Stanser lærerkonflikt
Etter fire ukers «ferie» kan danske elever sette seg på skolebenken igjen.
- Vi har nådd det punktet da regjeringen finner det nødvendig å gripe inn slik at barna våre kan gå på skolen igjen, sa statsminister Helle Thorning-Schmidt da hun torsdag orienterte om regjeringens planer om å gripe inn i den snart fire uker lange konflikten.
- Målet er at elevene er tilbake i klasserommene allerede på mandag, fortsatte hun.
Folketinget skal i løpet av helgen hastebehandle regjeringens ønske om inngripen, noe som ventelig skjer helt uproblematisk.
– Les også: Thorning-Schmidt vil lytte
Stridens eple har vært hvem som skal ha retten over hvordan lærernes arbeidstid skal fordeles mellom undervisning og forberedelser.
Ved å gripe inn i konflikten, har regjeringen gitt skoleledelsen hele makten over arbeidstiden. Samtidig skal lærerne kompenseres med lønnsøkning. I tillegg skal det innføres regler slik at den tiden lærerne bruker på å forberede undervisningen, ikke bare flyttes over til fritid i helgene og lignende.
– Les også: Lærere nektes å gå på arbeid
Men det blir ikke godt mottatt av lærerforbundet.
- Lærerne har blitt overkjørt av regjeringen og KLs samarbeid. Vi har nå fått en lovinngripen som i altfor stor grad tilgodeser KLs ønsker, sier lærerforbundets leder Anders Bondo.
- Det har ikke vært reelle forhandlinger ettersom KL hele tiden har visst at de har hatt regjeringens støtte i ryggen, sier han bittert.
Lærerforbundet oppfordrer på sin Facebook-side sine medlemmer til å møte opp i København, Odense og Aarhus torsdag for å demonstrere.
- Seier for arbeidsgiverne
Konflikten har endt med en stor seier for arbeidsgiverne, mener arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen ved Aalborgs universitet.
- Kommunernes Landsforening har fått viljen sin på alle punktene som omhandler lærernes arbeidstid, sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.
- Arbeidsgiverne har kjempet for en avtale om lærernes arbeidstidsregler i flere tiår. Nå har de fått full kontroll, oppsummerer han.
Lockouten trådte i kraft 1. april etter at lærerforbundet og Kommunernes Landsforbund ikke klarte å løse striden om arbeidstiden. Siden da har 67.000 lærere vært utestengt fra arbeidsplassene sine som følge av at KL gikk til lockout.
Det har rammet over 875.000 elever, som i snart fire uker har måttet finne andre ting å bedrive dagene med.
Utsetter eksamen
Regjeringens beslutning om å gripe inn i konflikten får støtte fra de borgerlige opposisjonspartiene. Men venstresidens Enhedslisten, som i utgangspunktet støtter den rødgrønne regjeringen i Folketinget, er svært skeptisk.
Partiet anklager regjeringen for i skjul å ha spilt på lag med KL under hele konflikten.
Fire ukers fravær fra skolen like før eksamen har ikke vært gunstig for elevene, og elevorganisasjonen Danske Skoleelever krever nå at eksamenene må flyttes.
- Vi skal ha minst to ukers undervisning før det kan bli aktuelt med eksamen, sier Agnete Vienberg Hansen, leder for elevorganisasjonen.
Og det får de. Statsminister Helle Thorning-Schmidt opplyste torsdag at skriftlige prøver utsettes til perioden 13.-23. mai mens muntlige prøver holdes senere i juni.
(ANB-NTB-Ritzau)
Siden 1. april har om lag 67.000 lærere i Danmark vært rammet av lockout fra arbeidsgiveren Kommunernes Landsforering (KL)
Hundretusener av grunnskoleelever har vært uten undervisning, og over 2 millioner skoletimer har gått tapt
Lockouten skyldes at lærerne ikke har villet godta nye arbeidstidsbestemmelser, som betyr at hver enkelt skoleleder skal bestemme hvordan lærerne skal bruke arbeidstiden
I dag har lærerne faste rammer for forberedelsestid og undervisningstimer. Nå frykter de mindre tid til forberedelser og dårligere kvalitet på undervisningen
Danmarks Lærerforening og KL forsøkte i tre måneder å bli enige, men uten resultat. Før påske brøt forhandlingene sammen. Avstanden var ifølge riksmekleren for stor
Torsdag varslet regjeringen at den vil gripe inn i konflikten slik at lærerne kan vende tilbake til arbeid mandag, fire uker etter at lockouten startet
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes
Permitteringsordningen forlenges til 1. juli
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie