Staten og andre langsiktige eiere
Store utenlandske pensjons- og private equityfond som kun plasserer sin finans-kapital for avkastning, er ikke godt industrielt eierskap, mener Hans-Christian Gabrielsen.
I den senere tid har flere aktører kritisert det statlige eierskapet i Norge. I deres verden er utenlandske pensjonsfond og store private norske eiere – som knapt finnes – de beste forvaltere av et fremtidig norsk næringsliv. At staten i tillegg faktisk utøver sitt eierskap og skifter ut styreledere som motarbeider hovedeierens mål, plager også enkelte.
Staten er en omfattende eier i norsk næringsliv. I motsetning til dem som mener at et mindre statlig eierskap er synonymt med godt eierskap, ser jeg på dette som en styrke. En aktiv, forutsigbar og tydelig statlig eier er bra for den enkelte virksomhet, for samfunnet som er avhengig av verdiskaping og arbeidsplasser og for den totale næringsutviklingen i landet.
Samtidig er det nødvendig å sikre et variert og balansert eierskap i næringslivet, med tyngde på langsiktige og kompetente eiere. Behovene til norsk næringsliv er i endring, men vi har dessverre for få store private industrielle eiermiljøer i Norge som har «mage og mulighet» til å ta risiko for å sikre norsk eierskap i store og strategisk viktige bedrifter. Noe som blant annet bekreftes i en nylig publisert rapport fra Menon (11/2012).
Mange norske bedrifter opererer i markeder med store muligheter der kravet til endringstakt og innovasjon er stor. Andre bedrifter opplever fallende markeder, der omstilling og nytenkning er nødvendig. Felles for disse bedrifter er at de har godt kvalifisert arbeidskraft, men mangler kapital til videre satsing. For ofte ser vi at slike bedrifter kjøpes opp av utenlandske eiere med egne nasjonale strategiske interesser.
Når Høyre og FrP tar til orde for at staten skal kvitte seg med Hydro, Yara, Telenor, Statkraft, Mesta og Statoil, er dette helt i tråd med deres ideologiske verden om at mindre statlig eierskap er det samme som godt eierskap. Men hvor er de norske aktørene som kan fange opp statens andel i disse bedriftene? Det betyr i realiteten at man er villig til å gi fra seg arvesølv, sentrale bedrifter og verdier. I praksis gjerne til store utenlandske pensjons- og private equityfond, som kun plasserer sin finanskapital for avkastning, og ikke har et industrielt perspektiv. Det er ikke et eksempel på godt industrielt eierskap!
Etter mitt syn er det prinsipielt viktigste at eiere av norsk næringsliv ser lønnsomhet i et lengre perspektiv slik at hensynet til sysselsetting og verdiskaping på lengre sikt også blir ivaretatt. Slik sett er langsiktige og kompetente eiere av sentral betydning, mens eiernes nasjonalitet er mindre viktig. Imidlertid mener jeg det må være et mål å sikre at strategisk viktige bedrifter beholder en sterk forankring i Norge. Med hovedkontor følger gjerne viktige stabsfunksjoner, forskning og utvikling etc., noe som kan gi viktige ringvirkninger for utviklingen av selskapet i Norge. Ved hovedkontoret samles kompetanse, og viktige strategiske beslutninger av betydning for virksomhetene i konsernet fattes her. Det er i de langsiktige valgene at nasjonaliteten i eierskapet kan ha betydning. Derfor trenger vi et synlig og førende nasjonalt eierskap innenfor våre strategiske næringer.
Den aktøren i Norge som har stabil kapital og som kan innta et robust perspektiv uavhengig av konjunktursykluser er den norske stat. Vi erfarte i forbindelse med statens kjøp av eierandeler i Aker Kværner at det ikke eksisterer noe instrument for etablering av nytt statlig eierskap. I slike situasjoner er ad hoc- løsninger eneste alternativ. Vi bør derfor utvikle et nytt verktøy for et aktivt statlig eierskap for å sikre langsiktighet i eierskapet og utvikling av næringslivet.
Jeg mener tiden nå er inne for å bygge opp et instrument eller en institusjon som i samarbeid med privat kapital kan investere og engasjere seg på forretningsmessig grunnlag for å styrke omstillingsevnen og den internasjonale konkurransekraften i norsk næringsliv. Målet må være å lette/øke muligheten for strategiske statlige oppkjøp og dynamisk eierskap som sikrer en videre nasjonal forankring og industriell utvikling.
Det betyr ikke nødvendigvis at det statlige eierskapet må bli mer omfattende. Vi trenger private eiere, både norske og utenlandske. Det viktigste er at eiere av norsk næringsliv ikke bare er opptatt av å finne raskest mulig exitstrategi, men ser lønnsomhet i et lengre perspektiv slik at hensynet til sysselsetting og verdiskaping på lengre sikt også blir ivaretatt.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 13/2012)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox