Sosial dumping og seriøst arbeidsliv
Fellesforbundet i Telemark vil ha klarere regler om at bare firmaer som lønner sien ansatte etter tariff, har egne fast ansatte og driver aktiv fagopplæring får delta i anbudskonkurranser om oppdrag for det offentlige.
Kommunene og fylkeskommunene er samlet sett en av de største arbeidsgiverne her i landet. Men denne sektoren er også en av de store kjøpere av varer og tjenester. Dette skjer blant annet gjennom anbudsutsettingen. Det er derfor meget viktig at kommunene og fylkeskommunene har klare regler og gode holdninger for å motvirke sosial dumping og være aktive pådrivere for det seriøse arbeidsliv. Kommunene, fylkeskommunene og kommunale/fylkeskommunale selskaper må følge bestemmelsene i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår for offentlige anskaffelser og legge ILO-konvensjon -94 til grunn
for sin politikk. I klartekst betyr det at de som utfører arbeider for kommunene og fylkeskommunen skal lønne sine ansatte i samsvar med tariffavtaler og være med på å hindre svart arbeid.
– Ha nulltoleranse overfor sosial dumping
– I alle anbud gjøre det klart at det bare er leverandører/entreprenører som lønner sine ansatte i samsvar med tariff som kan få anbud
Dagens anbudssystem er i stor grad fokusert på pris. Vi har grelle eksempler fra byggebransjen: Riving av asbest på Notodden sykehus, linjerydding for Skagerak Energi, for å nevne noen.
Kriterier som telte for jobbene var rive asbest; Pris 75%, kompetanse 15%.
Linjerydding etter høyspentlinjer; Pris 60%, kompetanse, 15% erfaring 10% .
Det er byggefeil i 8 av 10 bygg - byggefeil for 4 til 13 milliarder i året.
Slik blir det når kravet til faglig kompetanse - erfaring - egne ansatte - aktiv lærlingbedrift stort sett er fraværende i offentlige anbud.
Firmaer som satser på egne ansatte med høy kompetanse - sørger for en faglig og relevant fagopplæring av unge folk til næringen, satser på etter- og videreutdanning av egne ansatte, tenker langsiktig i materialutvalg og utførelse, som gir lite og forutsigbart vedlikehold, stiller svakt i offentlige anbud, så lenge det er prisen som teller mest.
Det må ikke være slik at bedrifter som spekulerer i billig arbeidskraft, har få eller ingen egne ansatte, leier inn fra vikarbyråer og setter bort i underentrepriser, ikke tar ansvar for fagopplæring, etter- og videreutdanning, men kun spekulerer i lavets mulig pris, vinner anbud.
Konklusjon: Dagens anbudssystem er altfor sterkt fokusert på pris og billige løsninger/materialer. Dette gir som resultat byggefeil og dyrt vedlikehold.
I bransjer med mye innleid arbeidskraft fra vikarbyråer svekkes fagkunnskapen. Lysten til å jobbe i et løsarbeidersystem gjør at en prøver å unngå slike bransjer. Det er mye som tyder på at blant annet byggebransjen er på en slik vei. Færre og færre har bransjen som første valg, dette har betydning for kompetansen.
Vi krever derfor at det offentlige styrker kravet til kompetanse, egne ansatte og aktiv lærlingbedrift. Prisen kommer til betydning når kriteriene for et seriøst arbeidsliv er oppfylt.
Følgende krav må prioriteres:
Fellesforbundet avdeling 8 Telemark forventer at kommuner og fylker tar seriøsiteten på alvor. Vi forventer at det offentlige har anbudssystem som tilgodeser det seriøse arbeidsliv.
(Uttalelsen ble enstemmig vedtatt på årsmøtet til Fellesforbundet avd. 8, Telemark)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus