Ansiennitet først - eller ikke?
Skal ansienniteten veier tyngst ved nedbemanning, eller kun "under ellers like vilkår" - altså når de ansatte står likt? Det er de sentrale spørsmålene før dommen i Selvaagbygg-saken faller om to uker.
Advokatenes avsluttende innlegg i dag viste at partene står langt fra hverandre. Mens de seks saksøkende bygningsarbeiderne, Fellesforbundet og LO mener at de ansattes ansiennitet i bedriften skal veie tyngst når det kommer til oppsigelser, mener Selvaagbygg at "ansienniteten ikke skal tillegges større vekt enn andre saklige kriterier".
Det springende punktet er tolkningen av hva som er saklig.
– Uttrykk for rettferdighet
LO-advokat Haakon Skaug var veldig klar på hvordan han mener Hovedavtalens § 9-12 skal tolkes. Nemlig at ansiennitet skal veie tyngst ved nedbemanning. Den kan fravikes, men da må arbeidsgiveren bevise at det er saklig grunn til det.
– Det er ikke tilfeldig at de ansattes ansiennitet skal veie tyngst. Det er uttrykk for rettferdighet som det er allminnelig oppslutning om. Det er et utslag av rettferdighet som folk forstår umiddelbart, sa Skaug under sluttinnlegget sitt.
– Satte subjektivitet i høysete
– Man skal altså ta utgangspunkt i ansiennitetslista, og så eventuelt vurdere om den kan fravikes i enkelte, saklig begrunnede tilfeller. Det blir helt feil å begynne i den andre enden, slo LO-advokaten fast og viste til Selvaagbyggs tolkning av den gamle Hovedavtalen fra tidlig på 90-tallet. Nemlig at "ansienniteten skal følges under ellers like vilkår". Altså det motsatte.
– At Selvaagbyggs dårlige økonomi er saklig grunn til å foreta nedbemanning er ubestridt. Men utvelgelsen derimot, og særlig måten den skjedde på, er omstridt, poengterte Skaug.
– Selvaagbygg satte subjektivitet i høysete, mens det motsatte skulle vært tilfellet. Kriteriene som selskapet brukte for å plukke ut overtallige - som stabilitet (les sykefravær), samarbeidsevne, orden og ryddighet og kvalifikasjoner - er til dels uttrykk for svært subjektive vurderinger, understreket LO-advokaten.
– Ville toppe laget
– Selvaagbygg har trådt feil. Man skal ikke ta utgangspunkt i en prestasjonsliste når det kommer til nedbemanning, fortsatte Skaug.
– Bedriften ville toppe laget, noe norsk arbeidsliv ikke tillater. Det ble foretatt en utsiling, en spissing av laget som man ellers ikke ville fått til i en annen situasjon enn masseoppsigelse, sa bygningsarbeidernes advokat og pekte om Selvaagbyggs avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).
– Ideen bak IA-avtalen er at det skal være plass til alle i norsk arbeidsliv. Det motsatte har skjedd hos Selvaagbygg, sa Skaug.
Ikke viktigere enn andre faktorer?
Selvaagbyggs forsvarer, advokatfullmektig Inger Unn Olsen, bygde sin argumentasjon rundt entreprenørselskapets vanskelige økonomiske situasjon: dramatisk fall i omsetning fra 1 milliard til 400 millioner kroner, kun ett oppdrag vunnet i 15 offentlige anbudsrunder, alle selskap i Selvaaggruppen skal bidra til at konsernet kan overholde sine gjeldsforpliktelser.
– Saksøkerne har hevdet at Selvaagbygg skal følge et skjerpet ansiennitetsprinsipp. Dette, mener vi, er feil. Det kan ikke utledes av Hovedavtalens § 9-12 at ansiennitet skal tillegges større vekt enn andre faktorer, mente hun og viste til Hovedavtalens formuleringer fra tidlig 90-tallet:
"Ansienniteten skal følges under ellers like vilkår."
– Trenger de dyktigste
– Selskapet hadde saklig grunn til å legge en bredere kompetansevurdering til grunn ved utvelgelsen enn ansiennitet. Og Selvaagbygg har valgt en forsvarlig metode som er egnet til utvelgelse av de overtallige, sa den advokatfullmektige og siktet til kompetansesamtalene som ble gjennomført med de timelønte.
– Selvaagbygg trenger de dyktigste medarbeidere for å komme seg gjennom krisa. En tømrer er ikke en tømrer. Det er mange faktorer som påvirker den enkeltes produktivitet, hevdet Inger Unn Olsen.
– I denne saken må det legges vekt på Selvaagbyggs svært vanskelige situasjon. Selskapet kan ikke pålegges å legge større vekt på ansiennitet enn det har gjort, mente juristen før hun la påstand om frifinnelse.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen