Foretaksmodellen fører til markedstvang
Samarbeidskomiteen mellom LO-ledelsen og Ap forsøker å legge lokk på debatten om foretaksmodellen. Det er en uklok strategi som bare er egnet til å splitte fagbevegelsen.
Helseforetaksmodellen ble innført i norske sykehus i 2001 som en del av en omfattende sykehusreform. Pådriverne var statsminister Jens Stoltenberg og daværende helseminister Tore Tønne. Sykehusene skulle for enhver pris vekk fra offentlig forvaltning og «organiseres som foretak etter modell fra aksjeloven», for å sitere Tore Tønne. Sykehusreformen var en markedsliberalistisk reform med New Public Management som styringsideologi. Reformen ble entusiastisk omfavnet av Fremskrittspartiet. Daværende helsepolitisk talsmmann i Frp, Jon Alvheim, uttalte at: «Dette er bortimot en blåkopi av Frps politikk. I store trekk kunne jeg skrevet dette selv». LO-kongressen i 2001 vedtok enstemmig å si nei til foretaksmodellen. Likevel vendte Arbeiderpartiet ryggen til fagbevegelsen og fikk vedtatt sykehusreformen i Stortinget med støtte fra Høyre og Frp.
I dag, tolv år seinere, kjenner vi konsekvensene av foretaksmodellen.
Folkevalgte og fagfolk har blitt tvunget ut av sykehusstyrene til fordel for byråkrater og økonomer som organiserer sykehusene fra lukkede styrerom. Modellen har ført til en konsentrasjon av makta over avgjørende velferdstjenester i foretak som er unntatt demokratisk styring og kontroll.
Helseforetakene har gjort bedriftsøkonomiske prinsipper viktigere enn de helsefaglige vurderingene. Modellen er med på å gjøre om helsesektoren til en samlebåndsindustri der offentlige sykehus drukner i byråkrati og målekrav, mens kommersielle aktører tilbyr pasienter med penger å betale seg forbi helsekøene. Monsterforetaket Oslo Universitetssykehus er et skrekkens eksempel på hvordan økonomisk ineffektivitet, kompetanseflukt og demokratisk underskudd i helsevesenet, alle bieffekter av foretaksmodellen, fører til et dårligere helsetilbud for folk flest.
Frustrerte medlemmer i blant annet Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund, har lenge forsøkt å rette fokus mot disse problemene. I mars fikk de følge av ti leger fra hele landet som signerte oppropet «Ta faget tilbake» i Tidsskrift for den norske legeforening. Legene går til knallhardt angrep på markedstvangen i sykehussektoren, New Public Management-ideologien og foretaksmodellen. I ettertid har oppropet ledet til opprettelsen av Helsetjenesteaksjonen, som arbeider mot byråkrati og markedstvang, og for å gjenreise tilliten mellom arbeidere og ledere i helsetjenesten. Samtidig som vi er vitne til et gryende grasrotopprør mot markedstvangen i sykehusene, velger altså samarbeidskomiteen mellom Arbeiderpartiet og LO å avlyse hele kampen mot foretaksmodellen, bare noen uker foran LO-kongressen. Det er en mildt sagt uklok strategi, som ikke vil gi venstresiden de verktøyene vi trenger for å holde de borgerlige partiene unna regjeringskontorene og unna helsevesenet.
LO-nestleder Gerd Kristiansen ber motstanderne av foretaksmodellen om å gå i seg selv og spørre hva vi skal ha i stedet. Rødts svar er såre enkelt:
Vi må få en slutt på innsatsstyrt finansiering og internfakturering mellom de ulike instansene i det offentlige helsevesenet. Dagens modell må erstattes av en rammebasert finansiering der fordelinga av midler skjer på grunnlag av en nasjonal helseplan. De folkevalgte må gjenvinne kontrollen over helsepolitikken og sykehusene må tilbake under offentlig forvaltning.
Helsetjenestene er blant våre viktigste velferdsgoder og skal ikke være til salgs.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim