– Jens gjentar mine tabber
Høyre-leder Erna Solberg mener Jens Stoltenberg (Ap) gjentar tabbene hennes fra den mislykkede valgkampen i 2005.
Det finner hun ingen grunn til å beklage.
«Vi vet kanskje hvem som blir statsminister i en eventuell rødgrønn regjering, men vi vet ikke hvilken politikk en slik regjering vil føre. Det synes jeg er uredelig», sa Solberg i en NRK-debatt med Stoltenberg 5. september 2005.
Noen dager senere gikk Høyre på en real valgsmell og ble feid ut av regjeringskontorene. Solbergs strategi med å advare velgerne mot «den røde fare» og «kaoskameratene» Ap, SV og Sp slo totalt feil, mente valgforskerne.
Åtte år etter er bildet snudd på hodet. Nå er det Stoltenberg som advarer velgerne mot kaoset og katastrofen som venter ved en borgerlig valgseier.
– Jeg ser at Jens Stoltenberg følger oppskriften min fra 2005. Det var det dårligste valget Høyre noensinne har hatt. Det var ingen vellykket argumentasjon å true med de andre, sier Solberg til NTB.
– Les også: Reinfeldt skryter av Erna
Hun erkjenner at hun gjerne skulle ha hatt en felles regjeringserklæring å gå til valg på, slik den svenske høyrealliansen hadde i 2006, men hevder de rødgrønne heller ikke var enige om så mye på forhånd.
– Tidligere Sp-leder Åslaug Haga har skrevet i boken sin at det var latterlig lite de tre partiene var enige om før de satte seg til forhandlingsbordet, sa Solberg under Høyres oppsummerende pressekonferanse foran sommerferien onsdag.
Hun mener de fire borgerlige partiene har mer til felles enn de rødgrønne hadde i 2005, til tross for det som framstår som uoverkommelige forskjeller innen klima-, samferdsels-, helse- og innvandringspolitikk.
– Jeg er ærlig nok til å innrømme at det er mange punkter vi ikke er enige om. Velgerne stemmer på ulike partier og gir tyngde til ulike syn.
Hun sier den konkrete politikken til en eventuell ny regjering først blir klar gjennom forhandlinger når valgresultatet er klart og tyngdeforholdet fastlagt. Selv ikke handlingsregelen ville hun frede, selv om hun fikk konkrete spørsmål om dette under pressekonferansen.
– Men vi vil føre en ansvarlig økonomisk politikk, understreket hun.
– Les også: Erna best likt
Erna Solberg ble valgt inn på Stortinget fra hjemfylket Hordaland i 1989, som 27-årig student. Ambisjoner om å bli statsminister hadde hun ikke.
– Jeg tenkte ikke at jeg skulle bli statsminister i 1989. Jeg var som alle unge politikere opptatt av de store spørsmålene, men havnet i finanskomiteen og måtte jobbe med bilavgifter. Det var en liten nedtur, sier hun.
Nedtur opplevde hun også ved valget i 2005. Sandefjords Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch mente valgresultatet på 14,1 prosent var så svakt at Solberg burde gå av etter bare halvannet år som partileder.
– Jeg fikk også mange støttemeldinger og er glad for at jeg ikke fulgte rådet hans. Mange framtredende politikere har gjort dårlige valg. Gro gjorde det dårlig i sitt første valg, og Jens gjorde det dårlig etter at han var blitt statsminister første gang.
– Les også: – Vi er mer samlet
Solberg sier hun høsten 2005 lærte noe om viktigheten av å forankre prosesser godt i en partiorganisasjon, og erkjenner at hun innledningsvis gikk litt for fort fram.
– Dette er noe jeg tar med meg. I en ny borgerlig regjering vil det være viktig å sørge for at alle partier får gjennomslag og at alle sammen er fornøyd med retningen. Samtidig må vi inngå kompromisser som ikke vil gjøre alle til lags.
Bompenger er for eksempel noe Frp vil måtte svelge, dersom vi tolker Høyre-lederen rett.
– Spørsmålet er iallfall hva vi skal bruke milliardene til: Å ta bort bommer eller bygge nye veier, sier hun. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen