JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffnemda vil vite mer

Dommen i verftssaken har reist nye juridiske spørmål om allmenngjøringen. Det kan derfor drøye med nye vedtak for verftene, bygg og renhold.

eline@lomedia.no

Det er den statlige Tariffnemda som bestemmer om tariffavtaler skal kunne allmenngjøres, det vil si gjøres gjeldende for alle som arbeider innenfor et tariffområde. Nemda møttes tirsdag ettermiddag, men kom ikke til noen beslutning om videreføringen av de allmenngjorte tariffavtalene innen bygg, verftene og renhold.

I forrige uke falt det en viktig prinsippdom i Høyesterett om allmenngjøringen, en dom Tariffnemda har ventet på for å vite om det er lovlig i forhold til EØS-retten å allmenngjøre arbeidstid, tillegg for arbeid borte fra hjemmet (utenbystillegget på 20 prosent) og tillegg for reise, kost og losji.

Les mer om dommen fra Høyesterett her.

Nye juridiske spørsmål

Nå viser det seg at dommen ikke er nok til at Nemda kunne bestemme seg for å videreføre allmenngjøringen innen tre områder som venter på et vedtak. Det skyldes at det er reist nye, juridiske spørsmål som må avklares. Derfor er det bestilt nye, juridiske notater fra Arbeidsdepartementet.

LOs partsrepresentant i Tariffnemda, Knut Bodding, vil ikke si noe om hva som har vært diskutert, men forteller at det er berammet fre nye møter utover våren. Det første blir neste fredag, deretter to møter i mai. Når avgjørelsene vil bli fattet, er helt uavklart.

– Det som foregår i Nemda blir i Nemda, sier Bodding. Heller ikke NHOs representant, advokat Margrete Meder, vil si noe om hva som er usikkerhetsmomentene som gjør at det drøyer med en beslutning.

– Vi snakker om tung jus, og det er nye momenter å ta stilling til etter Høyesterett. Derfor må dette kvalitetssikres, sier Bodding.

Annonse

Flere saker

Annonse