Vippestatene vippet til venstre
Mobiliseringen av fagforeningsfolk, ungdom og andre frivillige var avgjørende da Barack Obama vant Ohio og andre viktige vippestater i natt. Men de neste fire årene blir ikke lette for den gjenvalgte presidenten.
nina.hanssen@lomedia.no
Arbeidsledigheten er fortsatt på rundt åtte prosent, økonomien er vanskelig og Barack Obama må lede en splittet befolkning. For å klare utfordringene trenger han samarbeidspartnere og han må greie å bygge broer.
En ydmyk, men svært skuffet presidentkandidat fra Republikanerne, Mitt Romney, innrømmet nederlaget. Nå er han ferdig i amerikansk politikk. Det er det mange som er glade for. Til og med gjennomsnittsamerikaneren kan være lettet over at det ikke ble tid for et politisk eksperiment med republikanernes Mitt Romney.
For det var et ideologisk veivalg velgerne sto overfor i valgkampen. Kanskje var det ideologiske skillet større enn på mange år idet republikanerne valgte en steinrik presidentkandidat langt ute på høyresiden.
Det var lenge uklart hvilken vei det skulle gå. Da de første prognosene kom idet valglokalene stengte, var det utrolig jevnt. Men allerede rundt klokken 02.00 norsk tid begynte resultatene å tikke inn fra de viktige vippestatene. Da resultatet kom fra delstaten Ohio, som er et USA i miniatyr, begynte Demokratenes valgvake å forstå at seieren var innen rekkevidden.
Før han holdt vinnertalen i hjembyen Chicago på morgenkvisten norsk tid - en tale der han raust hyllet sin motstander Romney for en rettferdig valgkamp og kom med en kjærlighetserklæring til sin kone Michelle og døtrene - twitret Obama og sendte en takk til alle sine støttespillere på epost. Men Obama oppfordret også folk til å være med å bygge et sterkere demokrati. «Demokratiet slutter ikke ned en stemme i et valg. Vi må hjelpe hverandre, støtte hverandre hele tiden », sa han. Til tross for store underskudd og høy arbeidsledighet sa Obama i natt at han aldri har vært mer optimistiske på fremtiden,.
Barack Obama har ikke tid til å hvile på laurbær. Allerede i dag må han brette opp ermene og ta tak i utfordringene som venter. Det vil handle om tre ting: Økonomi, økonomi og økonomi. Men da er han avhengig av gode støttespillere, både fra politikere og ikke minst arbeidstakerorganisasjonene.
For det er ikke bare presidenten i Det Hvite Hus som betyr noe i amerikansk politikk, det er nesten like viktig å ha flertall i Representantenes Hus og Senatet. I Representantenes Hus har ikke Demokratene noe flertall i dag – og får det neppe heller i den neste fireårsperioden.
Uansett vil det komme flere kuttforslag for å redde økonomien. Her vil det sikkert også komme forslag om skattelettelser for de rikeste og kanskje også forslag om kutt til Medicare, Medicaid, Social Security og andre programmer som den amerikanske arbeiderklassen og middelklassen er avhengige av.
La oss håpe at Obama avviser alle forslag som tar sikte på å ta fra de fattige og gi til de rike – la oss håpe på en omvendt politikk, en Robin Hood-politikk. Det gjør heller ikke noe om Obama raskest mulig arbeider for å redusere den enorme amerikanske gjelda, reduserer sin krigsaktivitet internasjonalt og får flere folk i arbeid – i sivilt arbeid, ikke i krig.
Mest lest
Pernille Kramås (23) tror mange uføretrygda blir sykere av å stå utenfor arbeidslivet. – Mange vil jobbe. Jeg håper arbeidsgiverne kan se forbi den enkeltes diagnoser, sier hun.
Ida Bing
Hun er 23 år og trygda: Vi blir aldri gitt en sjanse, mener Pernille
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
De har alle tre lang fartstid i Finsbråten. Nå er trioen Marit Olstad (fra venstre), Nina Hansen og Heidi Solberg usikre på hva framtida vil bringe.
Erlend Angelo
Finsbråten legges ned: De ansatte gruer seg til å måtte ut på jobbmarkedet
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).
Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Hele Finnmark ville blitt rammet av busstreik dersom partene ikke hadde blitt enige i mekling, men nå kan bussene som her i Hammerfest fortsette å kjøre som før.
Roy Ervin Solstad
Ingen busstreik: Her er den nye lønna for bussjåførene
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
MARKERTE OVERTAKELSEN: – Kommunen skal ha hånda på rattet, det skal være gode lønns- og pensjonsordninger, og beboere skal ha det godt i det som er deres hjem, sa Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap under markeringen av overtakelsen av sykehjemmet:
Oslo kommune
Ansatte får opp mot 100.000 mer i lønn når kommunen overtar sykehjemmet
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
IKKE BARE OVERLEVE: – For å tørre å satse på musikken, og skape vår egen arbeidsplass, må vi få bedre tilgang til velferdsgodene i Folketrygden. Vi må kunne tenke på andre ting enn å overleve, nemlig å leve, sier musiker, sanger og lærer Hans Martin Austestad.
Yngvil Mortensen
Musiker Hans Martin fikk en uventet melding fra ledelsen - mistet inntekt og trygghet
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
Lørdag kan det bli busstreik hvis partene ikke blir enige. Sjekk oversikten for å se hvilke bussruter som blir påvirket.
Ola Tømmerås
Denne helga kan det bli busstreik. Sjekk oversikten
Debatt
Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår, skriver Markus Hansen.
Leif Martin Kirknes
«Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår»
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes