Arbeidsmiljøloven gjelder for alle
Vi kan ikke lenger lukke øynene for at arbeidstakere blir utnyttet på det groveste i det norske arbeidsmarkedet. Arbeidsmiljøloven gjelder for alle, også for dem som oppholder seg ulovlig i landet.
Det bør ringe varselklokker hos noen og enhver når det koster 150 kroner å vaske bilen utvendig og innvendig en lørdagskveld. Den lave prisen skyldes ofte at papirløse arbeidstakere utnyttes som billig arbeidskraft av useriøse arbeidsgivere. Å være papirløs er definisjonen vi bruker på en person som oppholder seg i et land uten papirer om gyldig opphold.
I mai vedtok LO-kongressen at det skal arbeides for å opprette et informasjonssenter etter modell fra Fackligt Center för Papperslösa i Stockholm. Senteret skal bistå og verne papirløse som blir utnyttet grovt i det norske arbeidsmarkedet. Norsk Folkehjelp og Fagforbundet mener det er stort behov for et slikt senter.
Over hele Europa rapporteres det om papirløse som utnyttes på arbeidsmarkedet. Også i Norge hører vi om alvorlige brudd på arbeidsbestemmelsene. Det kan være altfor lange arbeidsdager, ikke betalt ferie eller penger ved sykdom. Folk får sparken på dagen. Vi hører om menneskehandel og tvangsarbeid. Arbeidsgivere utnytter menneskers økonomiske og rettslige sårbarhet. De betaler lønninger under tariff og tilbyr uakseptable arbeidsvilkår. Dette leder i sin tur til press på prisene til seriøse arbeidsgiverne, og på lønninger og arbeidsvilkår i disse bransjene.
Ingen vet nøyaktig hvor mange de papirløse er, men i Norge er det beregnet å være rundt 20.000. På verdensbasis rundt 4 millioner. De papirløse er ingen ensartet gruppe. Mange kommer fra land som de ikke kan tvangsreturneres til, som eksempelvis fra Eritrea. Andre igjen er statsløse, som palestinerne, og andre har kommet hit på falske premisser – som menneskehandel. De fleste frykter for represalier ved retur til hjemlandet.
At noen bryter utlendingsloven gir ikke andre rett til å bryte arbeidsmiljøloven.
Arbeidsmiljøloven gjelder for papirløse arbeidstakere, noe som er anerkjent av International Labour Organization (ILO). I forbindelse med retten til å organisere seg og retten til å forhandle kollektivt, er det ved gjentatte anledninger vedtatt at papirløse har rett til fundamentale faglige rettigheter.
Alle former for utnytting er i strid med fagbevegelsens grunnsyn om solidaritet, likebehandling, menneskeverd og retten til et meningsfylt liv. Fagbevegelsen og Norsk Folkehjelp mener at det er en selvfølge at vi må hjelpe dem som har det verst. Vi må hindre denne formen for sosial dumping. Den skader dessuten andre arbeidstakere og virksomheter. Den er en trussel mot tarifflønn og andre rettigheter som fagbevegelsen har kjempet fram.
Arbeidsgivere som bruker papirløse, eller underleverandører som benytter seg av arbeidstakere som er papirløse, og vinner anbud med bakgrunn i lave lønninger og uregelmessig arbeidstid, driver med sosial dumping og må bekjempes.
Noen ganger hører vi at vi ikke skal kjempe for de papirløses rettigheter fordi vi da forsvarer at papirløse jobber uten arbeidstillatelse. Ett eksempel på dette er: Vi i fagbevegelsen støtter en regulert innvandring, og at arbeidstillatelse skal være påbudt for å jobbe i Norge. Dette for at arbeidsgivere ikke skal «importere» billig arbeidskraft uten noen form for rettigheter.
Til det sier vi at hovedrollen til fagbevegelsen er å forsvare arbeidernes interesser i forholdet mellom dem og arbeidsgiverne. Fagbevegelsen er ikke utlendingsmyndighet, og skal ikke blande seg inn i deres arbeid. Hvis en person uten oppholdstillatelse skal bli nektet arbeidslivets rettigheter og assistanse fra fagbevegelsen, vil utnyttingen bare øke.
Et annet argument er at det er i fagbevegelsens interesse å bidra til å bekjempe svart arbeid. I bransjer som renhold, bygg og restaurantvirksomhet er svart arbeid omfattende. Arbeidstakere som velger å ta hele eller deler av lønna si uten å betale skatt er kriminelle. De snyter samfunnet for skatt, og er med på å presse ned lønninger og rettigheter.
Det går et viktig skille mellom norske arbeidstakere som aksepterer å jobbe svart og en papirløs som tvinges til det av nødvendighet. De norske arbeidstakerne er ute etter å få mer penger mellom hendene, selv om de vet at de ikke bidrar til fellesgoder og svekker arbeidslivets rettigheter og plikter. Disse har skuslet bort retten til å få hjelp fra et forbund.
For papirløse er situasjonen helt annerledes. For disse er det umulig å få en lovlig jobb. Deres «svarte» arbeid er bygget på nødvendighet. Den papirløse må godta betingelser som vedkommende aldri ville gjort under andre omstendigheter. Her er det snakk om utnytting i arbeidslivet – og fagbevegelsen akter å gripe inn.
Ved å opprette et faglig senter for papirløse hvor papirløse kan henvende seg for å få råd og hjelp, kan vi bidra til å hindre sosial dumping, få oversikt over omfanget og motvirke at utnyttelse av papirløse i det norske arbeidsmarkedet fortsetter.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie