Norge - liv laga uten EØS
Norge går så det suser, i motsetning til EU. Men er det ikke bare fordi vi har EØS-avtalen? Må vi ikke ha EØS-avtalen for å få solgt varene våre?
Fra tilhengerne av EØS henger dette som en påstand, som nærmest skal gjøre all EØS-skepsis overflødig og til og med skadelig for landet vårt. Uten EØS vil eksportindustrien nærmest gå i stå og tusenvis av arbeidsplasser komme i fare, skal vi tro ledende folk i AP og Høyre. Men er det sant?
Tidligere handelsminister, nå forsker Hallvard Bakke (Ap) sier det slik: «Sannheten er at vi ville få solgt produktene våre like greit også uten EØS-avtalen. Ved bortfall av EØS ville den tidligere handelsavtalen med EU automatisk tre i kraft i samsvar med §120 i EØS-avtalen. Norge ville kunne selge sine varer uten toll eller andre handelshindringer akkurat som før». (Nei til EUs årbok 2011, s74) I stortingsproposisjon nr. 100 om EØS-avtalen fra 1992 skrev da også Brundtland-regjeringen; «EØS-avtalen skiller seg i liten grad fra den eksisterende frihandelsavtalen med EF (EU) når det gjelder markedsadgangen». I tillegg kommer det faktum at vi i dag har en WTO-avtale som regulerer internasjonal handel, og der nye tollbarrierer er ulovlig. Da EU for noen år siden prøvde seg med straffetoll på norsk laks, tok regjeringen saken til WTO, som dømte EU. Tollen ble da trukket tilbake.
Pussig nok opererer EØS-tilhengerne i Norge med et bilde av EU som en slags straffende hevner; hvis Norge skulle gå til det fullt ut lovlige og avtalefesta skritt å si opp EØS-avtalen, med ett års varsel, tegnes det et skremmebilde av et EU som ville lage voldsomme vansker for Norge - ja nærmest legge handelsforbindelsene mellom de to land på is. Dette er bare tøv. Rett nok er EU svært fornøyd med EØS-avtalen, og ser gjerne at Norge fortsetter med den, men Norge har all mulig rett til å si den opp, dersom et flertall her til lands mener det tjener Norges interesser. Så lager man et bilde av en EØS-avtale som Norges «livline til Europa», som enkelte ja-folk har uttrykt det.
Til det er å si, at Nei-sidens bilde av EU nok er mer etterrettelig. EU har all verdens fordel av å ha et ryddig handelsforhold med Norge. Det erkjenner også EU sjøl; EØS-ansvarlig i EU-kommisjonen, Lars-Olof Hollner ga beskjed i et intervju i 2010 om at «EU vil selvsagt ikke avvikle handelen med Norge om EØS-avtalen skulle bli sagt opp» (ABC nyheter).
Nei – hvorfor skulle de det? EU har overskudd på handelsbyttet med Norge når man ser bort fra olje og gass. Norge har ressurser EU sterkt ønsker seg, som fisk, mineraler, olje og gass, vi har en kjøpesterk befolkning og ligger svært strategisk til ved inngangen til Arktis i nord. Dersom EU er en rasjonell aktør – og det forutsetter vi at EU er – har de ingen interesse av å starte noen handelskrig med Norge. Vi er tross alt gode venner og naboer.
EØS er en veldig spesiell avtale. Alle – også ja-siden – er enig i at den har et voldsomt demokratisk underskudd; Alle lover og regler kommer fra EU til Norge, ingen den andre veien. Norge må importere en rekke lover og regler som ikke passer her til lands, eller som står i sterk motstrid til den samfunnsutvikling flertallet ønsker. Eksemplene er utallige. Dette misforholdet kan rettes opp med en vanlig to-sidig handelsavtale, slik det er normalt rundt om i verden. Da forsvinner den dynamikken som gjør at Norge må si ja til «alt» EU bestemmer.
Ja-siden påstår da at EU ikke vil ha interesse av å framforhandle en ny bilateral avtale med Norge, blant annet fordi de står oppe i krevende tider med Eurokrisa og ikke kan bry seg om norske særinteresser. Vel – EU forhandler i disse dager slike to-sidige handelsavtaler med blant annet Canada, Egypt og India. Så hvorfor ikke Norge, som tross alt er EUs femte største handelspartner?
Fra fagbevegelsen kommer det nå stadig sterkere krav om et annet avtaleforhold med EU. Ikke minst er de fagorganiserte misfornøyd med at EU blander seg inn i norsk arbeidsliv og i norske tariffavtaler. Konfliktsakene med EU står i kø. I denne situasjonen vokser det fram et krav om at EØS-avtalen bør reforhandles slik at deler av norsk samfunnsliv kan holdes utenfor direktivene fra Brussel. Blant annet El&IT-forbundet og de postansatte har vedtatt dette. Det er en sympatisk tanke, som vi har stor forståelse for. Samtidig er det viktig å merke seg det EL&IT-forbundet skriver i sitt vedtak fra juni i år, der de krevde at regjeringa skulle forhandle fram en ny EØS-avtale uten EØS-påvirkning på arbeidslivet: «Dersom dette ikke er mulig, bør avtalen sies opp».
Nei til EU mener EØS-avtalen bør erstattes av en handels- og samarbeidsavtale med EU. Et slikt samarbeid mellom likeverdige parter er vi for. Den ydmykelsen av Norge som EØS-avtalen innebærer, mener vi bør opphøre. Norge er liv laga, også uten EØS.
Heming Olaussen, Nei til EU
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie