JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter mye tåketale

Valgforskere tror mye av valgkampen vil dreie seg om hva slags borgerlig regjering vi vil få etter valget.

Bernt Aardal og Anders Todal Jenssen er enige om at alt peker i retning regjeringsskifte til høsten. Det er nærmest en naturlov etter åtte år med rødgrønt styre, sa de to under en valgdebatt på Litteraturhuset i Fredrikstad mandag.

– Det vil være en større sensasjon om det ikke blir regjeringsskifte enn om det blir det. Selv om mye kan endre seg og svært mange velgere bestemmer seg i løpet av valgkampen, er bildet nå likevel ganske entydig, sa Aardal.

– Situasjonen ved valg i hele Europa er at den sittende regjeringen må gå. Sist ble de rødgrønne reddet av finanskrisen, som blant annet førte til en mer nøytral journalistikk om regjeringens økonomiske politikk. Men 2009–valget er unntaket som bekrefter regelen. Nå skal det noe helt eksepsjonelt til for at bildet skal endre seg. Det må ha et element av overraskelse i seg for at det skal ha noen effekt, sier Jenssen.

– Les også: Ap vant mai

Politisk kommentator Magnus Takvam i NRK ledet debatten, som ble avviklet som en åpen del av et seminar ved Institutt for journalistikk. Takvam ville vite om Høyres dreining i retning et mer moderat bredt folkeparti er en dekkoperasjon.

– Du skal lete lenge i programmet for å finne dramatiske endringer. De har moderert seg på noen saker som sykelønn og fagforeningsfradrag og de har dempet skatteprofilen. De har også plassert seg i en megler–midtrolle blant de borgerlige partiene, med Erna som en storesøster som holder litt orden på småsøsknene, sa Aardal.

Todal Jenssen pekte også på Høyre-lederens forandring.

– Hun kom inn i politikken som en terrier som fremmet hard, klar høyrepolitikk. Nå er hun en samlende skikkelse, den store garantisten. Jeg tror de kommer til å kjøre enda hardere på dette i valgkampen, sier han.

– Les også: SVs velgere foretrekker Tøyen

Valgforskerne frykter at det kan bli en god del tåketale i valgkampen, ikke minst fordi det er uklart hva slags borgerlig regjering vi kan ende opp med. Blir det Høyre-Frp, blir det alle fire borgerlige partiene, blir det en ren Høyre-regjering eller Høyre pluss sentrum?

– Mye av grunnen til at Venstre og KrF ønsker regjeringsskifte finner de jo ikke støtte for hos Fremskrittspartiet. Det blir spennende å se hvordan mediene forholder seg til Venstre og KrF fremover. Jeg frykter at det kan bli en god del tåketale, sier Aardel.

Total Jenssen mener det ikke er spesielt klart på rødgrønn side heller: - Velgerne kan bli stilt overfor mange tåkete alternativer, sa han.

Sperregrensen

Fire partier i norsk politikk kjemper en kamp mot sperregrensen. Ifølge Aardal går det ikke en måned uten at Venstre, KrF, Senterpartiet og SV har enkeltmålinger under sperregrensen, så faren for å falle under er reell for alle fire.

– Men Senterpartiet og KrF har en velgerbase som har forankring i organisasjoner rundt partiet, det gjør at de er mer motstandsdyktige enn SV og Venstre, sier han.

Todal Jenssen spurte om oppslutningen om småpartiene tegnes litt skjevt på meningsmålingene.

– Min oppfatning er at Venstre reelt ligger noe lavere enn det målingene indikerer. Også SV er jeg usikker på. Vi kan få et sterkt fokus på sperregrensen og en kraftig mobilisering rundt taktisk stemmegivning, slik vi også har sett tidligere, sier han. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse