Viktigere enn lønnskrav
Det er vanskelig å kreve mer i lønn når arbeidsplassen din sliter med å overleve. Men det motsatte er den største utfordringen.
Både LO-leder Roar Flåthen og NHOs administrerende direktør John G. Bernander er bekymret over en todeling av norsk arbeidsliv. De olje- og gass relaterte bedriftene går så det suser, mens andre deler av det konkurranseutsatte næringslivet sliter. Fellesforbundets Arve Bakke leder et forbund som omfatter både ”fattig” og ”rik”. Det gjør ikke utfordringene ved dagens forhandlingsbord noe enklere. Hvordan skal han klare å ivareta interessene til både lavlønte hotellarbeidere og oljesmurte industriarbeidere som produserer så det gnistrer?
Problemstillingen er velkjent i et LO som organiserer alt fra toppsjefer til renholdere; professorer og ufaglærte. Ved de sentrale forhandlingene er man dyktige til å finne løsninger som er solidariske. Hadde det ikke vært for LO-forbundene ville lønnsforskjellene i Norge vært langt større. Og kanskje vil hotell- og restaurantarbeiderne etter årets lønnsoppgjør komme nærmere målet om 95 prosent av industriarbeiderlønna. I dag tjener de i gjennomsnitt bare 77,3 prosent av det en industriarbeider får i lønningsposen. Men spørsmålet er om en tradisjonell industrilønn er så mye å strebe etter når de i dag tjener 60 000 kroner mindre enn lønnsgjennomsnittet i Norge?
Et annet problem er at den sentrale solidariteten lett forsvinner når de lokale forhandlingene setter i gang. Historien er full av eksempler på velmenende sentrale føringer mot gode mål som etter hvert smuldrer opp lokalt. Historien forteller også at arbeidstakerne tar ansvar når virksomheten sliter. Tilsvarende forventer man å få sin del av verdiskapningen når maskinene går så det suser. I dagens situasjon kan det bety dramatisk økte forskjeller.
Men norsk arbeidsliv er langt fra gjennomorganisert. Bare halvparten av norske arbeidstakere betaler kontingent til et fagforbund. Men sju av ti er omfattet av en tariffavtale. Det betyr at i forhold til land vi gjerne sammenligner oss med, er det ganske store grupper i Norge som må klare seg selv når lønna skal forhandles. En av hovedoppgavene til Fellesforbundet ved årets tariffoppgjør blir å få gjort noe med utviklingen av et løsarbeidersamfunn. Den rødgrønne regjeringen bidrar her med både tiltakspakker og handlingsplaner mot sosial dumping. Men det er også viktig at NHO og andre arbeidsgiverorganisasjoner tar ansvar. Det blir de nå invitert til over forhandlingsbordet.
Mange har derimot valgt å stå utenfor den tryggheten en tariffavtale tross alt gir, fordi de har kompetanse som er etterspurt og høyt verdsatt. Eller de trives med å være sin egen sjef. Selv innenfor offentlig sektor er det et mangfold av tilknytninger til arbeidslivet. Det gjør det tilsvarende vanskelig å styre lønnsutviklingen utover de store gjennomorganiserte gruppene. Tallene fra det tekniske beregningsutvalget som legger grunnlaget for de sentrale lønnsoppgjørene, omfatter bare drøyt en million av i alt 2,5 millioner sysselsatte nordmenn.
Det er med andre ord ikke bare en håndfull norske toppledere som bør lytte til LO-lederen og finansministeren når det manes til kollektiv ansvarlighet. Like fullt er det fremdeles viktig hva Fellesforbundet klarer å få forhandlet fram for frontfagene. Ikke minst gjelder det krav om tiltak mot useriøs innleie og om betalt pappaperm i to uker etter fødselen. Om det tradisjonelle timetillegget denne gangen blir på 75 øre eller en krone, vil neppe utløse de sterke reaksjonene verken blant medlemmer eller andre.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen