Spansk sommer
Når monopolpengene rår, blir det vanskelig å kjøpe brød og melk. Ikke rart spanjolene skriker ut sin vrede på gater og torg.
jan.erik@lomedia.no
For nøyaktig ett år siden i dag, 15. mai 2011, hadde spanjolene fått nok av høy arbeidsledighet, kutt i velferdsgoder, politisk og økonomisk korrupsjon – kort sagt: De var lei av både årsakene til og virkningene av den økonomiske krisa, ei krisa som de fleste forståsegpåere i dag er enige om mer ligner ei finanskrise enn ei økonomisk krise. Det vil si spekulasjons- og finansøkonomien forsøker å erstatte den reelle økonomien. Det meste går til helvete. Monopolpengene rår. Og da kan vi som kjent bare kjøpe Rådhusplassen, Pilestredet og Ullevål Hageby. I fiksjonen.
Spania hadde – og har – en hær av arbeidsledige, for å bruke en klisjé. I mai i fjor var nok mer enn nok. Inspirert av egyptiske og tunisiske opprør, den såkalte arabiske våren, stormet de ut og okkuperte gatene i hele Spania. 58 spanske byer, inkludert Barcelona og Madrid hvor 50 000 demonstrerte, fikk oppleve en illsint befolkning som ropte på mer demokrati (direkte demokrati) og en rettferdig fordeling av godene. Og de dro ikke hjem. 17. mai samlet langt flere mennesker på Puerta del Sol (en stor plass i Madrid) enn de som samme dag møtte i finstasen på Karl Johan i Oslo. Kontrastene i dagens Europa er store. Vi må ikke glemme det.
Bevegelsen kalte seg Democracia Real Ya! (Ekte demokrati nå!) og M15. Den var løst organisert, uten formell ledelse eller talspersoner. Men uten betydning verken var eller er den. Bevegelsens motto var: «Vi er ikke varer i hendene på politikere og banker».
At bevegelsen betydde noe politisk er vel sosialdemokraten og statsministeren Zapateros valgnederlag i november samme år et bevis på. Det mest kritiske er sjølsagt ikke at han er sosialdemokrat, men at han er, og må være, ansvarlig for den situasjonen Spania er i. Akkurat som Papandreou i Hellas. Det koster å sitte med makt. Og det skal koste.
Fem måneder seinere, 15. oktober 2011, ble det arrangert globale protester inspirert blant annet av den arabiske våren, de spanske Indignerte (Los Indignados), de greske protestene og Okkuper Wall Street-bevegelsen i mer enn 950 byer i 82 land. Worldwide.
I gårdagens Klassekampen (jeg kunne ha valgt en annen referanse om andre aviser hadde giddet å skrive om M15-bevegelsen) kunne vi lese at dagens konservative spanske regjering vil at folket i Spania skal godta kuttpolitikken i stillhet. Regjeringen har sågar vedtatt lover som skal gjøre det vanskeligere å organisere protester. Likevel skal det ha vært 300.000 demonstranter bare i Madrid sist lørdag (12. mai). I Oslo på samme tidspunkt løp 40.000 Holmenkollstafetten (også undertegnede).
I dagens Spania er arbeidsledigheten oppe i snart 25 %, ungdomsarbeidsledigheten 52 %. Offentlige budsjetter er av regjeringen kuttet med 230 milliarder kroner. Mens bankene reddes. Frykten nå er at Spania må gjøre som Hellas, Portugal og Irland allerede har gjort: Ta opp kriselån fra EU. Heller ikke EU-toppene liker situasjonen.
I 1937 dro den norske forfatter og krigsreporter Nordahl Grieg til Spania for å rapportere hjem om den spanske borgerkrigen. Resultatet ble blant annet reportasjeboka «Spansk sommer». For ingen skulle være i tvil om at Grieg så at spanjolene den gangen var kringsatt av fiender. Opptatt som han var av solidaritetsarbeid med det spanske folket.
Og som det heter i ett av versene i hans berømte dikt «Til Ungdommen»:
Edelt er mennesket,
jorden er rik!
Finnes her nød og sult
skyldes det svik.
Hva Nordahl Grieg ville ment om utviklingen i dagens Spania, kan vi bare gjette oss til. Antagelig ville han som meg håpet at det blir en fin spansk sommer.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie