JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den siste HK-leder

Mandag blir trolig LOs 1. sekretær Trine Lise Sundnes valgt til forbundsleder i Handel og Kontor i Norge. Mange håper hun også blir LO-leder i 2017. Et nytt sterkt forbund for industri og service-kan gjøre det enklere.

sym@lomedia.no

Lørdag åpnet HKs 33. ordinære landsmøte. I motsetning til mange andre landsmøter er sammenslåing med andre forbund ikke tema. Det betyr ikke at det er en fjern tanke. Fellesforbundets leder Arve Bakke sier i en prat med HK-Nytt.no at han gjerne ser at de to forbundene slår seg sammen. Men, understreker Bakke, de må i hvert fall samarbeide om tariff.

Arve Bakke har tidligere gått ut i LO-Aktuelt og argumentert sterkt for vertikale avtaler. HKs avtroppende leder Sture Arntzen benyttet sin åpningstale lørdag til å ta opp den tråden. Og han viste blant annet til hvordan LO tradisjonelt har organisert seg etter yrkesområder:

«For eksempel; i en industribedrift vil arbeiderne være organisert i Fellesforbundet, sjåførene i Transportarbeiderforbundet, arbeidsledere og tekniske funksjonærer i FLT og kontoransatte i HK.

Dette er en organisering HK har støttet og stilt seg bak. Det gir ulike yrkesgrupper anledning til å stå samlet. At tariffavtalene er landsdekkende gir som regel den nødvendige styrken.

Men ved årets oppgjør var det ikke til stor hjelp, hvor de ansatte i bakeriene organisert i NNN fikk et tillegg på opp mot 10 kroner per time, mens HK med en temmelig tynn organisasjonsgrad i bakeriutsalgene på vår Butikkoverenskomst måtte nøye seg med et tillegg på mellom kr 1,25 og 7 kroner per time.

I slike situasjoner må vi spørre oss om vi har den rette organiseringa omkring avtaleverket. Vi må aldri låse oss til en statisk organisasjonsform,» understrekte Arntzen.

Og han fulgte opp med å si at et «godt avtaleverk vil på sikt gi flere medlemmer. Og flere medlemmer bidrar til et sterkere LO og enda sterkere avtaleverk. Vi skal ikke være oss selv nok. Vi må hele tiden ha medlemmenes interesser som mål. Å ville nettopp medlemmenes beste er hva avtaleverket vårt hele tiden må reflektere, snarere enn å hegne om tilvante og tillærte organisasjonsgrenser innad i LO.»

HK vokser, men forbundslederen underslo ikke at veksten langt fra er sterk nok. Og Arntzen påpekte at på mange arbeidsplasser mangler HK tillitsvalgte. Og andre steder har man heller ikke nok medlemmer til å opprette tariffavtale. Uten tariffavtale er fagbevegelsen sterkt svekket og arbeidsgiveren sitter med de sterke kortene.

Ett av grepene HK kan ta for å styrke medlemmenes stilling på arbeidsplasser hvor de står svakt er å se etter samarbeidspartnere. Sture Arntzen nevnte ikke med ett eneste ord at sammenslåing med andre forbund er vegen å gå. Og det er heller ikke noe det snakkes mye om her i landsmøtesalen. Like fullt er dette den løsningen mange LO-forbund nå vurderer for å stå styrket i en stadig mer krevende hverdag. Bare for noen uker siden avsluttet Postkom det som trolig var forbundets siste landsmøte. Etter all sannsynlighet går forbundet nå sammen med Arbeidsmandsforbundet, Industri Energi og Transportarbeiderforbundet. 17. juni i 2013 er det planen at det nye storforbundet skal stiftes.

Medlemstall gir forbundene tyngde i LO-fellesskapet. Selv om LOs unike styrke ligger i at organisasjonen framstår samlet utad, er det ingen tvil om at kjøttvekta er viktig internt. Med tre tunge forbund kan det bli vanskeligere for de mellomstore LO-forbundene å nå fram. Tross dette vil HK med sine 65 692 medlemmer fremdeles ha en sterk stemme. Like fullt vil det nok oppstå saker hvor det er nærliggende å tenke allianser.

På Lilletorget i Oslo sitter to forbund allerede under samme tak som det kan være naturlig å vurdere. Sture Arntzen viste selv til hvordan NNN med sin tyngde fikk gjennomslag i årets tariffoppgjør. Det andre er Arve Bakkes Fellesforbundet som blant andre Hotell og Restaurantarbeiderforbundet nå er en del av. Disse forbundene vil sammen utgjøre et slagkraftig industri- og serviceforbund.

Laksen kan brukes som et bilde på hvordan et slikt forbund samler arbeidstakerne. Fellesforbundets medlemmer driver oppdrett; NNN bearbeider produktet som HK selger.

Det vil naturligvis ikke være slik at forbund slår seg sammen for at noen skal bli ny LO-leder. Og det er også vanskelig å spå om hvordan kortene blir delt ut når valgkabalen skal deles ut om drøye fire år. Men usannsynlig er det ikke at Trine Lise Sundnes vil så sterkere som kandidat hvis hun fra starten av har ett av storforbundene i ryggen. Vegen fram til kongressen i 2017 er lang og spennende. Og først skal det velges både ny HK-leder og ny LO-leder i mai 2013.

Annonse
Annonse