JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre blir uføre

Risikoen for å bli varig ufør er blitt lavere for nye personer på arbeidsavklaringspenger, viser nye tall fra Nav.

helge.birkelund@anb.no

Arbeidslivspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, er ikke overrasket over utviklingen.

– Risikoen for at folk skal bli uføretrygdet går ned. Grepene regjeringen har tatt for å få flere til å jobbe fremfor å gå på trygd gir resultater, sier Trettebergstuen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lavere sykefravær

– Vi har det laveste sykefraværet på over ti år, antallet på sosialstønad går ned, andelen på uføretrygd har gått ned siden 2005 og helt siden 2011 har vi sett at antallet på arbeidsavklaringspenger også går ned. At vi nå får tall som viser at det er mindre risiko for folk å ende opp på uføretrygd, er et naturlig resultat av denne utviklingen, sier Trettebergstuen.

– Les også: Enkelt og greit, Jens!

Tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, mener noe av det samme.

– Dette tyder på at vi beveger oss i riktig retning. De siste årene har vi jobbet systematisk for å bli bedre til å hjelpe våre brukere tilbake i arbeid. Likevel er det fortsatt mange som ikke lykkes. Vi må fortsette å jobbe for å bedre kvaliteten på våre tjenester og vi må samarbeide tettere med arbeidslivet for å hindre at flere faller utenfor, sier Bjørn Gudbjørgsrud.

Positiv utvikling

En fersk analyse fra Nav viser at risikoen for å bli ufør etter å ha mottatt arbeidsavklaringspenger har gått klart ned for hvert kvartal siden andre kvartal 2011. Det har blitt stadig færre nye som får innvilget arbeidslivsavklaringspenger, mens antall personer som har gått ut av ordningen går opp.

– Les også: Refser kvinnepolitikken

– Risikoen for å havne varig utenfor arbeidslivet øker i takt med hvor lenge man har vært borte fra arbeidslivet. Derfor er det viktig å få sykmeldte så raskt som mulig tilbake i jobb, sier Gudbjørgsrud.

– Enhver som kunne ha jobbet helt eller delvis, som ender opp på uføretrygd, er en for mye. At de som kan arbeide er i jobb er bra for den enkelte – og det er bra for samfunnet. Derfor har vi stadig tatt nye grep for å sikre at de som kan jobbe gjør det. Nav-reformen, jobbstrategien for å få flere funksjonshemmede i arbeid, kvalifiseringsprogrammet og ungdomsløftet er bare noen eksempler på ting som er satt i gang og som vi nå begynner å se resultater av. De nye tallene fra Nav viser at vi er på riktig vei., sier Anette Trettebergstuen. (ANB)

Annonse
Annonse