Ryanairs gisler
SAS’ kuttpakke er et resultat av den grenseløse konkurransen i luftfarten, og Ryanair-sjefen, Michael O'Leary, ler i kulissene.
torgny.hasaas@lomedia.no
SAS har ikke noe valg. SAS må kutte i utgiftene. Kutt eller død er den harde realiteten.
Luftfarten er i sin natur internasjonal på samme måte som skipsfarten. Og det er naturlig at det er disse bransjene som er utsatt for den tøffeste konkurransen.
De siste åra har Ryanair framstått som ledende i konkurransen i internasjonal luftfart. Med utgangspunkt i det lave irske skattenivået har flyselskapet kuttet utgifter på alle nivåer og i alle virksomheter. De har skaffet seg konkurransefordeler på en ikke spesielt sympatisk måte.
Ryanair har framstått som spesielt fagforeningsfiendtlig, og behandler sine ansatte på en særdeles dårlig måte. Skattemyndighetene mener at Ryanair-piloter er tvunget til å opprette falske enkeltmannsforetak for å unngå skatt. De ansatte må betale egen opplæring. I Norge må selskapet møte i retten i desember, stevnet av Handel og Kontor for ulovlig oppsigelse. (Ryanair mente i utgangspunktet at det var irsk lov som skulle gjelde for en som var ansatt på Rygge). Ryanair er beskyldt for å kreve nødlanding på grunn av for lite drivstoff for å spare fuel-utgifter. I tillegg kommer alle historiene om dårlig behandling av passasjerene.
Det er ingen andre flyselskap som har flere internasjonal kampanjer rettet mot seg:
Rryanairdontcarecrew og Ihateryanair
Men Ryanair setter en standard, og etter dem følger en haug med lavprisselskaper, som prøver å etterape Micael O’Leary.
Norwegian er et slikt selskap. Som Ryanair, er lønns- og arbeidsvilkårene et av de stedene hvor Norwegian ønsker å kutte utgifter. De har opprettet baser i Spania og Finland for å kunne betale lavere lønninger. Også Norwegian er i skatteetatens søkelys for de samme forholdene som Ryanair. Flere av de innleide pilotene og kabinansatte skatter ikke til Norge, selv om de er norske statsborgere, bosatt i Norge og jobber ut fra norske flyplasser.
De bruker bemanningsbyråer for tilsette personell i cockpit og kabin. Når fagforeningen påpeker at dette er ulovlig ifølge norsk lov truer Norwegian-sjef Bjørn Kjos med å flagge ut. I et brev til samferdselsministeren skriver han: «Stilles andre krav til f.eks. Norwegian sammenlignet med utenlandske selskaper, er svaret gitt, da må vi se på at flyselskaper fra andre deler av Europa og resten av verden tar trafikken, eller vi må flytte selskapet ut av Norge og ta opp kampen på andre arenaer».
Norwegian nye asiatiske ruter skal flys med asiatisk besetning med utgangspunkt i Bangkok. Etter hvert skal Bangkok-basen betjene flere mål i Europa.
SAS er et selskap med historie og det har ikke vært noen fordel å drive et selskap i tre land med tre ulike sett med lover og tre ulike sett med fagforeninger som i tillegg har vært splittet innbyrdes. Dagens realitet er at selskapet må kutte utgifter for å kunne overleve. Selv med de store kuttene som er foreslått, er det ikke sikkert at selskapet overlever.
Konkurransen i internasjonal luftfart er nådeløs. Ryanair driver med sosial dumping med Norwegian og de andre lavprisselskapene som logrende haleheng.
I kappløpet mot bunnen, er det stor fare for at lønns- og arbeidsvilkårene vil bli alvorlig svekket. Fagforeningene i SAS har en viktig jobb med å påse at kuttene skjer på en måte de ansatte kan leve med. Fagforeningene er kjent for å drive sololøp. Hvis det noen gang skulle være tida for å samarbeide på tvers av land, forbund og personlige konflikter, burde det være nå.
Mest lest
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn. Får mer enn frontfaget
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte
Oljearbeidere i leverandørindustrien kan tas ut i streik neste uke. (Illustrasjonsfoto)
Lundin Energy Norway
Det kan bli oljestreik denne uka
Fafo-forsker Kristine Nergaard tror ikke streiken blant flyteknikerne blir langvarig.
Heiko Junge / NTB
Tror ikke flystreiken blir langvarig: – Dette har ikke luftfarten råd til, sier forsker
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen
Et solid flertall av elektrikerne stemte ja til meklingsresultatet
Mens Nina Melsom og NHO fortviler, står jubelen i taket hos Jørn Eggum i Fellesforbundet og hos LO-nestleder Steinar Krogstad. Rødts stortingsrepresentant Emma Watne er også fornøyd, men påpeker at mer jobb gjenstår.
Leif Martin Kirknes og Håvard Sæbø