JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Milliondryss for skattelette?

Rikinger gir store pengegaver til FrP før valget. Får de noe igjen i form av skattelette?

stig.christensen@lomedia.no

Det har vært betydelige oppslag i media om rikfolkets pengegaver til «partiet for folk flest», sist i Dagens Næringsliv 7. august.

Store donasjoner Der går det fram at Christen Sveaas har gitt to millioner, Stein Erik Hagen to millioner, gründer Sverre Hanssen 500 000, reder Herbjørn Hansson 450 000, reder Leif O. Høegh 350 000, rederfamiliene Arne og Gjert Wilhelmsen 300.000, investor Øystein Stray Spetalen (Ferncliff) 250 000, megler Petter Anker (RS Platou asa) 100 000, investor Audar Sundvall 50 000, bilforhandler Egil Stenshagen 50 000 og megler Harald Moræus-Hansen 35 000 kroner. DN opererer i artikkelen med at donasjonene i begynnelsen av august hadde nådd 6,8 millioner.

30 000 kroner ikke offentlig Partiene er bare pliktig til å publisere donasjoner over 30 000 kroner. Generalsekretær Geir A. Mo tilbakeviser anklagene om at Fremskrittspartiet skammer seg over donasjonene fra «velbemidlede sympatisører».

– Vi er glade for all støtte vi kan få for å fornye Norge, sier han til partiets nettside. Han hevder at det å ikke publisere navn og sum på alle som har donasjoner i underkant av 30 000 kroner ikke har noe med hemmelighetskremmeri eller skam å gjøre, og viser til at disse har «lovmessig krav på beskyttelse mot medias uthenging».

Skattelette

Det store spørsmålet mange har reist, er om rikfolket får noe igjen for FrP-støtten i form av skattelette. Venstresiden har her klare synspunkter på sammenhengen mellom gaver fra de rike og lettelser i formuesskatten.

SV går i sin rapport «Hvem tjener på en regjering med Høyre og FrP?» til frontalangrep på FrPs (og Høyres) skattepolitikk: «Høyre og FrP vil gi de største skattegavene til de som har mest fra før. En person som tjener 150 000 vil få 800 kroner i skattelette i året med Høyre og FrP. En inntekt på 400 000 vil gi 2 480 i skattelette. De aller rikeste vil på sin side få en gjennomsnittlig skattelette på nærmere 25 millioner kroner, og mange av dem slutter sannsynligvis å betale skatt. Stein Erik Hagen vil få rundt 13,8 mill kroner hvert år i fire år». SV viser til at FrP og Høyre vil fjerne formuesskatten og arveavgiften, samt redusere toppskatten. En person med 3,1 mill i inntekt vil få en skattelette på 672 000 kroner.

Formuesskatten

Ifølge SVs rapport er det millionærene i Norge, personer med skattemessig nettoformue på over 1 million kroner, som betaler 93 prosent av all formuesskatt i 2009. Å fjerne denne skatten vil innebære at de hundre rikeste i Norge vil få en gjennomsnittlig skattelette på 10 millioner kroner, ifølge SV. Nestleder i SV, Bård Vergard Solhjell, tror ikke bortfall av formuesskatt kan styrke næringsliv og arbeidsplasser. Han viser til at det er enkeltpersoner og ikke bedrifter som betaler formuesskatt.

I SV-rapporten finner vi en tabell: årlige skattelettelser i forhold til formue, om FrP og Høyre fjerner formuesskatten:

Flat skatt

I forlaget Manifests pamflett FrP på 1 2 3 skriver Magnus Marsdal at FrP vil ha flat skatt. Han viser til FrPs handlingsprogram: «Vi vil gradvis fjerne progresjonen i inntektsskatten». Kombinert med at partiet vil fjerne både formuesskatten og arveavgiften, mener han dette vil føre til økte klasseforskjeller. Marsdal henviser til målinger i 1992 og 1999 som viser at over 70 prosent mener vi har for store økonomiske forskjeller. 60 prosent mente regjeringen måtte gjøre noe for å minske forskjellene. I dag har vi et system der de som har høyere inntekter betaler toppskatt, de betaler med andre ord en litt større andel for å trygge velferden. Marsdal skriver at et stort flertall i Norge mener progressiv skatt er rettferdig og at heller ikke FrPs velgere ønsker å avskaffe progressiv beskatning. Konklusjonen er:

«Her hører ikke FrP på folk flest. FrP hører heller på dem som vil vinne stort på å slippe progressiv skatt: de rikeste».

Hvorfor Frp-støtte?

Marsdal har også et avsnitt om hvorfor FrP støttes av de rike. Han viser til Stein Erik Hagens forklaring til VG for et par år siden: «FrP er det partiet som er klarest på det som er viktig for min familie, det vil si formuesskatt og kapitalavgift». Konklusjonen i pamfletten blir at «en stemme til FrP er en stemme for statlige milliongaver til milliardærer som har mer enn nok fra før».

Oppgitt

FrPs finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, er oppgitt over SVs regnestykker om FrPs skattepolitikk

– FrP vil gi store skattelettelser til alle. Det er vi stolte av, sier han til partiets nettsted. Han hevder at 83 prosent av alle lettelsene de foreslår går til de med inntekter på under 500 000 kroner i året. I partiets alternative budsjett for 2009 foreslås det skattelettelser i lønnsinntekt på 16,7 milliarder kroner.

– Kun to prosent av dette går til de med inntekt på over 1 million kroner, hevder Leirstein.

– Jeg skal gi SV rett i at FrP vil fjerne formuesskatten og heve innslagspunktet for toppskatt. Det er jeg stolt av og det er god politikk for Norge. Men det er åpenbart at SV forsøker å skjule at FrP også gir store lettelser til alle inntektsgrupper, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse