– Hvor er lojaliteten?
Stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) lurer på om lojaliteten til Høyre er hos fellesskapet eller hos kommersielle venner.
helge.birkelund@anb.no
Bakgrunnen er Høyres kampanje for å bruke OPS (Offentlig privat samarbeid) i gjennomføringen av store veiprosjekter.
– OPS er trylleformularet som Høyre begjærlig griper til for å bygge og drifte raskere og bedre veier og jernbane, og etter hvert skoler, kloakkledninger, flyplasser og sykehus. Plagsomme realøkonomiske begrensninger som bare Fremskrittspartiet har turt å overse til nå, kan med ett også Høyre komme seg utenom. Det føles tydeligvis som en stor befrielse, sier Aksel Hagen retorisk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Les også: Nei til offentlig-privat veibygging
– Staten må ikke bruke for mye penger, da fyker priser og kostnader i været, understreker vanligvis Høyre. Men hvis private selskaper bruker pengene går det greit, konstaterer SV-representanten.
Men han er ikke helt enig.
– Høyre prøver å gi uttrykk for at de private er mer effektive til å bygge enn det offentlige. Høyre tror tydeligvis også at private penger og privat aktivitet har svakere temperatureffekt på samfunnsøkonomien enn statlige penger. Mens privatpersoner bør spare for deretter å bruke av sparepengene når det er nødvendig, mener Høyre at staten ikke skal bruke sparepengene, men heller la kommersielle selskaper låne på sine vegne når noe skal bygges.
– Høyre tror også tydeligvis at det er billigere å låne penger enn å bruke egne penger når noe skal bygges, som for eksempel vei. Alle låner penger når de skal kjøpe hus, sa Øyvind Halleraker da Høyre la fram sin alternative transportplan. Gjør folk som har flust med penger på bok det, spør Hagen videre.
– Les også: Minner Ap om vedtak
Lederen av kommunalkomiteen i Stortinget viser til at OPS-finansiering av Sotrasambandet, ifølge Samferdselsdepartementet, vil doble kostnadene, fra to til fire milliarder kroner.
– I tillegg kommer utbytte til selskapets eiere. Det er allerede tatt ut 180 millioner kroner i utbytte fra de tre norske veiene som ble ferdigstilt med OPS i perioden 2005 til 2009. I tillegg kommer store utgifter til konsulenttjenester og et omfattende arbeid med «kontraktsforberedelser, kontraktsforhandlinger, kontraktsutforming og kontraktsoppfølging, sier Aksel Hagen.
Kritikerne vil svare at det er akkurat denne risikoflyttingen det offentlige betaler for, når kostnadene ved å finansiere privat ligger mye høyere enn når det offentlige finansierer sjøl. Likevel er det til syvende og sist det offentlige som sitter med risikoen og må rydde opp hvis et prosjekt går skeis, understreker Aksel Hagen.
Hagen har polemisert med sin stortingskollega Olemic Thommessen (H) om OPS.
Thommessen slår tilbake.
– Har man ingen ideer selv, kan man jo heller bruke tiden på å kritisere andres, og sette seg på hendene i stedet. Regjeringen er nemlig temmelig blank for nye ideer i samferdselspolitikken, mener Høyre-politikeren.
– Et av de viktigste målene i samferdselspolitikken er å ta et krafttak for å komme i gang med utbedring en av de store nasjonale gjennomfartsveiene, blant annet E16 og E6. Det krever politisk vilje til å sette i gang store prosjekter for lange veistrekninger som kan bygges ut i en sammenhengende operasjon, poengterer Olemic Thommessen. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm