Frykten avgjorde
Den massive skremselspropagandaen virket og irene stemte ja til finanspakten, fastslår Lill Fanny Sæther.
Irland er det eneste landet som har lagt avgjørelsen om implementering av EUs finanspakt ut til folkeavstemning. 60,3 prosent av velgerne stemte ja og 39,7 nei til det strenge regimet pakten innebærer og som det er stigende motstand mot i EU.
Det innføres strengere regler for budsjettunderskudd enn før (få land har overholdt de gamle reglene), det strukturelle underskuddet må ikke overskride 0,5 prosent av årlig BNP. De som har for stort underskudd, skal oversende en plan for hvilke reformer de vil gjennomføre for å rette opp dette til EU-kommisjonen og EUs råd. Det innføres automatiske sanksjoner mot stater der underskuddet overskrider 3 prosent av BNP. Landene må føre en konservativ finanspolitikk. Tradisjonell motkonjunkturpolitikk eller Kenyanisme er nå forbudt. Det er få eller ingen tiltak for vekst og sysselsetting. LO-økonom Stein Reegård, har uttalt at finanspakten driver frem omfattende kutt i lønninger, pensjoner og velferd.
Det er bare 12 av 17 euroland som trenger å gi sin tilslutning til pakten, for at den skal tre i kraft. Irland blir det sjette landet som ratifiserer pakten. Fra før har Danmark, Portugal, Hellas og Slovenia forpliktet seg.
Det var ventet at ja-siden skulle få flertall fordi de lå foran nei-siden på meningsmålingene i hele vår. Fremmøtet ble bare 50 prosent, noe som viser at det er stor usikkerhet blant folk. Med høyere fremmøte kunne det like godt ha tippet over til et nei-flertall. Mange er påvirket av den massive skremselspropagandaen fra regjeringen, de fleste politikere, politiske partier og media som var for pakten. Majoriteten av informasjonen ut til folket har støttet ja-siden, som også har hatt et stort overtak når det gjelder finansielle styrke i forhold til nei-siden, fordi de fikk mye støtte fra pengesterke kilder både innen- og utenlands. Kronargumentet fra regjeringen for finanspakten har vært at Irland kan risikere ikke å få tilgang til mer krisehjelp fra EU hvis det ble nei. Irland har allerede fått et lån på ca. 85 milliarder Euro fra EU og IMF. I pakten står det at bare de landene som har ratifisert pakten kvalifiserer til å få redningspakker fra EU om de skulle trenge det. Det ble også hevdet at hvis Irland sa nei, ville de tvinges ut av Euro-samarbeidet og bli marginalisert i EU. De fleste irer er fortsatt for EU og Euroen. Skylden for den økonomiske krisen legges i liten grad på EU-systemet eller den felles valutaen, men på egne politikere som får skylda for krisen og krisehåndteringen.
Det ser ut som om folk stemte ja i håp om at det i alle fall ikke blir verre. Frykten har vært avgjørende, som Richard Boyd-Barrett, parlamentariker for People Before Profit og aktiv på nei-siden, uttalte etter at resultatet var klart. Resultatet viser også et klart skille mellom sosiale grupper. Av de fem valgkretsene hvor det var nei-flertall var det valgkretser i den mest avsidesliggende og fattigste delen av Irland, County Donegal i nord-vest, og to arbeiderklassebydeler i Dublin. Det var høyere nei-andel i andre valgkretser med høy grad av arbeiderklasse. Dette er fordi det er vanlige folk, the Taxpayer, de med lavest inntekt og de som er avhengige av velferdsordninger som har følt krisebudsjettene og innstrammingene de siste årene mest på kroppen. Her er skepsisen til regjeringen, men også til «the Troika», EU-kommisjonen, EUs Sentralbank og IMF, størst. Richard Boyd-Barrett tror ikke mange var entusiastiske til pakten, men stemte motvillig ja i håp om at det skal bidra til oppgangstider for Irland. Sinn Fein var det eneste politiske partiet i parlamentet som var mot finanspakten og en talsmann sa etter avstemningen at: «Finanspakten løser ingenting. Problemene folk står overfor i dag vil være der også i morgen.».
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 11/2012)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm