JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bussene står, togene går

Streiken blant svenske bussjåfører fortsetter, men meklingsmyndighetene greide i går å hindre at det ble streik også i togtransporten.

Ved 15- tiden i går la meklerne i jernbaneoppgjøret fram et meklingsforslag som sikrer 6,8 % lønnsvekst over tre år, utvidet foreldrepermisjon og bedre sikring av de ansattes rettigheter når nye selskaper overtar togstrekninger som legges ut på anbud. Det var nok til at fagforbundene Seko og ST sa ja. Dermed går togene som normalt i Sverige i dag.

Fortsatt busstreik

Streiken blant 1.400 bussarbeidere, organisert i Kommunalarbetarförbundet, fortsetter imidlertid. I første omgang rammer streiken Stockholm sentrum, Södertälje, Solna/Sundbyberg, Sollentuna og Umeå. Men Kommunal har varslet at forbundet regner med at konflikten kan komme til å vare i ukevis og at den vil bli trappet opp.

I går regnet man med at over 100.000 mennesker ble direkte berørt av busstreiken.

Skambud

Mandag forsøkte de uavhengige meklerne å legge fram et forslag til løsning, men det ble raskt og bryskt avvist av Kommunal.

- Et skambud, erklærte Kommunals forhandlingsleder, Lenita Granlund.

Hun har ikke villet gå i detalj om innholdet i meklingsforslaget, men overfor både LO-magasinet Arbetet og svensk TV har hun gitt uttrykk for at forslaget ikke var i nærheten av godt nok på de viktigste punktene for Kommunal: Økte minstelønninger og bedre sikkerhet for å beholde jobben når nye selskaper overtar bussruter etter anbudskonkurranser. Forbundet vil også ha inn bestemmelser i tariffavtalen om minimum 11 timer hvile per døgn og en utvidelse av spisepausen fra 30 til 45 minutter.

Les intervu med to av de streikende bussjåførene hos Arbetet.se

Arbeidsgivernes forhandlingsleder hevder overfor svensk TV at konflikten skyldes Kommunals manglende forhandlingsvilje.

- Man vil ha, men ikke gi. Da er det ikke lett å forhandle, sier Peter Jeppsson, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Bussarbetsgivarna til SVT.

Annonse
Annonse