Stafetten går for Syrias flyktninger
To uker etter at Fagforbundets landsstyre oppfordret lokale fagforeninger og fylkeskretser til å delta i innsamlingsstafetten for Syrias flyktninger, har beløpet vippet over 165.000 kroner.
– Jeg er stolt over aktiviteten lokalt og hva vi har klart å få til på 14 dager, men nå forventer jeg at dette også blir satt på dagsorden på årsmøtene til fagforeningene lokalt, slik at vi får enda mer fart på stafetten, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets i politiske ledelse.
Per 19. desember har 37 fagforeninger deltatt i stafetten og samlet inn 165.500 kroner.
Svein Morten Sørensen er nestleder i Fagforbundet Larvik og Lardal, og var den første som tok stafettpinnen blant de lokale fagforeningene.
– Beløpet er ikke så aller verst, men når jeg hører at det er 37 fagforeninger som deltar, så viser det samtidig at det er mange flere å ta av, sier Sørensen og minner om at det er flere hundre foreninger som fortsatt kan henge seg på.
– Det er veldig gøy at stafetten fortsetter. Med en gang jeg utfordret Fagforbundet Sandefjord, gikk det veldig raskt. De fem første fagforeningene var faktisk med innen landsstyremøtet var ferdig, legger Sørensen til og oppfordrer alle til å delta i den viktige stafetten.
Hele fagbevegelsen deltar
Målet med innsamlingsstafetten er å samle inn en million kroner fra hele fagbevegelsen.
Stafettpinnen går både mellom forbundene og i deres klubber og foreninger. Noen klubber utfordrer bedriftene sine til å matche beløpene som klubbene gir.
– Skal vi ha internasjonal solidaritet i praksis, må vi ha engasjement i hele fagbevegelsen. Også lokallagene må vise solidaritet og bidra, sier Guldbrandsen.
I tillegg til lokale stafetter i fagforbundene, deltar 14 fagforbund i LO så langt i stafetten(se faktaboks).
Totalt har det kommet inn 760.000 kroner. En pakke med nødhjelp fra Norsk Folkehjelp inneholder matvarer som sikrer mat til en familie på fem. Pakkens verdi er 300 kroner, og stafetten har så langt samlet inn tilsvarende 2500 nødhjelpspakker.
– Jeg har god tro på at vi når målet om en million til årsskiftet, legger Guldbrandsen til.
Evig flukt
Guldbrandsen besøkte Syrias naboland, Libanon, i høst og så med egne øyne de uverdige forholdene som flyktningene fra Syria lever under. Mange av dem er palestinere som har vært på flukt hele livet. Nå må de tilbake til Libanon etter å ha flyktet derfra under angrepet på den palestinske flyktningleiren Shatila i Beirut i 1976.
Titusener av nye flyktninger har kommet til de eksisterende palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila etter at den væpnede konflikten i Syria økte i omfang tidligere i år.
– FNs flyktningbudsjett er underfinansiert, og palestinske flyktninger faller ikke under FNs ordinære flyktningbudsjett. Den jobben Norsk Folkehjelp gjør i Libanon, Syria og Irak, og via samarbeidspartnere inne i Syria, er helt nødvendig for at flyktningene skal komme seg gjennom vinteren, forteller Guldbrandsen.
Flyktningstrømmen vokser
Antallet flyktninger over grensene til Tyrkia, Jordan, Libanon og Irak har økt kraftig. Per desember har om lag 500.000 flyktninger ankommet nabolandene, 120.000 av dem er registrert ankommet til Libanon. FN venter tallet kan stige til 700.000 før årsskiftet.
I tillegg er det anslagsvis 1,5 millioner internt fordrevne i Syria som følge av kamphandlingene. Mange av disse har søkt tilflukt i skolebygg, moskeer og andre offentlige bygninger. Andre er avhengig av godvilje fra lokalsamfunn og enkeltfamilier. Situasjonen for de intern fordrevne og flyktningene forverres kraftig når vinteren nå setter inn.
Fagforbundene som deltar i stafetten er Fagforbundet, Handel og Kontor, EL & IT Forbundet, Forbundet for Ledelse og Teknikk, Fellesforbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Fellesorganisasjonen, Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund, Norsk Tjenestemannslag, Norsk Arbeidsmandsforbund, Industri Energi, Musikernes fellesorganisasjon, Norsk Jernbaneforbund og Norsk Manuellterapeutforening. Utenfor LO deltar NHO Service-Renhold og Virke Service.
Konflikten i Syria:
Syria, tidligere senter for en av verdens eldste sivilisasjoner, er i dag et oljeproduserende land med et autoritært regime og stor befolkningsvekst. Siden 1963 har Syria vært et diktatur styrt av Baas-partiet. Assad-familien har sittet ved makta siden 1970. I 2011 brøt det ut et folkeopprør i Syria, som utviklet seg til en blodig borgerkrig.
Siden mai 2012 har den væpnede konflikten økt i omfang og spredt seg til nye områder. Tyngre våpen har blitt tatt i bruk av begge parter i konflikten. Regjeringsstyrkene har ved flere anledninger bombardert sivile boligområder med artillerigranater og tanks. Dette har medført en betydelig økning i antallet sårede og drepte.
En granskningskommisjon fra FN har slått fast at syriske sikkerhetsstyrker har begått forbrytelser mot menneskeheten, som massakrer, kidnappinger, tortur, voldtekt og drap av sivile. Også opposisjonen har tatt regimesympatisører til fange, og beskyldes for sporadiske henrettelser.
FN anslår at over 20.000 kan ha mistet livet i kampene som har pågått siden mars 2011. Tre millioner mennesker lever under en prekær matkrise. (Kilde: Norsk Folkehjelp)
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie