Unge jomfruer og gamle griser
Likestilling i dag handler som regel ikke om at kvinner ikke får lov til å delta i samfunnsdebatten, men ofte om holdninger som gjør at mange lar være å delta, mener Linn Pilskog.
Det viser seg at mange vegrer seg for å ytre seg på grunn av gjentatt sjikane fra menn som av en eller annen grunn har problemer med dem eller det de ytrer. Flere har med rette påpekt de demokratiske utfordringene dette skaper i et land der vi tar ytringsfrihet som en selvfølge.
Jeg jobber selv som ungdomssekretær i Fellesforbundet, det største fagforbundet innen privat sektor. Miljøene jeg vandrer i er stort sett mannsdominerte. Min egen organisasjon har dessverre ikke gått foran med et godt eksempel, men valgt inn kun menn i den politiske ledelsen. Ungdommen har heldigvis gått foran med et godt eksempel. Jeg er selv valgt på vår ungdomskonferanse som den første kvinnelige ungdomssekretæren i Fellesforbundet.
Det finnes ulike grader av sjikane. Den åpenbare innebærer trusler og liknende, og er lett å slå ned på. Det som derimot utgjør mindre åpenbare, men større hindre for kvinners deltagelse, er mer eller mindre bevisste hersketeknikker. Å bli oversett, overhørt eller beskrevet på en nedsettende måte, er vanskeligere å varsle enn en konkret trussel.
Jeg treffer heldigvis hver eneste dag menn som behandler meg med respekt og som en likeverdig. Dette burde vært en selvfølge i enhver sammenheng og i alle deler av samfunnet. Dessverre er det ikke sånn.
Kommentarer som «lille venn», «unge frøken» og «kjære deg» er helt vanlige. Og ikke bare under en helt vanlig prat om dagligdagse ting, men i seriøse samtaler om politikk, organisasjon og samfunn.
For en stund siden opplevde jeg det som fikk meg til å skrive dette innlegget. Jeg var i en formell middag med sentrale politikere fra stortings- og regjeringsapparatet og valgte tillitspersoner i fagbevegelsen. Midt i en diskusjon rundt Fellesforbundets landsmøte, et tema jeg mener å kunne litt om, med tanke på at jeg jobber i Fellesforbundet og var med under hele landsmøtet, presterer en mannlig diskusjonspartner i 50-årene å si: «Unge jomfru, nå skal du høre på meg».
Hva sier man til slikt? Og kan man i det hele tatt si noe, uten å få feminist eller rødstrømpe slengt mot seg? Jeg kunne sagt «hold kjeft din gamle gris, du skal drite i om jeg er jomfru eller ikke». Men hva har egentlig det med Fellesforbundets landsmøte å gjøre? Og dessuten ønsker jeg helst å slippe å senke meg ned på hans nivå.
Min reaksjon var å bli forbanna, og det første som falt meg inn var å slenge ut «pass munnen din, du kaller ikke meg en ung jomfru». Ingen andre rundt bordet reagerte nevneverdig på kommentaren. I ettertid har jeg tenkt mye på om jeg bare var litt hårsår. Man vil jo helst ikke bli oppfattet som sure Siv/Erna, utensammenligning for øvrig. Heldigvis har flere støttet meg i ettertid og vært enig i at det var riktig å reagere.
Jeg skulle ønske min opplevelse var enestående og ikke representativ for hendelser ellers i samfunnet. Slik er det ikke.
Det er forkastelig at noen mener Anette Trettebergstuen har spilt sex-kortet da noen ropte hore etter henne under demonstrasjonen mot vikarbyrådirektivet. Og det er trist lesning i VG at mange kvinnelige politikere opplever hets og sjikane i hverdagen. Fagbevegelsen er verken verre eller bedre enn andre, og vi må tørre å ta avstand selv om det kun gjaldt et par personer på demonstrasjonen 18. januar.
Jeg mener at vi aldri hadde kommet dit vi er i dag med likestillingen, om ikke mennene var med oss.
Men alle disse fantastiske mennene må være der når kommentarer som «unge jomfru», «hore» og «vesle frøken» blir slengt ut. De fleste menn som slenger ut slike kommentarer gjør det ikke for å være ondskapsfulle, men fordi de ikke vet bedre. Derfor er det viktig at de blir konfrontert og gjort oppmerksom på konsekvensene av handlingene sine.
Før jeg skrev dette innlegget ble jeg advart av en mann i 50-årene som jeg kjenner: «Pass deg, vær veldig forsiktig med hva du skriver. Du vil ikke fremstå som et offer». Til det vil jeg bare si: Jeg er ikke et offer. Jeg er en kvinne som gir beskjed i den offentlige debatten når jeg opplever noe jeg ikke liker. Det gjør meg verken til offer eller rødstrømpe. Men heller til en person som ikke liker å bli kalt unge jomfru, og bruker det eneste gode virkemiddelet jeg har, nemlig å gi beskjed i den offentlige debatten.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 3/2012)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten.
Ole Palmstrøm