Varsler Helsetilsynet om Oslo universitetssykehus
Etter å ha varslet om dagmulkter på én million, har Arbeidstilsynet også valgt å varsle Helsetilsynet om forholdene ved Oslo universitetssykehus.
per.flakstad@fagforbundet.no
– Jeg tolker varselet til helsetilsynet slik at Arbeidstilsynet mener det fysiske og psykiske arbeidsmiljøet og ukontrollert overtidsbruk kan gå ut over pasientbehandlingen, sier foretakstillitsvalgt for Fagforbundet, Bjørn Wølstad-Knudsen.
Unntas fra overtidsreglene
Han er godt fornøyd med rapporten som Arbeidstilsynet offentliggjorde i slutten av november, og mener tilsynet har fanget opp viktige problemstillinger som sykehuset og de ansatte sliter med.
– Vi tillitsvalgte i alle organisasjonene ved helseforetaket har i lengre tid vært uenige i måten mange ledende stillinger unntas avtaleverket og arbeidsmiljølovens overtidsbestemmelser på gjennom personlige kontrakter. Nå pålegger Arbeidstilsynet sykehusledelsen å gå gjennom stillingene sammen med de tillitsvalgte.
Det betyr i praksis at organisasjonene har fått innflytelse og påvirkningsmulighet tilbake når det gjelder å vurdere disse stillingene, sier Wølstad-Knudsen.
Han mener pålegget fra Arbeidstilsynet setter på plass et viktig prinsipp om at arbeidsgivere ikke skal ha frie hender til å unnta stillinger fra blant annet bestemmelsene om overtid gjennom personlige kontrakter.
Nesten dobbel stilling
Tilsynet fant grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene ved sykehuset. Blant annet viser det seg at ansatte har jobbet mellom 1500 og 1600 timer overtid i løpet av et år, det vil si at de har overtid som nesten tilsvarer en hel stilling.
– For oss som tillitsvalgte er det helt umulig å gå med på de nedbemanningsplanene som foreligger samtidig som helseforetaket bruker så mange innleide vikarer og så mye overtid, sier Wølstad-Knudsen.
Arbeidstilsynet vil ha flere opplysninger fra Oslo universitetssykehus, og har bedt om oversikt over arbeidstiden i perioden 8. august til 27. november i år fra hver klinikk for de ti sykepleierne, ti legene og ti ansatte i andre yrkesgrupper som har jobbet mest overtid.
I tillegg vil tilsynet ha en begrunnelse for bruk av overtid, opplysninger om vaktbytter og kopi av avtalene for de ansatte sykehuset melder tilbake om.
– Dette viser at Arbeidstilsynet har tatt denne saken veldig seriøst, og ser alvorlig på de forholdene som vi tillitsvalgte har varslet om. Vi har selv i lang tid forsøkt å få ut informasjon om disse forholdene, uten å lykkes. Derfor har det vært svært vanskelig både for tillitsvalgte og verneombudene å overvåke ansattes arbeidstid og arbeidsmiljø på en god nok måte, sier Wølstad-Knudsen.
Tror ikke på omstillingsprosessen
Sju av ti ansatte ved helseforetaket sier i en medarbeiderundersøkelse at de ikke lenger har tro på omstillingsprosessen ved Oslo universitetssykehus, og ifølge Arbeidstilsynets rapport er det mange som ikke melder avvik fordi de ikke tror at meldingene deres blir fulgt opp.
– Dette viser hvor nedkjørt mange av de ansatte er. Det er veldig slitsomt å jobbe når du går rundt og lurer på hvor du skal jobbe, hvilke oppgaver du skal ha, og i ytterste konsekvens om du har noen jobb i det hele tatt.
– Over tid blir dette veldig destruktivt, sier Bjørn Wølstad-Knudsen.
Forventninger til ny direktør
Både den generelle budsjettsituasjonen for sykehuset og Arbeidstilsynets pålegg og varsel om millionbøter hvis påleggene ikke blir innfridd, gir Oslo univeristetssykehus store utfordringer i året som kommer.
6. desember ble Bjørn Erikstein ansatt som ny direktør, og Wølstad-Knudsen har forventninger om et godt samarbeid mellom sykehusledelsen og de tillitsvalgte.
Erikstein har ikke fungert i så mange dagene foreløpig, men han virker etterrettelig og har signalisert at han ønsker en god og tett dialog med de ansatte og deres tillitsvalgte. Hvis han etterlever det og tar seg tid til å spille på de ansattes kompetanse i den videre utviklingen av sykehuset, kan det vise seg at vi nå har fått rett mann på rett plass, sier Wølstad-Knudsen.
Samtidig understreker han at selv om en ny direktør kan bidra til å skape ny giv i prosessen, vil han også slite med de samme utfordringene som forgjengeren Siri Hatlen.
– Han har jo ikke med seg noe mer penger inn i foretaket, sier Wølstad-Knudsen, som i et tidligere intervju med Fagbladet sa at sykehuset er avhengig av penger utenfra for å klare påleggene fra Arbeidstilsynet.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen