JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mobilisering for syerskene

Fagorganiserte tekstilarbeidere forfølges og trakasseres. Arbeidsforholdene er uverdige. Kleskjedene her hjemme ser en annen vei.20.03.2013
13:00
16.12.2013 22:10

Keo Rin hadde blitt banket opp av folk som sto fabrikkledelsen nær. Han og kollegaer fra fagforeningen C.CAWDU hadde støttet et antall urettmessig oppsagte arbeidere under en markering utenfor fabrikken E Garment, en halvtimes kjøring fra Kambodsjas hovedstad. Plutselig dukket det opp en gjeng med kjepper. Metallbiter var festet til kjeppenes ende for ekstra slagkraft.

Keo trekker opp skjorta og viser meg: Det lange kuttet på magen hans er et synlig og smertelig tegn på forholdene ved E Garment – og på rammebetingelsene ved mange andre tekstilfabrikker i produsentland. At fagorganiserte og tillitsvalgte ofte er utsatte er godt kjent: de blir utskjelt, trakassert, blir ikke forfremmet, de mister jobben, blir svartelistet som jobbsøker, utsatt for vold. Noen blir drept. Slik skremmes individuelle arbeidere fra å gjøre sin stemme hørt, og slik undergraves den reelle muligheten til å organisere seg. Her ligger en av de største utfordringene for internasjonal fagbevegelse: Hindringene på nasjonalt nivå som gjør at medlemspotensialet, den kollektive styrken, ikke blir realisert fullt ut. Globalt er andelen tekstilarbeidere som er organisert sannsynligvis under 10 prosent; i mange land er tallet enda lavere. Fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner i Bangladesh har erfart særs vanskelige kår etter de store demonstrasjonene for økte lønninger sommeren 2010. Ledende skikkelser hindres fortsatt i sitt arbeid, og organisasjoner får ikke fornyet den nødvendige tillatelsen fra myndighetene til å drive sitt arbeid. Arbeiderrettighetsaktivister skremmes til taushet, og de meget få tekstilarbeiderne som tør å organisere seg må velge mellom altfor mange organisasjoner med altfor svak organisering og politisk gjennomslagskraft.

I en globalisert verden er streikevåpenet svekket. Syerskene er kanskje en av verdens letteste arbeidstakere å bytte ut, og relokaliseringsspøkelset puster fagforeningene i nakken. Er det en «vanskelig» fagforening ved en fabrikk eller «krevende» masser som demonstrerer for en lønn de kan leve av, finnes det en overflod av andre tekstilfabrikker. Så lenge kleskjedene finner fram til noen som kan levere i henhold til krav om design, tid og pris, forsetter business as usual. Kjøperne kan bruke ordreboka på en annen fabrikk med omgivelser som firer på kravene, eller flytte produksjonen til et annet land. Alternativet er å flykte inn i såkalte «Free Trade Zones», avgrensede områder som er skapt for å trekke til seg fabrikker og utenlandsk kapital mot løfte om å kunne drive butikk uten skatteforpliktelser. En annen uønsket kostnad investorene som regel slipper unna er brysomme fagforeninger. Spørsmålet er om relokaliseringsspøkelset kan røkes ut ved at fagbevegelsen og alliansepartnere stiller krav til storselskapene om å forbli der de er – og betale prisen for en levelønn og bedre arbeidsforhold.

Bruken av korttidskontrakter sprer seg eksplosjonsartet. De er et speilbilde på et fagforeningsfiendtlig klima og undergraver samtidig retten til å organisere seg. Kontraktene, ofte med varighet på 3–6 måneder, gjør at jobbsikkerheten smuldrer opp. De temmer rettmessig kritikk fra de ansatte som frykter at kontrakten ikke vil bli fornyet, og innskrenker arbeidernes rett til sosiale goder. Alle som har et arbeid burde også ha rett til en fast kontrakt. Det burde være en av kleskjedenes viktigste forutsetninger ved avtale.

Utstrakt hemmelighold i leverandørkjeden er en annen utfordring. Fagbevegelse, på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, må inngå allianser og jobbe systematisk for å rive kulissene til de store kleskjedene. Det finnes absolutt ingen gyldig grunn, sett fra et arbeiderrettighetsperspektiv, til at H&M, Dressmann, Vero Moda, Zara eller noe annet selskap, ikke skal være åpne med hvor de får sine varer fra, eller hvilke mangler deres kontrollrapporter avdekker. For dette kan være livsfarlige hemmeligheter. Brannene ved Ali Enterprises (Pakistan), Tazreen Fashion og Smart Fashion (begge Bangladesh) krevde i løpet av tre måneder minst 439 liv, skadet enda flere og etterlot et ukjent antall pårørende i dyp sorg og økonomiske vanskeligheter.

Ulykkene kommer og går, som om det nærmest var en uunngåelig del av produksjonen. Det brenner, og kleskjedene mobiliserer for å forklare det uforklarlige: At de hadde et kontrollteam på fabrikken så sent som for tre måneder siden, og at det da fantes både brannslukkingsutstyr og nødutgang. En fabrikk kollapser og kommunikasjonsansvarlig i merkevarekjeden prøver å forsvare det uforsvarlige: At de ikke visste at deres gensere ble produsert ved fabrikken. At de har blitt lurt av fabrikkeieren (selv om denne upålitelige leverandøren hadde blitt brukt i en årrekke!). At ingen hadde meldt ifra om voksende sprekker i veggene. Unnskyldningene er mange og hårreisende dårlige. Journalistene strømmer til for å dekke tragediene, men få stiller det grunnleggende spørsmålet: Var det noen i selskapets CSR-team som på noe tidspunkt etterlyste, endog krevde, at fagforeningsfrihet og retten til å organisere seg var sikret?

De gjentatte avsløringene om begredelige arbeidsforhold og nyhetene om ulykker som krever hundrevis av liv, setter ikke bare fagbevegelsen i produsentland på harde prøver. De er, eller burde i hvert fall være, en utfordring for fagforbund i forbrukerlandene. Hvordan kan man involvere egen medlemsmasse, ansatte i for eksempel kontor, butikk eller transport, til å skape et press for at faglige rettigheter sikres dem bak symaskinen eller i pakkeavdelingen? Hvordan kan man redusere byråkrati, reagere raskere og holde fast ved saker inntil en løsning, eller et nederlag, setter punktum for bestrebelsene?

Norske myndigheter har gjennom ulike tiltak og utspill satt søkelys på arbeidsbetingelsene i klesindustrien. Noe av det mest konkrete den sittende regjeringen kan gjøre for å bidra til levelige lønns- og arbeidsforhold for Durudee i Thailand og Rashid i Bangladesh, er å stille klare krav til hvilke arbeidsbetingelser varer til bruk i offentlig sektor skal produseres under. Hvilken politiker vil si nei til at klær, tekstiler og andre varer til norske sykehus eller skoler skal være produsert med respekt for grunnleggende menneskerettigheter?

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 5/2013)

20.03.2013
13:00
16.12.2013 22:10Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv


Flere saker