Kan sjekke eget alkoforbruk
Ansatte kan nå selv sjekke egne alkoholvaner via datamaskinen og under full anonymitet. Tilbakemeldingen forteller om det er behov for å justere kursen. Også hjelpen er basert på internett.
Denne internettbaserte sjekken og oppfølgingen vil bli presentert under AKANs høstkonferanse torsdag. Programmet ”Balance” har vært utprøvd i flere bedrifter, men noen oppsummering har ennå ikke funnet sted, forteller daglig leder Kjell Fløyland i AKAN.
– Det jeg kan si er at dette digitale programmet er norsk, er enestående i verden og vil bli brukt i det rusforebyggende arbeidet.
Ingen pekefinger
Balance er et tilbud til dem som vil sjekke og eventuelt justere sine alkoholvaner. Det er ikke et ”avholdsprogram”, heller ikke konstruert for å advare om ”alkoholens mange farer” eller for å løfte en pekefinger mot noen.
Består av to deler
Balance består av to deler. Den første delen består av en internett-basert hurtigsjekk av alkoholvanene. Denne testen tar bare noen få minutter. Når man har gjennomført denne testen får man en tilbakemelding på om alkoholvanene er trygge, eller om det er et behov for å justere kursen.
Den første delen er beregnet på alle ansatte i en virksomhet. Dette fordi alle vil kunne ha nytte av å sjekke ut om alkoholvanene er innenfor trygge rammer, eller om man har et behov for å justere kursen. Den enkelte ansatte kan testen hjemmefra på egen PC dersom det er ønskelig. Det skjer ingen pålogging - brukeren legger ikke igjen noen personidentifiserbare spor. Det er helt frivillig å ta testen og bedriften får ingen opplysninger om hvem som har tatt/ikke tatt testen.
Hvordan legge om vanene
Den andre delen av Balance består av et internett-basert program som gir den enkelte hjelp og støtte til å legge om alkoholvanene.
I denne delen får den ansatte hjelp og støtte til å justere alkoholvanene sine ved å være med på et internett-basert program som løper daglig i 56 dager og deretter har en (mindre intensiv) oppfølgingsperiode på 10 måneder. Programmet er laget av psykologer og eksperter på alkohol og alkoholvaner.
Det er ingen møter, grupper, personlige samtaler, eller liknende. Alt foregår på internett.
AKAN blir ikke arbeidsledig
– Satsingen tyder på at det fortsatt er behov for AKAN?
– AKAN blir ikke arbeidsledig med det første. Fokus på alkohol og illegale rusmidler er heller stigende. Det ser vi blant annet ut fra søkningen til våre kurs over tre dager, svarer Kjetil Frøyland i AKAN.
– En skulle tro at slike korte kurs ikke er blant de mest populære, men tillyste kurs får full oppslutning, og i tillegg må vi arrangere ekstraordinære kurs.
– Er det fortsatt alkohol eller er det illegale stoffer som kokain og cannabis som berettiger AKANs eksistens? – Politiet sier at kokain nå blir omsatt på ”alle” utesteder. Vi har ingen statistikk som viser bruk av illegale stoffer i arbeidslivet, men håper på mer informasjon når professor Willy Pedersen stiller spørsmålet "Hvilket mønster ser vi” i et foredrag om bruk av illegale rusmidler blant arbeidstakere, svarer Kjetil Frøyland.
Alkohol koster 12 milliarder
Beregninger viser at overdreven bruk av alkohol koster norske virksomheter om lag 12 milliarder kroner hvert år. Overdreven bruk av alkohol bidrar i stor grad til fravær, ulykker og arbeidsuførhet. Det antas at 30% av korttidsfraværet er alkoholrelatert.
Effekten på langtidsfraværet er mer skjult, men man regner med at alkohol ligger bak om lag 15% av det totale langtidsfraværet.
Den største kostnaden for virksomhetene er imidlertid relatert til gjennomføringen av selve arbeidet. Redusert produktivitet og kvalitet i arbeidet som følge av bruk av alkohol, er anslått til å koste det norske arbeidslivet 8,7 milliarder kroner pr. år, skriver AKAN.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen