JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

10.000 uføre mellom 18 og 29 år

Andelen uføre unge øker fortsatt, og seks av ti får pensjonen på grunn av psykiske lidelser.

Nav vil finne ut hvorfor stadig flere unge ikke kan jobbe.

Ved utgangen av første kvartal 2013 var det registrert 309.000 uførepensjonister. Det betyr at 9,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år er uføre, langt flere kvinner enn menn (57 prosent). 82 prosent av dem får full uførepensjon. Andelen uføre har holdt seg stabil de siste tre årene.

– Ser man på ulike aldersgrupper, er derimot bildet mer variert. De eldste aldersgruppene fortsetter å redusere sin uføreandel, mens vi ser en svak, men bekymringsfull økning blant de unge, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Personer over 60 år har redusert sin uføreandel med 5,8 prosentpoeng de siste ti årene. Utviklingen det siste året er intet unntak fra denne tendensen.

– Les også: Seniorene støtter Frp

Andelen unge uføre har altså økt gradvis de siste årene, og utviklingen så langt i år viser at det er aldersgruppen 25 til 29 år som alene sørger for veksten. 59 prosent av dem har psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser.

Det er nå vel 10.000 uførepensjonister i alderen 18 til 29 år. Dette utgjør 1,3 prosent av alle i denne aldersgruppen, og 3 prosent av de uføre. Andelen unge uføre har økt gradvis de siste årene, og utviklingen så langt i år viser at det er aldersgruppen 25-29 år som alene sørger for veksten.

– Unge med helseproblemer er en prioritert gruppe for oppfølging i Nav. De som får innvilget uførepensjon, utgjør en tallmessig liten gruppe. Samtidig gir det grunn til bekymring at denne gruppen øker. Vi trenger mer kunnskap om hvilke tiltak som best kan hjelpe disse ungdommene inn i arbeid, sier Lystad.

Blant ungdommen er menn i flertall blant de uføre. Av de nye uføre i denne gruppen, kommer 90 prosent fra arbeidsavklaringspenger, ifølge Nav.

Oslo lavest

I Oslo utgjør de uføre 5,5 prosent av befolkningen. Antallet har gått ned med 409 personer eller 1,7 prosent det siste året. Det er imidlertid vanskelig å sammenligne tallene, fordi det i fjor ble satt inn ekstraordinære tiltak for å få behandlet flere søknader.

Det er Østfold (13,3 prosent), Telemark (13,3), Aust-Agder (12,6), Hedmark (12,5) og Nordland (12,5) som har høyest andel uførepensjonister i befolkningen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse