Billig bokkjøp
Det er de færreste forfattere som har klippekort på å bli lest av mange. Derfor kjøper staten inn bøker for 115 millioner i året. Det bør den fortsette med.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
Innkjøpsordningen for norske bokutgivelser ble opprettet i 1965 som et statlig støttetiltak. I snart 50 år har det derfor eksistert en kulturpakke mellom to permer som bibliotekene har hatt til rådighet for å øke leselysten i befolkningen. Norsk Kulturråd, opprettet samme år, forvalter ordningen og velger ut boktitlene. I år har Kulturrådet hatt 115 millioner kroner til rådighet. Av 1.099 påmeldte titler kjøpte Kulturrådet inn cirka halvparten, dvs. 529 titler. Det årlige innkjøpet dreier seg om 1.000 eksemplarer av voksenbøker og 1.500 eksemplarer av barne- og ungdomsbøker.
Det er ingen hemmelighet at leselysten kan variere i befolkningen. Jevnlige undersøkelser forteller dessuten at både lese- og skriveferdighetene har mangler som det fortsatt må jobbes mye med. Og her har bøkene og bibliotekene en viktig plass. Lykkes bibliotekene i å øke leselysten, og dermed bedre språkforståelsen, er det god kulturpolitikk.
Bibliotekene kan enkelt lage barometre for leselyst gjennom utlånsstatistikker. Disse varierer bibliotekene imellom. Det bør ikke overraske noen. Bibliotekene har vært inne i en spennende moderniseringsprosess. Fra å være et sted hvor vi hovedsakelig lånte bøker, er dagens biblioteker en kulturell møteplass der bøker, aviser, tidsskrifter og ikke minst nettkaféer skaper et mylder av muligheter. Og besøkstallet på bibliotekene er hyggelig lesning. Prisen som må betales er at bøkene må kjempe om plassen og oppmerksomheten med et bredere tilbud enn noen gang tidligere. Derfor må bibliotekene finne nye måter å skape økt interesse for boklesning på. Og det klarer de helt sikkert.
Noen biblioteker har lyktes ganske bra på bøkenes vegne. Utlånsstatistikkene forteller det. Men de forteller samtidig at det særlig er de kjente og storselgende forfatterne som først og fremst topper «hit-listene». Det er en solid utfordring – ikke bare for bibliotekene, men også andre aktører – å knekke koden til å få fram de mindre kjente forfatterne som helt sikkert kan fylle både hjerte og sinn hos alle som liker å fordype seg i innholdet mellom to permer. Det skrives mye godt som sjelden får plass verken i anmelderspaltene eller på salgslistene. De fortjener en bedre skjebne.
Når forfatter og medlem av Norsk kulturråd, Erik Fosnes Hansen, nå slår et slag for å diskutere innkjøpsordningen, er det en klok tanke. Å finne andre og mer fleksible løsninger for å få både kjente og ukjente forfattere inn i enda flere leselystne hoder, er en passe utfordring i det store og omfattende kulturløftet vi har holdt på med i noen år. Hvis noen kloke hoder kan tilføre innkjøpsordningen nye og effektive trekk, vil det være et stort pluss.
Dessuten: å bruke 115 millioner kroner på statlig innkjøp av bøker der noen biblioteker kanskje ikke er helt enig i bokutvalget, er en «intern» debatt som ikke bør ta stor plass. Det viktigste er å få bøkene fram til folk. Da er kostnadene ved innkjøpsordningen for småpenger å regne. Den bør vi fortsette med.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad