Vil ha Norge ut av Schengen
Sp-landsmøtet vedtok søndag et forslag om å melde Norge av Schengen-samarbeidet om felles yttergrense, men fri grensepassering mellom de 26 land i Europa som er medlemmer.
Partileder Liv Signe Navarsete og nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum gjorde sitt beste for å tone med betydningen av vedtaket, da landsmøtet formelt var avsluttet.
– Dette er bare en bekreftelse på et standpunkt som Sp har hatt bestandig, men som nå blir klarere formulert i det nye partiprogrammet enn tidligere, sier Vedum.
Selv om det aldri har vært tvil om partiets Schengen-standpunkt, bygget det seg under landsmøtet opp en veldig offensiv stemning for å gå i klinsj med Arbeiderpartiet på dette punktet.
I nær sagt alle fylkesdelegasjoner var det en sterk følelse av at statsminister Jens Stoltenberg hadde ydmyket både SV og Sp ved tidligere i år å tvinge fram en bekreftelse fra de to nei-partiene om at EØS-medlemskap ligger fast og vil gjøre det i en eventuell tredje regjeringsperiode.
Pass til Sverige
Begrunnelsen for å ville ha Norge ut av Schengen er å stanse den kriminelle virksomheten som lett etablerer seg i landet når det er fri passering av grensene. Partiets vedtak innebærer at det gjeninnføres passkontroll ved grensene i Norden og i det øvrige Europa.
Navarsete har et blandet forhold til norsk Schengen-medlemskap. Hun deler uroen ved at kriminelle lett får adgang til Norge, men ser samtidig nytten av det tette samarbeidet på politi- og justissektoren.
Norge ble medlem av Schengen i 1996. Avtalen ble på Norges vegne undertegnet i Luxembourg av daværende statssekretær i Justisdepartement Øystein Mæland, senere politidirektør i en kort periode.
Det rødgrønne regjeringssamarbeidet som Sp har vært en del av siden 2005, bygger på norsk medlemskap i både EØS og Schengen. Arbeiderpartiet utelukker at dette vil endre seg i en eventuell ny regjeringsperiode etter valget.
Aps håndveske
Ingen i ledertrioen vil kommentere den slags spørsmål, men i Senterungdommen, som sto bak Schengen-forslaget, var det både før og under landsmøtet en slags mytteristemning mot å være i «Aps håndveske», som ungdomsleder Sandra Borch uttrykte det. Hun kritiserte for øvrig egen ledelse for å ha gitt etter altfor lett.
Senterungdommen sto også bak et annet EU-tilknyttet forslag som utløste mye uro underveis i de tre dagene på Hotel Alexandra i Loen i Sogn og Fjordane. Et forslag om å kreve folkeavstemning om EØS-medlemskapet skapte hodebry for sentralstyret. Til slutt ble det fremmet et forslag som alle parter kunne godta; folkeavstemning skulle være «et framtidig mål».
Navarsete hadde kalt forslaget en strategisk bommert, men senket nå skuldrene.
– Dette betyr at det i hvert fall ikke vil skje noe i de nærmeste fire år. Men det betyr heller ikke at det aldri vil skje. Det må imidlertid foreligge et flertall for at folkeavstemning skal ha noe for seg. Resultatet skal tross alt godkjennes av Stortinget. Foreløpig er det som kjent bare SV og Sp som går for utmelding, sier partilederen.
Andre i Senterpartiets apparat snakker underhånden langt mer direkte. Her er tolkningen snarere at vedtaket er et slag i luften, en fiks måte å skyve et umulig standpunkt inn i evigheten på. Alle vet at Ap sier nei, det samme gjør flere på borgerlig side.
6,2 prosent
Bakteppet for landsmøtet var boken om Borten Moe og påstandene om hans mildt sagt ugreie forhold til partilederen, krangel om oljeboring utenfor Lofoten og elendig oppslutning på meningsmålingene.
De to første punktene forløp uten nevneverdige forstyrrelser under landsmøtet, det tredje gjenstår det å gjøre noe med. Den angivelige personstriden klarte møtet å omgå, boken ble knapt nevnt fra talerstolen, og forslaget om delvis åpning av havområdet Nordland VI ble nedstemt i rekordfart sammen med noen hundre andre på møtets siste dag.
Og partilederen tror ikke at Sp vil endre oppfatning ved neste korsvei i 2017. Men Sps nei er ikke prinsipielt og evigvarende, slik SVs er.
TV 2 minnet avslutningsvis om at Senterpartiet ligger på 4,8 prosent i oppslutning og lurte på hva et godt valgresultat ville være.
– Vel, vi fikk 6,2 prosent i 2009, om lag det samme som fire år før. Vi må i hvert fall dit, smilte Navarsete tappert. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen