Hoderysting i EU etter Camerons tale
En rekke EU-land reagerer sterkt på at statsminister David Cameron vil ha folkeavstemning om Storbritannias EU-medlemskap hvis han vinner neste valg.
En folkeavstemning om fortsatt britisk medlemskap i EU skal holdes før utgangen av 2017, varslet Cameron i en tale onsdag.
Han understreket at britene ikke er EU-fiendtlige, og at de ønsker å forbli i Unionen, men ikke for enhver pris. Reformer er nødvendige, fremholdt han.
Talen blir møtt med hoderysting på europeisk hold. Både franske, tyske og svenske politikere er kritiske.
– Britene har mye å bidra med i EU, men hvis de vil ut, skal vi rulle ut den røde løperen mot utgangen, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Han advarer også mot hvilke konsekvenser det vil ha for Storbritannia:
– Jeg tror det er farlig for Storbritannia. For et Storbritannia utenfor EU, det blir vanskelig. Vi kan ikke ha et Europa à la carte. Forestill deg EU som en fotballklubb. Du får en kontrakt med klubben. Men så vil du spille rugby. Det går ikke, sier Fabius i et intervju med fransk radio, ifølge AFP.
– Les også: Cameron krever «reformert» EU
EU-parlamentets president Martin Schulz retter også skarp kritikk mot Camerons tale.
– Reformer som skal gjøre samarbeidet mer effektivt og demokratisk, har grunnstøtt på motstand nettopp fra Storbritannia, sier Schulz, som understreker at Storbritannia trengs som et fullverdig medlem, ikke «ved kaien i havnen i Dover».
Også den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle reagerer sterkt. Han avviser at det vil være mulig for britene å «plukke kirsebær» fra Unionen uten å være et aktivt og konstruktivt medlem.
Skeptisk er også Sveriges utenriksminister Carl Bildt. Han tar til orde for at Europa må stå sammen, og at det er bare slik de europeiske landene kan beskytte sine interesser og verdier i en verden i endring.
– Les ogå: Britisk flørt med norsk EU-modell
I Storbritannia er reaksjonene delte. Det sterkt EU-fiendtlige britiske partiet UKIPs leder Nigel Farage mener Cameron har «sluppet katten ut av sekken».
– Det han er ute etter, er å bli kvitt problemet ved å utsette det, og å bli kvitt trusselen fra UKIP, sier Farage.
Opposisjonspartiet Labour, som leder over Camerons konservative på meningsmålingene, spådde før talen at den ville vise at statsministeren er svekket.
– Han styres av EU-motstanden i sitt eget parti og ikke av nasjonens økonomiske interesser, sa Labour-leder Ed Miliband.
Camerons egen koalisjonspartner, visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene, mener at Camerons utspill vil undergrave den skjøre økonomiske oppgangen som Storbritannia nå opplever.
– År etter år med usikkerhet på grunn av en langvarig og dårlig definert reforhandling av vår plass i Europa, er ikke i nasjonens interesse fordi det rammer veksten og arbeidsmarkedet, sier Clegg.
«Praktiske hensyn»
Den britiske regjeringssjefen mener at folk blir mer og mer frustrerte over at beslutningene tas lenger og lenger unna dem selv. Hvis ikke EU får på plass reformer, vil Storbritannia «drive mot utmeldelse», fremholder Cameron.
– Jeg ønsker ikke at vi noensinne skal trekke brua opp bak oss og trekke oss tilbake fra verden. Jeg ønsker en bedre løsning for Storbritannia, og jeg ønsker en bedre løsning for Europa, understreket han i talen.
Cameron mener også at det europeiske samarbeidet må fortsette å bygge på beslutninger i de enkelte medlemslandenes nasjonalforsamlinger.
– Britene kommer ikke til å bytte ut pundet med euroen, tilføyde han.
Hvis hans konservative parti vinner fornyet regjeringsmakt ved parlamentsvalget i 2015, vil det gjennomføre planen om en folkeavstemning i perioden mellom 2015 og 2017. (ANB-NTB)
Storbritannia ble medlem i EUs forløper, EF, i 1973
Medlemskapet ble bekreftet i en folkeavstemning i 1975, der 66 prosent stemte for. EU-skepsisen har likevel vært større enn i de fleste andre EU-land
Britene har valgt å stå utenfor eurosonen. De har også reservert seg mot enkelte andre deler av EU-samarbeidet
40 år etter at britene ble med, går EU-debatten igjen høyt. I en meningsmåling i desember svarte 56 prosent at de ønsker å gå ut av Unionen
Statsminister David Cameron er under press for å hente mer makt hjem igjen til London og gjennomføre en folkeavstemning om forholdet til EU (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen