JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny klassekamp

En guided safari til fiffens solside i Stockholm har skapt furore og livlig debatt om «det klasseløse Sverige». Kanskje noe for norske aksjonister å ta etter?

nina.sandaas@lomedia.no

I formiddag har jeg strevd med å finne et tema å skrive kommentar om. LOs nei til vikarbyrådirektivet i går er for meg et slag i løse lufta, fordi direktivet vil bli gjennomført og dermed er nok sagt om det. EUs ørtende møte i går kveld om gjeldskrisen, finanspakten og Hellas’ vansker med å skjære ned på utgiftene raskt nok, vil bli tema igjen mot slutten av uka. Den krisen vil vedvare lenge.

Så sto plutselig innholdet i dagens kommentar klart for meg! I et av nyhetsprogrammene sist helg på svensk tv var det et innslag om en såkalt overklassesafari i den rike villabydelen Saltsjöbaden i Stockholm. En gruppe ungdommer som kalte sig forbundet «Alt til alle» hadde forberedt en guidet busstur i det meget velsituerte området. Her hjemme tilsvares det vel av Madla, Hinna i Stavanger, som nå har de fire rikeste bydelene i Norge eller Holmenkollåsen i Oslo.

Informasjonen som ble formidlet til safarideltakerne var tørre fakta fra offentlige registre om beboernes yrke og skatteligning. I en vei hadde alle en formue over 70 millioner, i en annen var halvparten børsmeglere osv. I de aller fleste betalte beboerne minimalt med skatt. Det klasseløse Sverige er en myte var budskapet fra arrangørene. Noen er født med gullskje i munnen, og de vil ikke ha det kringkastet. Når man snakker om at hvem som helst kan gjøre hva som helst, litt som «the american dream», er det ikke sant. I drabantbyene rundt Stockholm, Göteborg og Malmö strever hundretusener med å få hverdagen til å gå rundt på lave lønninger eller sosialbidrag som er kraftig redusert i senere år. Jobbene står ikke akkurat i kø i Sverige med en arbeidsledighet på 8 prosent.

Den guidede turen var annonsert i mediene i forkant og de velsituerte beboerne i Saltsjöbaden hadde derfor forberedt en hjertelig velkomst. Ukvemsordene haglet like tett som eggene.Talspersonen i forbundet «Alt til alle» snakker om en aggressiv og truende reaksjon på stuntet. Fra overklassen snakkes det foraktfullt om latsabber som burde skaffe seg en jobb.

Ungdommene bak stuntet har et veldig bra poeng i at det er viktig å belyse de økende klasseforskjellene og segregeringen i storbyene. Å gjøre det så konkret som dette har faktisk skapt heftig debatt. Forskere i Sverige finner det betimelig. Begrepet «klasse» har vært usynlig og uinteressant i lang tid, mener de. Jeg tipper at forskere også her til lands hadde skrevet under på det, og vi vet jo fra før at klasseforskjellene ikke er borte i Norge heller. Også her øker polariseringen.

Politisk virketrang har i det lange løp best av å formidles via politiske partier. Noen ganger gir politiske aksjoner likvel mer effekt. Det svenske stuntet gjorde det, og kan derfor anbefales.

Annonse
Annonse