Mineralressurser og miljøhensyn
Lagring av overskuddsmasse i sjø er ikke gammeldags, men det må være et mål å unngå deponering, mener Thorbjørn Jungård.
I Norge er det mange verdifulle mineralforekomster som ligger nær kyst og fjord. Det er store samfunnsverdier i disse mineralressursene. De tilfører distriktssamfunn viktig livskraft. Det er også mange andre sider med dette, belastningen på miljøet er en side av saken og det er det jeg tenkte å ta opp i dette innlegget. Ett viktig bakteppe å ha med seg er mineralnæringas betydning for samfunnet og måten vi innretter våre liv.
Produkter fra næringa følger hver og en av oss gjennom hele livsløpet. Til nå har den rike delen av verden kunne skaffet seg disse ressursene i den mer fattige delen av verden. Fremdeles er det slik at Europa forbruker om lag 20 prosent av det som produseres av mineralressurser i verden i dag, men sjøl kun produserer 4 prosent. Utrolig mange produkter som vi forbruker i hverdagen inneholder mineralprodukter.
En ting er at vi bare kan kjøpe dette fra andre deler av verden, men hva når andre deler av verden trenger dette selv? Det er en etisk side ved dette som ikke mange tar opp.
Miljøpåvirkningene er ett annet viktig forhold: En ting er støy og støv, det løses som oftest ganske enkelt, og det er jo også noe som de fleste bedrifter har stort fokus på da dette handler om arbeidsmiljøet for de som jobber i den enkelte bedrift. De største utfordringene knytter seg til overskuddsmassene som ofte skapes. Spørsmålet kommer ganske fort opp om hvor dette skal deponeres.
Jeg konstaterer at flere påstår at vi i Norge er ganske gammeldagse som velger å lagre dette i sjø. Her må det i beste fall være mye kunnskapsløshet ute og går. Grunnen til at vi i Norge har valgt løsninger som vi har, er de naturgitte forhold som vi har; nemlig til dels dype fjorder. Det er ikke vanskelig å forstå at de med til dels meget grunn kyststripe ikke ønsker å gjøre den enda grunnere.
En annen ting er at norske elver årlig slipper ut masser mange ganger mer enn det norsk gruveindustri noensinne kommer til å gjøre. Jeg er fullstendig klar over at det er stor forskjell på det som er menneskeskapte og naturgitte utslipp. Men når jeg ser på katastrofebeskrivelsene som kommer blant annet fra diverse havforskere så lurer jeg på hvordan fjordene i det hele tatt kan være i så god forfatning som de er?
Det finnes forskning på at fjordsystemene kommer seg relativt raskt etter en driftsperiode, ett eksempel er Nivas forskning på Bøkfjorden ved Kirkenes. I mange tilfeller, både ved eksisterende og nye planlagte gruver, så består utslippene av naturlige mineraler, mineraler som er vanlige i den norske berggrunnen. Mineralene er inerte som betyr at de ikke er miljøskadelige eller inneholder tungmetaller. Det finnes også utslipp som av produksjonstekniske grunner er tilsatt sterke stoffer, forskning, blant annet fra nevnte Bøkfjorden, viser at når dette blandes i øvrig masse blir ikke skadevirkningene så store som dersom de slippes rett ut.
Likevel er det mange grunner til at en bør søke å unngå deponi mest mulig. En ting er miljøgrunnene, en annen er det økonomiske. Utslippene er «ferdig produserte» og har vært igjennom en veldig komplisert prosess i bedriftene. Man burde i mye større grad forske på hva man kan bruke disse produktene til. Næringa har sjøl spilt inn forslag om et forskningsproffesorat om deponi og flotasjon for geologi og bergteknikk ved NTNU i Trondheim. Så langt har ikke regjeringen prioritert dette og det er skuffende.
Dette er skuffende av flere grunner:
– Tilgang på kvalifisert arbeidskraft er blant bergindustriens viktigste utfordringer generelt
– Samfunnsaksept for bl.a. deponi er avgjørende for bergindustriens forutsigbarhet og attraktivitet hos investorer
– Det er ikke mange land hvor sjødeponi er en mulighet. Det betyr at Norge må ligge i front når det gjelder kunnskapsutvikling på dette feltet.
En annen ting er at det finnes bedrifter som har alternativer til deponering. Utfordringene knytter seg til kostnadene både til intern og ekstern logistikk. Her bør man se på om det er mulig å få til incitamenter som gjør at bedriftene kan selge disse produktene i stedet for å deponere det i sjøen eller på land.
Dette er noe som må vurderes i bergverksmeldinga som er varslet!
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 2/2012)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen