«Spæll kvarander god»
Hvorfor har ikke godfotteorien slått bedre an i arbeidslivet? Kan det være fordi teorien også krever at arbeidsgiverne gir noe, ikke bare arbeidstakerne?
jan.erik@lomedia.no
Vi kan mene mye om Nils Arne Eggen, men en ting forsto han: Hvordan utvikle enkeltindivider som gjennom fornuftig samhandling blir et slagkraftig lag. Under Eggens pedagogiske ledelse vant Rosenborg det ene seriemesterskapet i fotball etter det andre. Og de slo fortballestorheter som Milan borte og Real Madrid hjemme.
Sjøl om fotballklubber og fotballag for lengst har blitt egne bedrifter, skal vi være forsiktige med å trekke metaforer alt for langt – men at godfotteorien til Eggen, suksessoppskriften til Rosenborg, også burde kunne brukes i arbeidslivet, har flere enn jeg påpekt.
Arbeidsmiljølovens formål, bokstav a) lyder som følger: «Å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet.»
Hovedansvaret hviler på arbeidsgiver, ikke helt ulikt det ansvaret Eggen hadde for å skape et godt samhandlingslag i Rosenborg. For det handler dypest sett om helse, miljø og sikkerhet – det handler om arbeidsmiljø.
De fleste arbeidsgiverne jeg har snakket med veit alt dette, men mange av dem – og mange jeg ikke har snakket med – gjør lite eller ingenting med denne kunnskapen.
For at det er mange arbeidsgivere og ledere som er mer opptatt av egen karriere enn av sine ansattes karrierer og det kollektive arbeidsmiljøet, trenger du verken å være kommunist, hovedverneombud eller abonnent på Klassekampen for å påstå. Det er nok å lese Aftenposten på søndag eller Dagens Næringsliv jevnlig, så lærer du fort at det står ganske dårlig til med samhandlingspraksisen til norske bedriftsledere – enten det er toppsjefer eller bare noen skarve avdelingsledere. Og de to nevnte aviser er ikke akkurat kjente for å være folkets talerør. Så noe rett må de ha!
Hva skal vi gjøre med elendigheten?
Kanskje er bud nummer en at en leder aldri kan eller skal være fornøyd uten fornøyde medarbeidere – det er egentlig den folkelige varianten av arbeidsmiljølovens formålsparagraf, bokstav a). Og det er helt i samsvar med godfotteorien.
Og skal medarbeiderne være fornøyde, må de få oppgaver som står i samsvar med ønsker og kompetanse – oppgaver som den enkelte vokser på (som er helsefremmende) samtidig som de ikke står i veien for andres vekst. Skal du sjøl vokse, må du ALLTID unne andre det samme. Du må applaudere andres suksess.
Eggens Rosenborg hadde plass til en sleivkjeft som Mini Jakobsen, en fotballspiller med et ego på størrelse med Værnes Lufthavn. Godfotteoriens far lot Mini dyrke seg sjøl, dyrke sin spisskompetanse (som fotballfaglig var hurtighet) – men satte det i en kollektiv sammenheng. For at Mini skulle bli virkelig god, måtte de andre på laget bli det også. Sånn ble de som kjent gode sammen.
En bedriftskultur og et godt arbeidsmiljø kan bygges over samme lest. Alle må med, alle må gjøre det de trives best med og er best på. Sånn vokser de, sånn blir de bedre og sånn oppfyller de arbeidsmiljølovens formålsparagraf, bokstav a).
Alle arbeidstakere vil ha et helsefremmende arbeidsmiljø, en arbeidssituasjon hvor de vokser. Med arbeidsmiljøloven i hånda har de til og med krav på et sånt arbeidsmiljø.
Det hender det er arbeidskolleger som forsøker å ødelegge dette, men det mest typiske er at det er lederne som gjør det. Og uansett hvor problemet ligger – i de tilfellene det er et problem – så er det ledernes ansvar.
Og sjøl om fotballen er roinn, så husk at et godt arbeidsmiljø i godfotteoriens ånd, kan gi mang ei hærlig, mang ei hærlig stoinn.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie