Må ta innleie på alvor
Tillitsvalgte må ta innleie på alvor og bruke lov og regelverk aktivt, mener EL & IT Forbundet. Nå spilles ballen over til klubbene.
knut.viggen@lomedia.no
EL & IT Forbundet har nylig laget to oppdaterte håndbøker, den ene om innleie på Landsoverenskomsten for elektrofagene sitt område, den andre om innleie på områder som omfattes av energiavtalene.
Det er forbundssekretærene i EL & IT Forbundet, Jan Henrik Larsen og kollega Bjørn Fornes som står bak brosjyrene, selv om Bjørn Fornes minimaliserer egen innsats og gir kollega Larsen æren for mesteparten av arbeidet.
Nye bestemmelser
De to heftene tar for seg de nye bestemmelsene om innleie som kom i 2012 og omtaler lov og avtaleverk rundt innleie for både produksjonsbedrifter og bemannings/vikarbyråer.
Dette er en videreføring av et arbeid som startet i forbundet i 2010 i forbindelse med arbeidet med heftet «Den faste ansettelsen som tilknytningsform i arbeidslivet». Heftet ble behandlet på landstariffkonferansene i 2011. Deretter ble det etablert grupper innen de forskjellige tariffområdene. Installasjonsutvalget utga i mars i fjor en «Håndbok om innleie på Landsoverenskomsten sitt område». Dette kom som en direkte følge av vedtak på Landstariffkonferansen i Trondheim året før.
Likebehandlingsprinsippet
Etter at den første utgaven ble laget, er det innført mange nye bestemmer både i LOK og i Arbeidsmiljøloven, som følge av implementeringen av vikarbyrådirektivet. Særlig viktig er likebehandlingsprinsippet som trådte i kraft fra 1. januar. Håndbøkene tar også hensyn til avklaringene departementet kom med like før juleferien.
– Lønnsbegrepet, arbeidstid, forsikringer og pensjon samt begrepet «felles goder og tjenester er blant de vanskelige begrepene som departementet i sitt skriv nå har avklart, sier Jan Henrik Larsen.
– Vær årvåken
Alle klubbene i energisektoren har fått hvert sitt eksemplar av håndboken, på LOK-området er det sendt ut 1200 håndbøker til klubber over hele landet.
Forbundssekretærene forventer at klubbene så fort som mulig tar fatt i de nye reglene. – Klubbene må være årvåkne og verve medlemmer i EL & IT Forbundet, sier Bjørn Fornes. Kollega Jan Henrik Larsen oppfordrer klubbene til å sette opp en liste over rettigheter, enten det dreier seg om tariffavtaler eller andre lokale rettigheter.
Kan variere
– Oppfatningen av hva som er likebehandling kan variere fra bedrift til bedrift. Derfor er det viktig at klubbstyrene setter seg ned og gjennomgår tariffavtalen og lokale avtaler og bestemmer hva de mener skal være nivået for likebehandling i sin bedrift. Deretter vil det være naturlig å be om et møte med ledelsen om dette å drøfte bestemmelsene, enten man har innleie eller ikke, slik at man får ledelsens syn på hva de mener, sier Jan Henrik Larsen.
– Noen steder vil man komme raskt til enighet. I andre bedrifter er man både enige og uenige og da må man utkrystallisere dette, mener Larsen og legger til at hvis man kommer i tvil om hva som skal ligge under lønns- og arbeidsvilkår, så skal man tenke «Hva ville vedkommende fått hvis han eller hun hadde vært fast ansatt, minus pensjon og kollektive forsikringsordninger».
Eksempler
Bjørn Fornes ber klubber på energisektoren som har denne typen innleieforhold/vikarbruk om jevnlig å lage seg rutiner på dette.
– Kanskje man til og med skal vurdere særavtaler på forskjellige forhold? Spør Fornes.
I håndbøkene er det laget en del eksempler på skjema og protokoller som kan brukes ved innleie.
– Det er viktig å si at dette er eksempler, ikke fasiter på hvordan dette kan gjøres, sier Jan Henrik Larsen.
En egen utfordring på energisiden er at mesteparten av vikar/innleieproblematikken vil gå på administrasjon.
Det betyr at våre tillitsvalgte må være flinke til å registrere også det som skjer på andre steder i energiselskapet, som i administrasjon og kontor, sier Fornes.
Vent ikke!
Innleie vil være ett av de sentrale områdene på vårens distrikttariffkonferanser og landsdelskonferanser.
– Men det er absolutt ingen grunn til å vente på konferanser og kurs før klubbene setter i gang arbeidet, understreker Jan Henrik Larsen og Bjørn Fornes.
– Bruk kurs og konferanser som påfyll, men ikke vent, sier de to forbundssekretærene. – Venter vi vil det fort kunne sette seg en praksis som kan skade oss.
Relevant for IT/IKT
Innen IT, tele og IKT er det ikke laget noen egen håndbok, men det aller meste av det som står i de to håndbøkene kan også benyttes på disse områdene.
– Det de behøver å gjøre i tillegg er å lese egne tariffavtaler, sier Jan Henrik Larsen, som allerede har fått tilbakemeldinger på at medlemmer og tillitsvalgte er glade for den nye hånbdboken og sier at det er et godt hjelpemiddel.
Bedre posisjon
Nylig sendte arbeidsdepartementet ut en høring om kollektiv søksmålsrett. Det var den siste i en rekke endringer som er gjort.
– Ser man alt dette i sammenheng og tar med innføringen av solidaransvar fra juli 2013, kan vi si at vi fått et komplett regelverk som vil sette våre tillitsvalgte i en langt bedre posisjon enn tidligere. Hvor god denne posisjonen kommer til å være avhenger av hvordan klubbene vil håndtere dette. Det blir litt slik at «bilen må du kjøre sjøl», sier Jan Henrik Larsen. Han får støtte av Bjørn Fornes.
– Det er viktig at klubbene lager seg en egen oppfatning og ikke bare kjøper ledelsens versjon, sier Fornes.
Konferanser
En egen dagskonferanse om likebehandlingsprinsippet arrangeres 21. januar i Folkets Hus i Oslo, det gjelder LOK-området.
LO inviterer til sin store konferanse i midten av februar. På energisiden er det ikke lagt opp til noen bestemte planer ennå, men det vil skje noe i forbindelse med tariffkonferansene. I tillegg sitter det mye kompetanse i distrikter og fagforeninger.
– Vi anbefaler tillitsvalgte å bruke den, sier Jan Henrik Larsen og Bjørn Fornes. De legger til at en av de viktigste nye bestemmelsene er at alt innleid personell skal presenteres for de tillitsvalgte i bedriften.
– Under denne presentasjonen bør tillitsvalgte også tilby organisering, mener forbundssekretærene.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes