringsloven. Greier de å gjennomføre sine 4 halvår som lærlinger, og består sin fagprøve tross mangelfull opplæring, står de ofte med fagbrevet i hånda og velger helt andre yrker eller forsvinner inn i de offentlige institusjonskjøkken».

Under det nylig avsluttede Landsmøtet i Fellesforbundet gikk vi i avd. 250 i Fellesforbundet opp til talerstolen og krevde handling med tanke på rekruttering av fagfolk innen vår bransje. Regjeringen har utropt reiselivet til en av fremtidens store satsingsområder, men skal det satses må det settes krav til en vesentlig kompetanseheving både for ansatte, mellomledere og ledere i alle ledd i bransjen. Eneste måten å oppnå dette på er ved å heve statusen på yrkesfag innen hotell og restaurant. Dette vil i tillegg være et viktig skritt i riktig retning for å løse rekrutteringsproblematikken innen hotell- og restaurantbransjen.

En stor utfordring er hvordan vi skal klare å rekruttere ungdom til å ta fagbrev innen reiseliv når sentrale aktører innen bransjen ikke selv vet å verdsette denne kompetansen når de rekrutterer nye medarbeidere. Et eksempel på dette er det nye Clarion Hotel på Brattøra. På hotellets hjemmeside kan en lese stillingsannonser for de ulike stillingene de trenger ansatte til. Det er frustrerende å se at ikke en eneste gang er fagbrev nevnt under ønskede eller påkrevde kvalifikasjoner. I Adresseavisen den 04.11.11 står det at de ser etter personer «med glimt i øyet». Personlighet går foran CV. Petter Stordalen skal «inspirere» fra scenen. Det kan virke som at for Choice Hotels Scandinavia har Hotellbransjen blitt et stort show. Ansettelser skal skje som om det gjaldt en plass i en realityserie som Big Brother eller Paradise hotell. Resepsjonister, kokker, servitører og stuepiker er blitt stillinger hvor det første kravet er å klare seg på en 2 minutters audition, eller for å sitere en mail sendt ut på vegne av direktøren på det nye hotell: «For oss går personlighet foran CV».

Det er derfor med stor uro at vi som arbeider innen hotell- og restaurantbransjen ser hvordan fagutdanningen innen våre yrker smuldrer bort samtidig som arbeidsgivers etterspørsel til faglig dyktighet forvitrer. Yrker som kokk, servitør, resepsjonsmedarbeider og renholder er yrker man kan utdanne seg som fagarbeider i og oppnå fagbrev etter endt læretid. Dessverre forsvant kravet til utdanning både for de forskjellige yrkene og for ledere på 80 – tallet og dette har medført en kvalitetsforringelse for hele bransjen.

Vi har en streng alkohollov i Norge, men for å skjenke alkohol på hotell, i restauranter og barer stilles intet annet krav enn alder, 18 år for vin, 20 år for brennevin. I servitørlærlingenes læreplaner er drikkevarer en egen modul der kjennskap til alkoholloven er et selvfølgelig krav i tillegg til kunnskap om alkohol som rusmiddel og servitørens ansvar ved salg og skjenking av alkohol. En viktig del i servitørlærlingenes opplæringsplan er varekunnskap, hygiene og kvalitetssikring. Hotell-og restauranter lever på salg av ferske matvarer til store grupper mennesker – det er livsviktig for utrolig mange gjester at denne biten er trygg!

Kan gjestene sove trygt når de vet at resepsjonsansatte, som har ansvaret ved en eventuell evakuering av hotellet, har minimal erfaring og er valgt til stillingen gjennom en ”audition”? Kan gjestene i restauranter spise maten sin trygt selv om den er laget og blir håndtert av kokker og servitører som er valgt pga. personlighet og ikke kvalifikasjoner? Hva er poenget med å bruke mangfoldige tusener i kampanjer som går ut på å få ungdom til å ta fagbrev innen vår bransje, når de samme som bruker penger på disse kampanjene går åpent ut for å velge mulige ansatte gjennom en ”audition”, hvor utstråling er hovedordet og ikke kunnskap? Hvor «du skal våge å stå på en scene og vise oss din personlighet i en kort presentasjon» er nøkkelordet heller enn kunnskap om for eksempel brannforskrifter, ferskvarehåndtering, alkoholloven og kvalitetssikring?

Skal Norge være konkurransedyktig som turistmagnet må turistene møte kvalitet i alle ledd, sier næringsminister Trond Giske. Han mener også at det er et stort behov for å heve statusen på yrkesfagene for å få opp rekrutteringa. Dessverre har den beskjed ikke nådd bransjetoppene.

I den artikkelen som ble nevnt i starten gikk Petter Stordalen ut som frontmannen i den NHO sponsede kampanjen ”Verden er din”. Han nevnte at det finnes en «missing link» mellom bransjen og ungdom og viser til at ikke alle ungdommer kan ta høyere utdanning. Kokkene er de nye «rockestjernene», sa Stordalen. Samtidig sa han at bransjen sliter med å si til ungdommen at det å ha fagbrev er «helt fantastisk».

For oss som er fagfolk og som fortsatt arbeider innen hotellbransjen er den manglende linken Stordalen viser til nettopp bransjeledere som undrer seg over mangel på erfarne arbeidere samtidig som de ansetter hvem som helst, uten å kreve fagbrev. De samme som ansetter mellomledere med liten erfaring i arbeidslivet. Hvordan kan man stå fram å si at «fagbrev er helt fantastisk» samtidig som man vil ha ansatte som velges etter personlighet og ikke erfaring? Hvor mange kokker, servitører, stuepiker/gutter og resepsjonister med fagbrev skal det ansettes i det nye hotellet? «Stordalens rockestjerner» (Dagbladet.no 14.02.2011) har dessverre ingen fagutdanning. Ingen fagutdanning betyr større usikkerhet når det gjelder matsikkerhet, hygiene, kunnskap og service. Hygienekravene som alltid har stått sterkt i bransjen har i takt med utviklinga også blitt ganske så frynsete.

Vi ser at de fleste som går videre etter en audition for realityserier ofte blir døgnfluer og glemmes fort. Slik går det også når hotellene arrangerer audition. Få av de som «vant» er igjen etter 1-2 år. Det eneste man klarer med en Audition er å ekskludere en hel gruppe erfarne mennesker som har bakgrunn fra bransjen.

Ved åpning av et nytt, flott konferansehotel i Trondheim hadde Stordalen en glitrende mulighet til å vise hvor fantastisk et fagbrev kan være og på den måten virkelig vise hotellbransjen på sitt beste. Dette hadde vært en unik sjanse til å vise både unge og voksne som ønsker en utdanning innen vår bransje at dette er en bransje der faglig kompetanse gjennom opplæring og utdanning er en verdsatt kompetanse. Dette kunne bidratt til å gi et statusløft for bransjen. Dessverre er denne sjansen misbrukt.

Let the game begin.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.11.2011
13:16
16.12.2013 17:39



Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

FRIVILLIG MANNSKAP: Ronny Frantzen var også en del av Norsk Folkehjelps frivillige mannskapet denne dagen.

Brian Cliff Olguin

Dette er historien om tre folkehjelpere som ble dratt inn i dramaet 22. juli fra hver sin kant

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) og statsminister Erna Solberg. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Hemmelig notat ble ikke lagt fram for Stortinget i Bergen Engines-saken

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

SV-leder Audun Lysbakken kaller saken en skandale og mener at arbeidsfolk har betalt prisen for krisen.

Colourbox.com

Louis Vuitton Norge fikk nær 900.000 i koronastøtte – eierne vil ta ut 40 millioner i utbytte

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

– Ti år er lang nok tid til å få det litt på avstand, men samtidig kort nok til fortsatt å huske det meste

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

– Nå er jeg håpefull. Men vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Roy Ervin Solstad

Drosjesjåfør tilkjent 5 millioner kroner i erstatning etter trafikkulykke

Kommentar

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Vigdis Askjem

«Høyre drar i gal retning, men det er oppløftende at Ove Trellevik viser partiets sanne ansikt»

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

– Dette er et veldig kraftig signal om at folket vil ha forandring, sier SV-leder Audun Lysbakken. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Sju av ti mener rike nordmenn skatter for lite: – Et veldig kraftig signal, sier SV-lederen

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

Tormod Ytrehus

Her driver vekstbedriften sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Ole Palmstrøm

Utøya og daglig leder Jørgen får Fritt Ords Honnør for 2021


Flere saker