Coop-prosessen
Underbetalte rørleggere er ulovlig og Arbeidstilsynet rykker ut. Mens underbetaling av anleggsarbeidere og elektrikere er i sin skjønneste orden
Coop bygger et lager til mellom 1,2 og 1,5 milliarder kroner. TV2 har sammen med Rørleggernes fagforening avslørt grov underbetaling av de utenlandske rørleggerne som jobber på anlegget.
TV-seerne blir informert om ulovlig underbetaling av rørleggerne, men ikke at det samme lønnsnivået for andre faggrupper er fullt lovlig.
Coop glapp på det ansvaret de har som byggherre og den plikt de har til å føre kontroll med lønns- og arbeidsforhold også for underleverandører. Når forholdet først ble kjent, har de oppført seg forbilledlig og vist stor vilje til å rydde opp, så langt vi kan bedømme.
Coop er en del av det sosialdemokratiske byggverk og ønsker å ha en spesielt høy etisk profil. Det har sånn sett vært en byggherre med spesielle motiv for å rydde opp. Grunnen til at fagforeninga har kunnet gripe fatt i forholdene er at rørleggernes overenskomst er allmenngjort.
Kontroll av allmenngjorte tariffavtaler er også en av arbeidsoppgavene til Arbeidstilsynet.
Men hvordan er det med de andre faggruppene som jobber på anlegget. Faggrupper hvor ikke overenskomsten er allmenngjort. Det er nærliggende å spørre hva slags betaling Coops elektrikere får. Landsoverenskomsten for elektrofag var allmenngjort for Oslofjordområdet i to tariffperioder fram til 2008. Da satte arbeidsgiverne seg på bakbeina, og fikk medhold i Tariffnemnda.
– Allmenngjøring fremstår derfor ikke som et berettiget og forholdsmessig virkemiddel, mente NHO-advokat Nina Melsom.
Elektrikerne på Coop-bygget kommer fra Irland. Det finnes ingen nedre grense for hva det er lov til å betale dem. På samme måte er det for anleggsarbeiderne som heller ikke jobber i et allmengjort område. Arbeidstilsynet har heller ingen oppgave med å kontrollere deres lønnsforhold.
Hovedentreprenør for bygget er det franske internasjonale konsernet GSE. Det spesielle med entrepriseformen på Coop-lageret er at også mange av underentreprisene er gitt til utenlandske selskap. De sørger for bemanning fra hjemlandet og da selvfølgelig på hjemlandets lønninger. Mye tyder på at dette er framtida. Spesielt med krisa i Europa vil det norske markedet for bygg- og anlegg framstå som spesielt attraktivt for utenlandske entreprenører.
Dette fører naturlig nok til også et press på norske lønninger. På godt norsk kalles dette sosial dumping. Middelet mot dette er allmenngjøring av tariffavtaler.
Men den norske allmenngjøringsordningen er tungrodd. Tariffnemnda krever store mengder av dokumentasjon for å vise at sosial dumping har funnet sted. Begrunnelsen når Tariffnemnda ikke forlenget allmenngjøringa for elektrofagene var at dokumentasjonen ikke er god nok.
Sosial dumping må finne sted før en setter inn tiltak mot sosial dumping. Det blir nesten som en kommune ikke oppretter et brannvesen før etter et par branner, og så legger det ned når de brannforebyggende tiltakene virker.
Coop er en «snill» byggherre med etiske standarder å forsvare. Det er mange byggherrer i dette landet med langt svakere motivasjon for å rydde opp.
Eksempelet fra Coop-lageret viser med all verdens tydelighet at allmenngjøringsordningen må forenkles. Kravene til dokumentasjon må senkes.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes