Ubrukt makt
Norsk fagbevegelse har stor forbrukermakt. Hvorfor ikke bruke den til å skape et samfunn med færre trapper og bredere dører?
solfrid.rod@lomedia.no
Ukas melding til fagbevegelsen kommer fra vinneren av YS sin likestillingspris, Lars Ødegård: «Helt konkret oppfordrer jeg samtidig YS-forbund til å leie hoteller og konferanselokaler som gir likeverdig deltakelse for alle. Vi kan faktisk si nei til menneskeskapte barrierer som stenger mennesker ute», sa han i sin takketale.
Ødegård har kjempet mot diskriminering av funksjonshemmede hele sitt voksne liv. Som politiker, styreleder, generalsekretær og etterspurt foredragsholder har han levd ut sin egen ideologi om full deltakelse for funksjonshemmede. Med slagord som «Fra patologi til politikk» og «Frihet, ikke fysioterapi» har han utfordret samfunnets syn på funksjonshemming: Det er ikke rullestolen min som er problemet, men at samfunnet er utformet slik at rullestolbrukere ikke kommer fram, fastslår Ødegård.
Et nokså lettfattelig budskap, og etter hvert regulert i lovs form. Men fortsatt er det langt igjen. Og fortsatt vekker det liten oppsikt at bygninger, transportmidler og uteområder utformes slik at de stenger folk ute. For å låne et tankeeksperiment av prisvinneren: Kan man forestille seg i Norge i 2012 at sju av ti butikker skulle ha et skilt på døra der det stod kvinner ingen adgang, eller at åtte av ti utesteder kun slapp inn gjester med lys hud? Selvsagt ikke. Men å åpne en butikk eller en kafe med bratt trapp eller høy dørterskel, det er fortsatt helt greit. Selv om det i bunn og grunn handler om det samme; du er utestengt på grunn av en biologisk tilfeldighet.
Antidiskrimineringslov, ombud og nemd er vel og bra. Men forbrukermakt virker sannsynligvis raskere og mer effektivt. Hvis for eksempel fagbevegelsen og hele offentlig sektor bestemte seg for ikke å bruke utilgjengelige konferansehoteller, ville de store kjedene nok fått fart på seg. Funksjonshemmede selv har ikke annet valg enn å leite med lys og lykte etter hoteller og restauranter de kan bruke. Fagbevegelsen er ikke nødt til det. Men som storbruker av konferansehoteller har rørsla en enorm påvirkningskraft. Det er utarbeidet oversikter som det gjør det mulig å velge hoteller og restauranter som har tariffavtale. Samme metode kan brukes for å presse fram bedre fysiske løsninger.
Med en slik strategi ville fagbevegelsen bevise at en grunnleggende holdning om inkludering kan flyttes ut av symboltunge festtaler og faktisk materialisere seg svært så konkret og synlig rundt oss. Noe som igjen ville ha betydning langt utover deltakelse på en konferanse her og en middag der. Universelt utformede omgivelser åpner rett og slett for menneskelig mangfold. På sikt betyr det at arbeidsgivere ikke skvetter ved synet av en rullestol eller en hvit stokk og at rullestolbrukere ikke må bæres, fraktes i vareheiser eller bli hjemme.
Ordet likestilling gir flest assosiasjoner kjønn og etnisitet. Det gjenspeiles også i lista over tidligere vinnere av YS sin pris. Den inneholder navn som Amal Aden, Kadra, Brit Fougner, Fakhra Salimi og Berit Ås. Når YS i år valgte å gi prisen til Lars Ødegård, er det en viktig anerkjennelse av at et langt mindre kjent og påtalt diskrimineringsgrunnlag. «Jeg er glad, beæret og nesten ekstatisk glad for at dere setter fokus på funksjonshemmedes likestillingskamp», sa prisvinneren selv. Et fokus en samlet fagbevegelse med fordel kan stille skarpere.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus