Skal bli best på kreftbehandling
Helseministeren vil gjøre Norge til et foregangsland innen rask kreftbehandling.
Rask pasientbehandling ble løftet fram som ett av fem hovedmål, da Støre la fram ny Nasjonal kreftstrategi på St. Olavs hospital i Trondheim tirsdag.
Strategien gir føringer for kreftomsorgen for de neste fem årene.
– Vi har nå satt oss et veldig ambisiøst mål når det gjelder behandling. Vi sier at når kreft rammer og blir oppdaget, da skal det behandles nesten som en akuttsykdom. I strategien bekrefter og understreker vi målet vi har hatt i to år om at 80 prosent av pasientene skal behandles inn 20 dager, sier Støre til NTB.
– Les også: Vil endre loven
Tidskravet på 20 dager ble først formulert av regjeringen i 2011. Senere ble det forvirring og rabalder da det kom fram at kravet ikke var en rettighet pasientene hadde, men et eierkrav som sykehusene skal bestrebe seg etter å nå.
To år etter bringer mediene jevnlig historier om pasienter som må vente lenge på utredning og behandling. Støre går i strategien likevel ikke inn for å gjøre 20-dagerskravet til en juridisk rettighet for pasientene.
– For det første mener jeg vi skal tenke oss godt om, om det skal være slik at ethvert mål vi setter kan utløse en juridisk rettighet. På noen helt tydelig definerte områder, er det riktig, men ofte kan juridiske rettigheter bli veldig stivbeinte og skape masse byråkrati, noe helsevesenet er veldig skeptisk til. Fordi et sykdomsforløp kan variere veldig fra person til person, så mener jeg veien å gå er å sette disse målene, men overlate vurderingene til våre dyktige kreftleger, sier Støre.
– Får det noen konsekvenser for sykehusene som ikke oppfyller målene?
– Vi har introdusert nettsiden helsenorge.no, der alle kan følge med på hvordan sykehusene gjør det når det gjelder ventetid, pasientskader og kvalitet. Dette gjør at det blir viktig for sykehusenes omdømme og posisjon å levere. Noen ytterligere virkemidler utover det, skal jeg være varsom med å uttrykke nå. Nå får vi la det gå noe tid og se hvordan dette utvikler seg, sier Støre.
– Les også: Sier ja til kreftmedisin
Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, sier foreningen vil følge veldig nøye med på ventelistene i tiden fremover.
– Vi har vært opptatt av å få en juridisk bindende rettighet, men med de føringene som ligger i denne strategien, så sier vi at vi slår oss midlertidig til ro med dette. Ser vi derimot at ventetiden fortsetter å variere med hvor i landet du bor og hvilken kreftdiagnose du får, da vil vi komme tilbake til dette kravet, sier Ryel til NTB.
Kreftforeningen har vært sterkt delaktig i å utarbeide strategien, og Ryel sier tirsdag er en gledens dag for alle som er berørt av kreft.
– Denne strategien behandler hele forløpet fra forebygging, diagnose, behandlinger, palliasjon, rollen til de pårørende og kliniske studier, og den setter mye tydeligere mål og delmål enn tidligere, sier hun.
Budsjett
Det følger ikke noen konkrete bevilgninger med den nye kreftstrategien, men Støre sier kreftomsorgen kommer til å bli et viktig satsingsområde i neste års budsjett.
– Strategien legger klare føringer for neste års budsjett og også for oppdragsdokumentene til sykehusene neste år.
Ved siden av rask pasientbehandling definerer strategien en mer brukerorientert kreftomsorg, bedre forebyggende arbeid, at flere skal overleve og leve lenger med kreft, samt best mulig livskvalitet for kreftpasienter og pårørende, som prioriterte områder innen kreftomsorgen framover. (ANB-NTB)
Lansert av helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tirsdag.
Strategien har et tidsperspektiv på fem år og har fem hovedmål:
En mer brukerorientert kreftomsorg: Kreftpasienter skal til enhver tid vite hvem de kan henvende seg til om egen sykdom og behandling. Kreftpasienters erfaringer skal brukes aktivt til å forbedre tjenestene.
Norge skal bli et foregangsland for gode pasientforløp: Innsatsen skal styrkes for nå målet om at 80 prosent av kreftpasienter skal få behandling innen 20 dager etter at henvisningen er mottatt.
Norge skal bli et foregangsland innen kreftforebygging
Flere skal overleve og leve lenger med kreft.
Best mulig livskvalitet for kreftpasienter og pårørende: Det skal legges enda bedre til rette for at likemenn og frivillige kan delta i kreftomsorgen. Pårørende skal sikres oppfølging og informasjon, og barn som pårørende må ivaretas.
Et såkalt Partnerskap for kreft opprettes i forbindelse med strategien. Partnerskapet består av Kreftforeningen, KS, de fire regionale helseforetakene, pasientorganisasjoner på kreftområdet, Kreftregisteret og Helsedirektoratet. Partnerskapet skal være pådriver for en samordnet gjennomføring av strategien. (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen