Mangelfull rikdom
Finansministeren sitter med mye penger på bok i en velstelt oljeøkonomi. Det gjør neppe alle som forsøker alpinsvinger mellom overbetalte boligmeglere eller grådige hushaier.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Han er svært blid om dagen, finansminister Sigbjørn Johnsen. 2011 ble et velbeslått år for den norske statskassa. I forhold til statsbudsjettet for fjoråret, som den forsiktige hedmarkingen la fram for et drøyt år siden, rant det inn 115 milliarder kroner mer i kassa enn forventet. Smak litt på beløpet. Det er ikke småpenger, og de skal først og fremst brukes til å styrke vårt felles oljefond.
Forklaringen på ekstragevinsten er at det er brukt færre oljemilliarder enn planlagt, at skatteinntektene fra norsk næringsvirksomhet ble høyere enn man trodde og at oljeinntektene også var høyere enn forventet. Samtidig er det en nesten rørende politisk enighet om den såkalte handlingsregelen – dvs. at det helst ikke skal brukes mer enn fire prosent av oljefondet hvert år. Mens det i forrige runde med finansuro for tre-fire år siden ble brukt litt ekstra oljepenger for å demme opp for en gryende krise blant våre viktigste handelspartnere, var målet for 2011 å komme ned igjen på 4,2 prosent. Nå viser det seg at han landet på 3,2 prosent. Det er kort og godt imponerende.
Det er også denne nøysomheten og «tunga rett munnen»-holdningen som imponerer omverdenen, selv om de er fullstendig klar over at vi med solide olje- og gassressurser og en kyststripe med rike fiskeressurser har et godt forsprang på mange andre. Det som hittil har vært imponerende er hvordan vi forvalter disse ressursene og utøver det politiske økonomihåndverket for å håndtere skiftende internasjonale trender, uro og krise i den omverden vi er så avhengige av. Så langt har det gått over all forventning.
Men ikke alle kan glede seg like mye over den solide, nasjonaløkonomiske plattformen vi har beina plantet på. En av de viktigste inngangsdørene for sosial trygghet i et ellers brukbart samfunn er muligheten for å kjøpe eller leie en rimelig bolig. Boligomsetningen i Norge lever sitt eget liv, uavhengig av vanlig pris- og inflasjonstakt – mye takket være en meglerstand som er sterkt medvirkende til å få prisene i været. Og nå har de sannelig vært ute med spådommene sine igjen, om at boligprisene også i år vil øke langt mer enn noe annet. At de smiler over egne spådommer, har jo først og fremst noe med selve omsetningssystemet og de overvurderte provisjonene deres å gjøre. Ingen forventer at oljefondet kan brukes til å skape et annet omsetningsregime for boliger, men tenk om det hadde vært mulig? Da kunne sannsynligvis veldig mange færre slitt med i det hele tatt å komme seg gjennom inngangsdøra med en nøkkel i hånda.
Også utleieboliger er prismessig veldig markedsstyrt . Å få til en skikkelig regulering av de utleieprisene privatfolk måtte finne på å kreve, er nok veldig nær utopi, men å sette inn politiske tiltak for kommunale utleieboliger til vanskeligstilte, bør det være mulig å få til. Så kunne vi kanskje slippe å se at Oslo og Bergen med sine egne boligselskaper hever millionbeløp i utbytte fra det som i realiteten skulle være en sosial boligpolitikk. Når de klarer å gjøre tilsvarende regnskap til null utbytte i Trondheim, må andre også klare det.
Joda, vi er fortsatt et rikt land, med store ressurser som på mange vis sikrer et grunnleggende og trygt fellesskap. Men det virker ikke like godt for alle.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie