Noe mer enn offer
De siste ukenes debatt knyttet til seksuelle overgrep, sjikane og hets har vist at det finnes mange modige kvinner som velger å ta fighten, og som nekter å la seg innpasse i de båsene de blir tilbudt, skriver Jonas Bals.
Linn Pilskog har i siste nummer av LO-Aktuelt skrevet en kronikk med tittelen «Unge jomfruer og gamle griser». Der beskriver hun en problemstilling som dessverre har blitt aktualisert på mange ulike vis de siste ukene. Pilskog peker på et dobbelt problem vedrørende ytringsfrihet og demokrati: Mange kvinner, blant annet i fagbevegelsen, vegrer seg for å ta ordet «på grunn av sjikane fra menn som av en eller annen grunn har problemer med dem eller det de ytrer». Og når de blir utsatt for sjikane, vegrer mange seg for å ta til motmæle. Som Pilskog skriver: «Man vil jo helst ikke bli oppfattet som sure Siv/Erna, uten sammenligning forøvrig». En særlig ting jeg bet meg merke i i den forbindelse, var den advarselen hun forteller hun fikk fra en bekjent: «Pass deg, vær veldig forsiktig med hva du skriver. Du vil ikke fremstå som et offer».
Pilskogs reaksjon på dette er riktig og fornuftig: Hun sier at hun ikke er noe offer, bare en som sier fra om noe hun ikke liker. Men i den debatten vi helt åpenbart er nødt til å ta, igjen og igjen, vil vi ofte finne eksempler på at de som blir utsatt for sjikane også er ofre. Da er det viktig at vi ikke på forhånd har definert det å være «offer» som noe man helst ikke skal være.
I sin bok Varat och varan (2010) skriver Kajsa Ekis-Ekman om hvordan det i nyliberalismens tidsalder er blitt noe foraktfullt ved offerposisjonen. Hun mener dette grunner seg på en utbredt, men feilaktig definisjon av hva det vil si å være offer, der det er en motsetning mellom det å være subjekt og det å være offer. Nyliberalismen vil ikke ha sårbare mennesker som trenger beskyttelse og rettferdighet, skriver hun – vi skal i stedet være sterke, aktive og rasjonelle aktører. I virkeligheten er det motsatte av et subjekt imidlertid ikke et offer, men et objekt – som nettopp er det nyliberalismen reduserer offeret til. «Att den som faller inte längre är en människa som tänker, känner och handlar. Det är en fiktiv motsättning som avslöjar ett avgrundsdjupt förakt för svaghet», skriver Ekis-Ekman. Den nyliberale definisjonen hviler på en forutsetning vi kan kalle det usårbare menneske, der det er et karaktertrekk å være offer, og hvor man ikke kan være offer for noe og et subjekt på en og samme tid.
Ekis-Ekman viser også hvor galt en slik logikk kan bære av sted. I et bidrag til antologien Global Sex Workers skriver for eksempel Heather Montgomery om barneprostituerte i Thailand. Montgomery er opptatt av å vise at barna ikke er ofre, men handlende subjekter som «uttrykkelig fornekter identiteten som offer»: «De barn som jag lärde känna hade en «känsla av bestämmanderätt och kontroll» och att frånta dem detta är att förneka deras begåvade sätt att använda sig av det lilla mått av kontroll som de faktiskt har. Sökandet efter offer för övergrepp mot barn skymmer ibland erkännandet av barnens agens».
Som Ekis-Ekman så presist formulerer det: «I själva verket förvånas Montgomery av alla tecken på liv hos barnen; tydligen tror hon att de som upprörs över barnprostitutionen ser barn som något slags viljelösa kroppar». Alle tegn til aktivitet og overlevelsesstrategier utlegges som tegn på at det er vanskelig å snakke om barna som ofre – ja, selv passivitet kan tolkes dithen at barna har makt: «Vad utomstående ser som passivitet kan i själva verket vara en form för motstånd».
Heldigvis har de siste ukenes debatt knyttet til seksuelle overgrep, sjikane og hets også vist at det finnes mange modige kvinner som velger å ta fighten, og som nekter å la seg innpasse i de båsene de blir tilbudt. En av dem er Louiza Louhibi, som nylig fikk Fritt Ords honnørpris etter å ha stått frem i offentligheten som voldtektsoffer. Hun viser med all mulig tydelighet det vi så altfor lett glemmer: At de som utsettes for overgrep aldri kun er ofre, og at man kan være både offer og en sterk, modig person på én og samme tid. Så er det opp til oss som utgjør omgivelsene rundt om vi vil gjøre det enklere eller vanskeligere å være modig.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2012)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen