Halleraker meldte ikke om lobbyverv
Øyvind Halleraker ga ikke Stortinget beskjed om at han ble visepresident i bompengebransjens lobbyorganisasjon i Europa.
Høyres samferdselspolitiske talsmann, Øyvind Halleraker, glemte å melde fra til Stortinget da han i fjor ble visepresident i bompengebransjens lobbyorganisasjon i Europa.
Det er VG som onsdag skriver at Halleraker har unnlatt å rapportere om vervet i organisasjonen ASECAP til Stortingets register over verv og økonomiske interesser, slik han er pliktig til. Nå er imidlertid Stortinget orientert.
– Det har jeg beklaget. Jeg ble valgt inn der i mai i fjor, og det var bare en ren forglemmelse. Men jeg har gjort det nå, sier Halleraker til NTB.
Halleraker er andre visepresident i organisasjonen. Han var også med i styret i ASECAP fra 2002 til 2005, da i kraft av posisjonen som styreleder i Norvegfinans, Norske Vegfinansieringsselskapers Forening, et lobbyselskap for bomselskaper i Norge.
Da han ble stortingsrepresentant for Hordaland Høyre i 2001, var han også daglig leder i Sunnhordland Bru- og tunnelselskap. I 2005 trakk han seg fra begge vervene, etter at Vegdirektoratet avslørte at store beløp var brukt på utenlandsreiser og representasjon, skriver VG. Det var i 2005 at Halleraker ble medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité og partiets samferdselspolitiske talsmann.
– Les også: Hjalp kona med å vinne anbud
Halleraker sier til NTB at han nå er kommet inn i styret i ASECAP i kraft av at han har inngående kjennskap til bransjen.
– Jeg kan bransjen godt. Vi har arbeidet mye med prosjekter som også har vært viktige for Norge, for eksempel Autopass-systemet og det å få brikkesystemet til å snakke sammen over landegrensene. EU-kommisjonens ambisjoner på dette feltet er ganske høye. Jeg har også arbeidet opp mot diverse direktiver. Det er et arbeid jeg også har utført i nært samarbeid med Statens vegvesen, sier Halleraker.
Han sier han har bidratt til at viktige fag- og ressurspersoner fra Statens vegvesen er blitt plassert i organisasjonen.
– Jeg ser på det som en mulighet til å påvirke norske interesser inn i det europeiske systemet, sier han.
Habilitet
Ettersom Øyvind Hallerakers kone har betydelige økonomiske interesser i privat bompengedrift, stiller jussprofessor Jan Fridthjof Bernt spørsmål ved om Halleraker burde fått vurdert sin habilitet da han i 2009 tok på seg jobben som saksordfører på Stortinget for den såkalte Bømlo-pakken.
Det var selskapet Via Futura, der Hallerakers kone Ingrid er deleier, som hadde oppdraget med å drifte prosjektet, skriver VG.
– Det falt meg ikke inn at det var et problem den gangen, men jeg ser nå at det kunne se sånn ut. Jeg hadde ingen påvirkning på hvem som skulle få oppdraget, verken før eller etter. Det var heller ikke noen pådriverfunksjon i det å være saksordfører for den saken. Det var en sak som kom fra denne regjeringen og ble vedtatt med stort flertall. Det var nokså udramatisk egentlig, sier Halleraker til NTB.
Burde kanskje sett
Han skjønner imidlertid at spørsmålet om habilitet kan reises.
– Jeg ser at jeg kanskje burde sett det den gangen. Men da var kona bare deleier i selskapet, hun jobbet ikke der. Hadde det vært i dag, nå som hun er daglig leder, ville det vært annerledes, sier han.
Halleraker sier til VG at han til enhver tid har informert komitéledelsen om sine verv, men at han ikke har informert om konas næringsvirksomhet. (ANB-NTB)
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.
Erlend Angelo, Magasinet for fag
Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm