Paybacktime
Den rødgrønne regjeringen har hatt «Stø kurs» som sin maritime strategi, men siden 2008 er effekten av nettolønnsordningen blitt litt dårligere hvert eneste år.
roy.ervin.solstad@lomedia.no
Da velgerne gikk til urnene ved stortingsvalget i 2005 var det mange sjøfolk som lot tradisjonell partitilhørighet være, til fordel for en stemme til de rødgrønne partiene. Sjøfolkene stemte for jobben sin, for Bondevik II-regjeringen ønsket ingen nettolønnsordning for sjøfolk, slik de rødgrønne ville ha. Frykten var at uten en slik ordning ville svært mange norske sjøfolk bli satt på land. Den samme maritime mobiliseringen skjedde fire år senere da de rødgrønne fikk flertall på nytt.
Det er den internasjonale konkurransen i skipsfarten som har gjort at Norge og mange andre land har innført en ordning der rederne får tilbakebetalt skatt og sosiale avgifter som sjøfolkene betaler inn. Fram til 2008 var summen for denne refusjonen ubegrenset oppad. Da ble det satt et tak på 198.000 kroner, noe som i regjeringens beregninger betød at man ikke ville få refusjon for inntekter over en halv million kroner.
Det er en sum som siden ikke har blitt endret. I samme periode har prisene steget med 6,7 prosent på de drøye fire årene som er gått siden taket ble innført, mens grunnhyra for en matros har steget nesten ti prosent fra 2008 til 2011. Dermed burde taket for refusjon vært hevet til minst 211.000 om man følger konsumprisindeksen, og mer enn seks tusen til om man skulle fulgt lønnsveksten. Nå er ikke 500.000 kroner en lønn som man normalt får som underordnet mannskap til sjøs, men er man offiser vil man ofte tjener mer.
Både Rederiforbundet og sjømannsorganisasjonene har etterlyst en vilje til å stoppe og snu svekkelsen av nettolønnsordningen. I høst kom det også signaler fra flere arbeiderpartipolitikere som ble tolket som om den rødgrønne regjeringen endelig var på glid, men da finansminister Sigbjørn Johnsen la fram statsbudsjettet på mandag, var situasjonen status quo. Ikke en krone mer til nettolønnsordningen, og taket på 198.000 ble stående.
Et snaut år før neste stortingsvalg, er det ikke denne formen for stø kurs som blir etterspurt av sjøfolk og den maritime næringen for øvrig. Det handler ikke bare om penger, for sjømannsorganisasjonene venter fremdeles på mulighet for å allmenngjøre tariffavtaler til sjøs og en avvikling av avtalen som gjør at færøyske skip kan seile fra havn til havn i Norge med asiatiske og øst-europeiske sjøfolk om bord på internasjonale minimumshyrer.
Norske sjøfolk har aldri vært redd for konkurranse fra andre land, men da må man kunne konkurrere på like vilkår. Alle som har vært til sjøs vet at det kreves mer jobbing med roret når det blåser enn når det er stille for å holde stø kurs, og den globale konkurransen til sjøs minner svært lite om flatt hav.
Den rødgrønne regjeringen trenger definitivt sjøfolkene og andre fagorganiserte i ryggen dersom man skal vinne valget også i 2013, men en storstilt mobilisering av sjøfolk slik vi så ved de to siste valgene blir vanskelig uten at regjeringen kommer med mer enn fagre ord de neste 11 månedene.
For nå er det paybacktime.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen