Frykten avgjorde
Den massive skremselspropagandaen virket og irene stemte ja til finanspakten, fastslår Lill Fanny Sæther.
Irland er det eneste landet som har lagt avgjørelsen om implementering av EUs finanspakt ut til folkeavstemning. 60,3 prosent av velgerne stemte ja og 39,7 nei til det strenge regimet pakten innebærer og som det er stigende motstand mot i EU.
Det innføres strengere regler for budsjettunderskudd enn før (få land har overholdt de gamle reglene), det strukturelle underskuddet må ikke overskride 0,5 prosent av årlig BNP. De som har for stort underskudd, skal oversende en plan for hvilke reformer de vil gjennomføre for å rette opp dette til EU-kommisjonen og EUs råd. Det innføres automatiske sanksjoner mot stater der underskuddet overskrider 3 prosent av BNP. Landene må føre en konservativ finanspolitikk. Tradisjonell motkonjunkturpolitikk eller Kenyanisme er nå forbudt. Det er få eller ingen tiltak for vekst og sysselsetting. LO-økonom Stein Reegård, har uttalt at finanspakten driver frem omfattende kutt i lønninger, pensjoner og velferd.
Det er bare 12 av 17 euroland som trenger å gi sin tilslutning til pakten, for at den skal tre i kraft. Irland blir det sjette landet som ratifiserer pakten. Fra før har Danmark, Portugal, Hellas og Slovenia forpliktet seg.
Det var ventet at ja-siden skulle få flertall fordi de lå foran nei-siden på meningsmålingene i hele vår. Fremmøtet ble bare 50 prosent, noe som viser at det er stor usikkerhet blant folk. Med høyere fremmøte kunne det like godt ha tippet over til et nei-flertall. Mange er påvirket av den massive skremselspropagandaen fra regjeringen, de fleste politikere, politiske partier og media som var for pakten. Majoriteten av informasjonen ut til folket har støttet ja-siden, som også har hatt et stort overtak når det gjelder finansielle styrke i forhold til nei-siden, fordi de fikk mye støtte fra pengesterke kilder både innen- og utenlands. Kronargumentet fra regjeringen for finanspakten har vært at Irland kan risikere ikke å få tilgang til mer krisehjelp fra EU hvis det ble nei. Irland har allerede fått et lån på ca. 85 milliarder Euro fra EU og IMF. I pakten står det at bare de landene som har ratifisert pakten kvalifiserer til å få redningspakker fra EU om de skulle trenge det. Det ble også hevdet at hvis Irland sa nei, ville de tvinges ut av Euro-samarbeidet og bli marginalisert i EU. De fleste irer er fortsatt for EU og Euroen. Skylden for den økonomiske krisen legges i liten grad på EU-systemet eller den felles valutaen, men på egne politikere som får skylda for krisen og krisehåndteringen.
Det ser ut som om folk stemte ja i håp om at det i alle fall ikke blir verre. Frykten har vært avgjørende, som Richard Boyd-Barrett, parlamentariker for People Before Profit og aktiv på nei-siden, uttalte etter at resultatet var klart. Resultatet viser også et klart skille mellom sosiale grupper. Av de fem valgkretsene hvor det var nei-flertall var det valgkretser i den mest avsidesliggende og fattigste delen av Irland, County Donegal i nord-vest, og to arbeiderklassebydeler i Dublin. Det var høyere nei-andel i andre valgkretser med høy grad av arbeiderklasse. Dette er fordi det er vanlige folk, the Taxpayer, de med lavest inntekt og de som er avhengige av velferdsordninger som har følt krisebudsjettene og innstrammingene de siste årene mest på kroppen. Her er skepsisen til regjeringen, men også til «the Troika», EU-kommisjonen, EUs Sentralbank og IMF, størst. Richard Boyd-Barrett tror ikke mange var entusiastiske til pakten, men stemte motvillig ja i håp om at det skal bidra til oppgangstider for Irland. Sinn Fein var det eneste politiske partiet i parlamentet som var mot finanspakten og en talsmann sa etter avstemningen at: «Finanspakten løser ingenting. Problemene folk står overfor i dag vil være der også i morgen.».
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 11/2012)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat