Valg i annerledeslandet
Foreløpige målinger forut for det 57. presidentvalget i USA går i favør av Barack Obama. Særlig får han støtte av bedriftsledere og kjendiser, men uten sterk støtte fra fagbevegelsen og vanlige folk vil han slite.
Valgkampen i USA nærmer seg med stormskritt, og tonen blir stadig krassere. I helga kalte Barack Obama den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney og Paul Ryan for økonomisk uansvarlige. Obama mener det blir helt feil å gi skattelettelser for de rike og legge nye byrder for middelklassen og de eldre ved å privatisere den amerikanske helseforsikringen.
Den radikale demokratiske Center for American Progress (CAP) mener Obama bør satse på en god familie- og arbeidslivspolitikk. En god ide. I stedet for å angripe de borgerlige bør heller Barack Obama lytte til CAP som har vært og fortsatt er en politisk premissleverandør for Obama og hans administrasjon.
Før helga sendte Heather Boushey, en av CAP eksperter på sysselsetting, sosialpolitikk og velferdspolitikk ut fakta-ark som viser hvorfor USA nå trenger en helt ny politikk som støtter hardtarbeidende amerikanske familier. Og som påstår at en slik politikk også er bra for bedrifter og amerikansk økonomi.
For det er fortsatt jobbkrise i USA og landet bærer preg av at det har vært lav vekst i sysselsettingen, lønningene har stagnert og det er økende ulikhet.
Faglige tillitsvalgte har siden han overtok presidentembete hvisket Barack Obama i øret om at han er nødt til å skape flere arbeidsplasser med anstendig lønn og arbeidsbetingelser. Og at dette lønner seg om han vil ha folkets støtte. For her er virkelig USA annerledes enn de fleste land de sammenligner seg med på dette område.
CAP mener det nå er på høy tid at demokratene med Obama i spissen satser på reformer som letter byrden for familier og arbeidstakere. På det amerikanske arbeidsmarkedet er halvparten kvinner. Men det finnes i dag ingen lovfestet rett til svangerskapspermisjon eller sykelønn. Mange store bedrifter har egne avtaler om dette, men det er få som har slike velferdsgoder eller andre permisjonsrettigheter.
Sammen med fagbevegelsen har CAP det siste året jobbet for å sette arbeidslivsreformer på dagsorden. John Podesta, en av grunnleggerne av CAPsa i en samtale med undertegnede under sitt norgesbesøk nylig at AFL-CIO har vært en viktig partner for tenketanken på disse spørsmålene. I helga presenterte de resultatene om hvordan situasjonen ser ut og argumenterte med at man trenger ny politikk på område.
Mange amerikanske arbeidstakere er redde for å miste jobben og sliter seg ut i kampen for å beholde jobben i en vanskelig livssituasjon. Det finnes få barnehager så mange kvinner blir presset til å jobbe deltid. Generelt er arbeidstakere lengre på jobben nå enn de har vært tidligere uansett om de er syke eller slitne. 55,9 prosent av arbeidstakerne sier de har mulighet til å flekse hvis det oppstår utfordringer. Det betyr at nesten halvparten ikke har denne muligheten.
CAP forteller om store lønnssprik mellom kvinner og menn, lite arbeidsplassfleksibilitet og argumenter hvorfor arbeidstakere bør ha rett til betalt sykelønn og betalt velferdspermisjoner.
Det har til nå vært få politikere som har gjort noe med dette. Her har familiefaren Barack Obama er stor mulighet til å ta ballen som ennå ikke er sparket.
Det kan bli et kick off som gjør at han kan fortsette som president også etter november. Og får han tillit til en ny periode, bør Jens Stoltenberg invitere han til en studiereise til Norge for å se på mamma og pappapermisjonsordninger, sykelønnsordninger og et ryddig arbeidsliv som er kjempet fram med påtrykk fra fagbevegelsen.
Om Obama gjenvelges? Vanskelig å si. Han har fått sine motstandere siden siste valg. Det fins dem som mener han burde gjort mer – at det har blitt vel mye prat og ganske mye ull. Obama sliter med oppslutningen i fagbevegelsen som mener han ikke har tatt tak i arbeidsmarkedet.
Og hva med Occupy Wall Street-bevegelsen? Den var ikke der for fire år siden. Hvilken betydning får den for presidentvalget?
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp