JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Høyresiden vil gi mer makt til arbeidsgiverne

– Høyresiden vil gjennomføre en gigantisk maktforskyvning fra fagbevegelsen og over til arbeidsgiverne. Det hevder SV-nestleder Audun Lysbakken,etter å ha gransket Høyre og Fremskrittspartiets politikk.05.08.2009
07:59
16.12.2013 10:43

stig.christensen@lomedia.no

I rapporten «Hvem tjener på en regjering med Høyre og FrP?» går SV gjennom de to partienes politikk på en rekke områder ut fra arbeidsprogrammene og hva de har stemt i Stortinget.

Ansattes rettigheter

LO- Aktuelt har sett spesielt på avsnittet i SV-rapporten som handler om de ansattes rettigheter. På flere områder er SV opptatt av det samme som LO. Spørsmålet om midlertidig kontra fast ansettelse er ett av dem. Rundt ti prosent eller 320 000 arbeidstakere er midlertidig ansatt i dag. FrP vil myke opp reglene for midlertidig ansettelser og Høyre vil «utvide adgangen». Konsekvensene blir flere midlertidige ansatte.

Lysbakken mener det er vanskelig å vite hvordan et konkret forslag fra de to vil bli utformet, men i rapporten viser man til at Høyre i regjering la fram forslag om spesielt tre endringer. For det første en generell adgang til å gi midlertidig ansettelse i opp til ett år. Dessuten ville de gi adgang til midlertidig ansettelse dersom «arbeidstakeren bare trengs for å utføre et bestemt oppdrag». Endelig ville man at universitets- og høyskoleansatte skulle kunne gå fire år i midlertidig stilling, mot tre i dag.

Angrep

SV mener FrP har hatt presise og åpenbare angrep på viktige rettigheter og velferdsgoder for arbeidslivet blant annet når det gjelder sykelønnsordningen, avtalefestet pensjon, beskyttelse mot ubekvem arbeidstid og urimelig overtid, beskyttelse mot urimelige oppsigelser og arbeidsledighetstrygden.

I FrPs arbeidsprogram heter det at de vil «sørge for å ha belønningsordninger for personer med lavt sykefravær».

«Dette betyr altså at de som er friske skal få høyere lønn enn de som er syke», heter det i SV-rapporten.

– Men man kan få inntrykk av at FrP støtter sykelønnsordningen og inkluderende arbeidsliv?

–Jeg tror at hvis FrP får sjansen, vil de sykelønnsordningen til livs. Sykelønnsordningen passer ikke inn i FrPs prinsipper, mener nestleder i SV, Audun Lysbakken. Han legger til at Høyres Michael Tetzchner har tatt til orde for karensdager, noe også ungdomspartiene til FrP og Høyre går inn for. Unge Høyre og FPU vil ha innføring av to karensdager og innføring av 80 prosent lønn utover dette.

Vil svekke Arbeidstilsynet

I sitt alternative statsbudsjett for 2009 kutter FrP 58 millioner i budsjettene til både Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet. Disse «skal passe på at folk ikke utsettes for farlig arbeidsmiljø og utnyttes. Om dette blir politikken, blir det mindre kontroller..», sier SV i rapporten

Streikeretten

FrP vil vurdere «å innføre begrensninger i streikeretten for arbeidskraft som reelt sett ikke løper noen risiko ved streik».

– Mener dere det først og fremst er i offentlig sektor at FrP vil redusere streikeretten?

– De vil begrense streikeretten i offentlig sektor, men uttalelser fra Per Sandberg i debatten er ekstremt lite betryggende for norske arbeidsfolks streikerett generelt, mener Lysbakken. Han viser til FrP-uttalelser om at «det må vurderes å innføre begrensninger i streikeretten for arbeidskraft (….) som rammer mange uskyldige ved en streik uten at det står i et rimelig forhold til omfanget og betydningen av tvisten». SV-nestlederen mener det skal svært mye til om en streik ikke rammer tredje person. Han mener FrPs holdninger her åpner for dramatisk svekkelse av den norske streikeretten.

– Jeg tror dette er en av de aktuelle sakene FrP og de borgerlige vil gjøre noe med hvis de kommer i posisjon til det, advarer Lysbakken.

Solidaransvar

Den rødgrønne regjeringen har innført solidaransvar, noe Høyre og FrP er imot.

SV-rapporten forklarer solidaransvar på følgende måte: «…betyr at bedrifter som leier inn andre bedrifter har lønnsansvar for de ansatte som jobber i det innleide selskapet, om dette for eksempel skulle gå konkurs eller av andre årsaker ikke kunne betale lønna». SV frykter at en ny regjering bestående av disse to partier raskt vil kunne foreslå å fjerne solidaransvaret.

Lysbakken viser også til noe som har skjedd nylig og dermed ikke er kommet med i rapporten. Det er at ESA har markert at de ikke synes noe om at man under offentlige byggeoppdrag skal kunne kreve tarifflønn eller landets lønn på det aktuelle området.

– Dette har fått støtte fra FrP, Høyre og Venstre og er helt i strid med det regjeringen står for, sier Lysbakken.

Sentrale lønnsforhandlinger

SV framhever sentrale lønnsforhandlinger som særdeles viktig for den norske velferdsstaten, som da bidrar til å sikre relativt små lønnsforskjeller. «Dette vil en borgerlig regjering kunne endre», heter det i rapporten. Man viser til at Høyre ønsker at en større del av lønnsdannelsen i offentlig sektor skal skje lokalt. FrP har lenge markert at de foretrekker lokale lønnsforhandlinger og at de vil ha «fleksible arbeidstidsavtaler mellom arbeidstaker og arbeidsgiver».

– Mener du FrP og Høyre her er en trussel mot hele den norske modellen, som jo fordrer en sterk fagbevegelse?

– Absolutt. Dette er et angrep på solidariteten i det norske samfunnet. De vil svekke fagbevegelsens makt, og gjennomføre en voldsom maktforskyvning fra arbeidstakerne til arbeidsgiverne. Lokale lønnsdannelse på bekostning av sentrale forhandlinger vil føre til større lønnsforskjeller, mener Lysbakken.

Mer anbud?

SV-rapporten viser til at den rødgrønne regjeringen nå har lagt fram en lov som skal sikre lønn, tariffavtaler, pensjonsrettigheter og ansiennitet ved anbud til alle ansatte innen kollektivtrafikken. Dermed skal ikke anbudskonkurranse gå ut over de ansattes rettigheter. FrP har gått mot loven, mens Høyre har støttet under tvil. «Om Høyre og FrP velger å reversere denne loven kan det igjen bety grønt lys for busselskaper som vinner anbud fordi de svekker ansattes rettigheter», heter det i SVs rapport.

– Frykter du at de vil reversere loven?

– Ja, jeg tror FrP vil ivre sterkt for det, og da tror jeg neppe Høyre vil mobilisere imot. Høyresidens konkurranseideologi står helt i samsvar med at denne loven blir reversert, påpeker Audun Lysbakken.

Enig med LO

– Det virker som dere er på bølgelengde med LO i saker som angår rettigheter for ansatte?

– Ja, jeg mener vi har det partiprogrammet som ligger nærmest opp til LO. Vi ønsker sterkere maktmidler for fagbevegelsen og dermed også en styrking av de tillitsvalgtes rettigheter, sier SV-nestlederen som viser til at rapporten kan lastes ned fra nettet til fri bruk for tillitsvalgte.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.08.2009
07:59
16.12.2013 10:43Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Kommentar:

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Leif Martin Kirknes

«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes


Flere saker