Støre frykter Thatcher-helse
Helseminister Jonas Gahr Støre frykter for helse- og omsorgssektoren med Frp i regjering.
– Siv Jensen har Margaret Thatcher som forbilde. Thatcher mente enhver mangel i helsevesenet i Storbritannia var et argument for privatisering. De samme argumentene kjenner vi igjen fra høyresiden her i landet, sier helseminister Jonas Gahr Støre etter sitt innlegg i debatten på landsmøtet til Arbeiderpartiet fredag.
– Les også: Mer teknologi og frivillighet
Høyre og Fremskrittspartiet har en finansieringspolitikk for det private helsevesenet, som setter profitt for private eiere foran hva som er best for pasientene, ifølge helse- og omsorgsministeren. Hans løsning er diametralt motsatt. Ap vil bruke mer penger på de offentlige sykehusene for å rette opp og utbedre feil og mangler - og ikke «gi pengene til en privat klinikk som til og med skal hente ut profitt».
– Vi vet ikke mye om politikken i krysningen mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Det gir grunn til uro, men det som gir enda større grunn til uro, er det vi allerede vet. For på helse og omsorg er de helt tydelige, de vil ha markedstenkning på alle nivåer, sa han.
Voodoo-økonomi
Store kutt i statens pengebruk, til fordel for private løsninger i tidligere offentlig tjenesteyting, var politiske varemerker for president Ronald Reagan og statsminister Margaret Thatcher. Thatcher proklamerte at «det finnes ikke noe samfunn, bare individer og familier», mens Reagan er kjent for sin uttalelse om at «det offentlige er ikke løsningen, det offentlige er problemet».
Resultatet var omfattende privatisering, kombinert med sterke insentiver til privat sektor og næringslivet. Sakte, men sikkert skulle pengene renne nedover - fra bedriftseierne og direktørene til arbeidstakerne og familiene, som på nytt kunne sette dem i sirkulasjon og bidra til ytterligere verdiskapning. «Trickle down»-teorien er imidlertid blitt kritisert fordi analyser har vist at verdiskapningen først og fremst ble værende på toppen.
– Les også: Brukte 3,7 mill på karttjeneste
Siv Jensen påpeker at Frp vil finansiere lovfestet rett til helse og omsorg gjennom folketrygden, slik at personlig økonomi ikke blir avgjørende for tjenestetilbudet.
– Det er Ap som har snikprivatisert helsevesenet gjennom å skape så lange ventetider og helsekøer at folk med god råd, som Jonas Gahr Støre, kan kjøpe seg private helsetjenester betalt av egen lommebok, sier hun
Vil rangere sykehus
– Markedstenkningen blir dyrere for samfunnet fordi sykehusene skal betale deler av de privates profitt, sa Støre i talen.
Han reagerer dessuten sterkt på at Høyre-leder Erna Solberg denne uka var i England for å studere britenes rangeringssystem for offentlige og private sykehus. Resultatene blir tilkjennegitt på nettet i form av gule og røde stjerner, basert på dødsrater og anbefalinger, ifølge Klassekampen.
– De vil drive sykehus som man driver basar. Det ville vært greit nok om helse var en vare som alle andre. Men slik er det ikke, sier Støre til avisen.
Han frykter en slik offentlig rangering kombinert med privatisering bare vil føre til at sykehusene blankpusser fasaden for å tiltrekke seg pasienter som vil betale ekstra. Høyre poengterer imidlertid at partiet ikke har planer om å kopiere det engelske systemet fullt ut.
– Det Støre foraktfullt kaller markedstenkning, ser vi i Høyre som pasientenes rett til å velge hvor hun eller han skal behandles, sier helsepolitisk talsmann Bent Høie til avisen. (ANB-NTB)
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Riksmekler Mats Ruland ser for seg flere mørke nattetimer før partene kommer til å bli enige i årets lønnsoppgjør.
Jan-Erik Østlie
kl. 0300: Fristen har gått ut, men lønnsoppgjøret fortsetter på overtid. Partene fortsetter meklingen for å finne en løsning
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen
Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com