Teknologi, penger og romantikk
Gjennom LOs fordelsordning LO favør får alle LOs medlemmer tilbud om mobilt bredbånd fra Ice.net. Historien om Ice starter i Rondane og ender i Londons mest fasjonable boligstrøk.
torgny.hasaas@lomedia.no
LO favør er et fordelskonsept der alle LOs medlemmer får mer eller mindre gode tilbud. Det beste tilbudet er LOs kollektiv hjemforsikring som er Norges beste forsikring for innbo og løsøre. I siste utgave av alle LOs fagblader før sommeren presenterer LO favør bredbånd fra leverandøren Ice.net.
Historien om Ice er fascinerende, illustrerende og tankevekkende.
De av oss som er født før 1975 kan huske mobiltelefonens gjennombrudd i Norge. Det var kasser som veide mellom 10 og 15 kilo med et telefonrør på toppen. Telefonene var så tunge at de fleste mobiltelefoner var fast montert i en bil. Men det var en teknologisk sensasjon. Gjennombruddet kom med det hypermoderne Nordisk mobiltelefonsystem (NMT). Det første NMT-nettet var NMT 450, og sendte signaler på 450 Mhz, hvorav navnet.
Nettet ble sprengt, og måtte erstattes av NMT 900. Nettet var i drift fram til 2004.
Da var det en gründer i telebransjen som så sin sjanse. Arnfinn Røste opprettet selskapet Nordisk Mobiltelefon og overtok 450-frekvensen. Ulempen med 450 Mhz er at den har relativt liten kapasitet. Fordelen er at den har stor rekkevidde.
Røste ville bruke 450-frekvensen til å utvikle bredbånd til grisgrendte strøk. Da Gudbrandsdølen Dagningen i oktober 2004 omtalte prosjektet skrev de: «Det digitale nettverket som skal tas i bruk, gjør det mulig for fjellvandrerne på turisthyttene i Rondane, Dovrefjell og Jotunheimen å ta inn tv-bilder og spillefilmer.»
Ice begynte driften i 2006, men klarte ikke å slå helt igjennom. Ice var en kul dings for hytteeiere som vil ha internett på hytta, men det store gjennomslaget kom ikke. Det måtte investeres. Selv om frekvensen var klar, måtte 350 millioner kroner investeres for å få til noe som lignet et landsdekkende nett.
Hvis du går inn på ice.nets sine sider i dag, vil du kunne lese at ice.net er eid av AINMT Group. Det er ikke helt korrekt. Det korrekte navnet på eierselskapet er AINMT holding. AINMT er paraplyen over Ice og dets nordiske søsterselskap.
Nordisk Mobiltelefon gikk konkurs og det amerikanske selskapet Access Industries kjøpte restene og fortsatte driften i AINMT og Ice.
Access Industries er et industrikonglomerat. Det ble stiftet i 1986 av den russisk-jødiske immigranten til USA, Len Blavatnik. Access er store i media og telekommunikasjon og eier blant annet Warner group et av verdens største TV-selskap. De har også investert i en rekke råvareselskap, høyteknologi og kjemisk produksjon. I tillegg investerer de i eiendom, detaljhandel og helseforetak.
Blavatnik er styreleder i Access Industries og har fortsatt kontrollerende eierskap. Selv om han har amerikansk statsborgerskap, bor han i London. I Londons desidert mest fasjonable boliggate, Kensington Palace Gardens, eier han to boliger. Han har en formue på rundt 100 milliarder kroner. En liten del av formuen går med til å pusse opp og slå sammen de to boligene.
Som så mange ultrarike amerikanere lar Balvatnik en del av overskuddet risle over formål. Selv kaller han seg filantrop. Blant de som nyter godt av hans gavmildhet er blant annet ulike prosjekter ved universitetet i Oxford. Han støtter også et matvareprogram i Israel som gir mat til fattige israelere.
I reklamekampanjen for Ice spiller LO Favør og Ice.net på det nasjonalromantiske. De besøker Ellen Marie Hansteensen på Litløy fyr i Vesterålen. «LO favør der ingen skulle tru at nokon kunne ha breiband. Vinn langhelg for 2 hos Ellen Marie på Litløy», heter det i reklamefilmen.
Blavatniks mål med Ice, kanskje han ikke vet at han eier det en gang, er å tjene penger.
Norske fagorganiserte skal bruke feriepengene sine godt hjulpet av nostalgisk ferieromantikk.
Det er ingen grunn til å moralisere, slik er verden.
Og selv om jeg hater å si det: «Alt henger sammen med alt».
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad