Fengselstjenestemannen Johanna
Johanna Nordbø var kjoledesigner inntil hun ble fengselsbetjent, 1.mars 1970.
yngvil.mortensen@lomedia.no
Hun var ikke helt velkommen, fengselsbetjent Johanna Nordbø, da hun møtte opp på Fengselssykehuset i Oslo kretsfengsel for å begynne sin nye yrkeskarriere. Men det var ikke de mannlige kollegene som knurret. Det var søstrene, de eldre kvinnelige sykepleierne, som syntes at alt egentlig kunne forblitt slik det var, før Johanna.
Fengselsbetjenten som tok seg av fengselsoppgavene ved sykehuset hadde alltid vært og skulle være en mann. En kvinne var upassende. Det var noe nesten alle var enige om. Bere ikke fengselsdirektør Evensen i Oslo.
Havnet i fengsel
Så hvordan gikk det egentlig til at hun havnet i fengsel?
I flere år hadde Johanna Nordbø fra Trondheim jobbet som kjoledesigner. Så ble hun syk. Det viste seg at det var stoffene hun ikke tålte. Det var en nedtur. Johanna innså at hun måtte skifte yrke.
En dag så hun at Fengselsskolen averterte etter aspiranter. «Jeg kan jo prøve», tenkte hun, som ikke hadde relevant erfaring og var eldre enn aldersgrensen på 33 år. Men hun kom inn.
Faren var stolt, mens moren følte at det var skam å jobbe med «kjeltringer». Hun var redd for folkesnakk.
Da aspirantene skulle sette opp ønskeliste over arbeidsplasser, førte Johanna opp Oslo, Ila og Trondheim. Klassekameratene lo, «det får du ikke». For både Oslo og Ila var mannsfengsler. Men da oppslaget om aspirantenes arbeidssteder ble hengt opp på oppslagstavlen, sto det «ansatt»: Johanna Nordbø, Oslo kretsfengsel.
Første dag var forferdelig
Det begynte altså ikke godt. Den første dagen var helt forferdelig. «Hva skal jeg gjøre», spurte jeg søstrene, som var i 70-årene.
Før de sendte meg inn i vaktsalen, fortalte de meg at de sju innsatte som lå der var farlige alle sammen. Da jeg gikk inn til dem hadde jeg alle piggene ute.
«Var du redd vårs», var det en liten pjokk som spurte da jeg senere fortalte dem hvor redd jeg hadde vært for dem. Men de lengtet jo etter mamma.
Mange av dem var så unge. Helt ned til 14 år, og de havnet i fengsel fordi ingen tok seg av dem. Etter den første dagen har jeg aldri vært redd i fengsel.
Halvparten var mot
I 1972 ble to kvinnelige fengselsbetjenter til ansatt ved Fengselssykehuset. Norsk Fengselstjenestemannsforbund var skeptisk.
«Det kan være vanskelig å gjennomføre utvidet bruk av kvinnelige betjenter ved mannsfengslene på samme vilkår som de mannlige betjenter og vi vil derfor fraråde og ansette flere kvinnelige betjenter ved disse fengsler før saken er nærmere avklaret», uttalte landsmøtet på 1970-tallet.
– Jeg tenkte ikke så mye over at jeg var kvinne i jobbsammenheng. Jeg trengte et arbeid. Det fikk jeg, og jeg likte jobben. Det er artig at det kom flere kvinner etter meg. Vi må få flere kvinner inn i mannsyrker, og flere menn inn i kvinneyrker for å bedre vilkårene der, mener Johanna.
Yrket som fengselsbetjent var et stykke unna det Johanna planla som lita. Men det ble helt riktig for meg, avslutter Johanna (81).
Norge var i 1913 et av de første landene i verden der kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn. Det var spesielt kampen mot alkohol som mobiliserte kvinnelige velgere på begynnelsen av 1900-tallet.
Kvinner fikk demokratiske rettigheter i 1913, men det var først ved valget i 1971 at kvinnerepresentasjonen i norske kommunestyrer gjorde et hopp og kom over 10 prosent.
Etter hvert har kvinner benyttet seg av sine rettigheter i minst like stor utstrekning som menn idet de har stilt til valg – og blitt valgt inn – i sentrale politiske beslutningsorganer, ikke minst i regjering.
Kvinnenes representasjon på Stortinget skjøt, etter en noe treg start, fart på 70-tallet og har siden 1985 ligget på mellom 35 og 40 prosent. Tilsvarende tendens ser vi for de lokale, folkevalgte organene.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB