Politikk og idrett
De som mener at politikk og idrett ikke hører sammen, har skjønt begge deler like dårlig.
jan.erik@lomedia.no
Onsdag 5. juni var to sider i det rosa bilaget i VG, altså sportssidene, viet landslagsfotballspilleren Tarik Elyounoussis uttalelse om at han aldri vil spille fotball i Israel. Han kommer ikke med noen lang politisk analyse om hvorfor, men oppgir at barn nektes å spille fotball som grunn. Utover det er han ifølge VG «ikke veldig politisk interessert.»
Arne Kvalheim, landets beste mellomdistanseløper på slutten av 1960-tallet boikottet europamesterskapet i friidrett i 1969. Det var en modig handling. Grunnen var at mesterskapet gikk i Hellas som den gangen var et fascistdiktatur. Kvalheim var veldig politisk interessert, og ble etter idrettskarrieren aktiv politiker for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre.
Jeg skal ikke ramse opp staten Israels politiske meritter siden 1948. Som Drillo sier, også til VG, er «Israel fordømt av FN på alle bauger og kanter». Likevel ser det ikke ut til at landet noensinne har tenkt å endre politikk. Så lenge verdens eneste supermakt, USA, ikke en gang hever øyenbrynene når staten Israel fortsetter med sin brutale okkupasjonspolitikk overfor palestinerne, fortsetter dette skammelige vanviddet i år etter år. Dessverre.
Å tro at en av de største fotballstjernene i Norge skulle kunne endre Israels politikk ved å nekte å spille fotball i Tel Aviv, er sjølsagt mer enn naivt. Likevel er dette en viktig symbolsk sak. Og det kan hende den er viktigere enn som så. Den er i hvert fall et eksempel til etterfølegelse.
Under det langvarige sør-afrikanske apartheidregime ble det iverksatt mange internasjonale boikottaksjoner mot Sør-Afrika, også idrettsboikotter. Det er ikke helt utenkelig at den voksende og etter hvert massive internasjonale fordømmelsen av dette regimet på alle plan – også det idrettslige – til slutt bidro til regimets fall.
Men en svale gjør ingen sommer. Og det er lite trolig at det er så veldig mange idrettsgutter og idrettsjenter som deler Elyounoussis synspunkter på boikotten av Israel. Det syns jeg er synd, men samtidig sjølsagt helt legitimt.
Mitt viktigste anliggende her er ikke at Elyounoussi har rett, det viktigste er at han viser engasjement, at han bryr seg – forstår at det å spille fotball, det å drive idrett ikke er en privat handling uten relasjoner til noe eller noen som helst rundt ham. Han viser, uansett hvilken begrunnelse han gir for sine synspunkter, at alt henger sammen med alt – og at idrett og politikk hører sammen, ikke tvert om.
Norske fotballspillere på U21-laget spiller nå fotball i Israel. Fortsatt med VG som kilde ordlegger de seg blant annet sånn: «Jeg blander meg ikke i det politiske. Jeg er her for å spille fotball. Vi har kvalifisert oss til EM, og jeg tenker bare på det.» Eller «Dette har jeg drømt om veldig lenge, og jeg har aldri vurdert å boikotte Israel-EM. Vi er fotballspillere, ikke et politisk parti».
Dette er uttalelser som bare bekrefter og forsterker det synspunktet at idrettsutøvere tenker mest på seg sjøl. Og det er en slags ansvarsfraskrivelse. For i virkelighetens verden har vi alle et ansvar for å skjønne at idrett og politikk (ikke partipolitikk) henger nøye sammen. Idrett er ingen privat greie, det er en samfunnsmessig aktivitet.
Er det noen som tror at ikke Arne Kvalheim drømte om å løpe fort og kanskje vinne ære og heder i Aten 1969?
I våre dager blir idrettshelter kanskje mer enn noensinne idoler for barn og unge. Den eksploderende veksten av fotballskjorter med navnet på idolet på ryggen er talende eksempler på dette. Forbildene blir rollemodeller.
Hvis jeg hadde vært barn i dag, ville jeg sikkert også spurt mor eller far om jeg kunne fått en fotballtrøye. På ryggen av den skulle det stått Tarik Elyounoussi. Ikke fordi han kanskje for tida er landets beste fotballspiller, men fordi han åpenbart også bryr seg om hvordan andre enn han sjøl har det. Og dessuten tør å si det. Sånne forbilder trenger idretts- og kongerike Norge.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes
Permitteringsordningen forlenges til 1. juli
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie