Hedninger og jøder
Jeg er glad i kirker. Spesielt de som er åpne, hvor du kan sette deg ned for en stille stund.
Et sted hvor du kan senke skuldrene og kjenne roen.
Det betyr ikke at jeg er en flittig kirkegjenger. Unntaket er feriene, hvor vi alltid benytter anledningen. Ellers er det dåp, bryllup og begravelser. Denne gangen var det dåp. Det var høyt under taket i steinkirken fra 1860 og plass til 500 sjeler. Blant dem var det en synder; den to måneder gamle udøpte jenta. Skal vi tro Den norske kirkes dåpsliturgi var hun «født med menneskeslektens synd og skyld». Så mye for en god start på livet.
Prosten pratet som proster gjør. I blant lyttet jeg litt ekstra. Spesielt da hun nevnte imamer og opptøyene i Stockholm. Så ble det sitert fra Bibelen og de fleste av oss mistet tråden. Lite er mer ekskluderende enn gamle tekster som ingen forstår. Men prosten prøvde å forklare. Og hun talte varmt for å være snill og grei; spesielt mot mennesker vi ikke liker. Det var da jeg tenkte på romfolket. Etter at en håndfull mennesker hadde mottatt Jesu «blod og kjøtt» var det åpenbart at kirken kunne romme langt flere mennesker enn menighetens trofaste. Hva ville Jesus gjort?
Vi kjenner alle svaret. Jesus ville åpnet kirken for både romfolk, husløse og andre trengende. Jeg forstår at teorien er vanskeligere enn virkeligheten. Og det hender at også jeg er stor i kjeften og ikke helt klarer å innfri. Men jeg innkaller ikke folket og forkynner et budskap basert på tro. Kirken erkjenner selv at de er utfordret av romfolket. Oslos biskop siterer et gammelt ordtak som sier at «enhver begynnelse er vanskelig». Og han fastslår at «som kristne ønsker vi å møte denne utfordring – å møte menneskene – med Jesu sinnelag.»
Kirkens problem er at romfolket ikke er en ny utfordring. De har aldri som kirke møtt trengende mennesker med Jesu sinnelag og åpnet kirkedørene.
Og da ordene «hedninger og jøder» ble sunget ut i kirkerommet innså jeg at også i framtida vil kirken ha godt med plass til oss som søker litt ro fra hverdagen. Men romslig og høyt under taket er det ikke.
sym
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 10/2013)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen