Vil ha mer arbeidsinnvandringen
Høyre mener regjeringen har gjort lite for å rekruttere arbeidsinnvandrere til Norge.
Men Fremskrittspartiet advarer mot å overdrive behovet for utenlandsk arbeidskraft.
– Det er ikke tvil om at det er avstand mellom partiene på borgerlig side i spørsmål som er knyttet til utlendingsloven, erkjenner Høyre-nestleder Bent Høie.
– Fremskrittspartiet og KrF utgjør gjerne ytterpunktene, mens Høyre inntar en mellomposisjon. Jeg tror vi skal klare å bli enige om dette også, sier han til NTB.
Men motstanden fra Fremskrittspartiet får ikke Høyre til å tone ned ønsket om å få flere arbeidsinnvandrere til Norge - også fra land utenfor EU.
– Nei, det er definitivt mangel på viktig arbeidskraft i Norge. Jeg er selv fra oljebyen Stavanger, som er komplett avhengig av utenlandsk arbeidskraft - ikke minst fra land som India og Pakistan, sier Høie.
– Les også: – EØS gjør Norge til trygdekontor
Høyre-toppen mener regjeringen har sviktet når det gjelder å legge forholdene til rette for økt arbeidsinnvandring.
– De rødgrønne har gjort altfor lite. Det er altfor vanskelig for utlendinger å komme til Norge som arbeidsinnvandrere i dag. Norske bedrifter møter for mange hindre og byråkrati, sier Høie.
Siden nyttår har regjeringen reversert to ordninger som skulle gjøre det lettere for utlendinger med relevant fagutdanning å søke arbeid i Norge. Mandag kunne NTB fortelle at en tredje ordning trolig står for fall, nemlig den som sikrer faglærte utlendinger rett til opphold i inntil ett år for å ta norskkurs.
– Regjeringen er opptatt av at det norske samfunn og næringsliv skal sikres tilgang på viktig, utenlandsk arbeidskraft. Samtidig skal vi hindre at ordningene blir utnyttet. Derfor endrer vi reglene når vi ser dokumentert misbruk, sier statssekretær Cecilie Bjelland (Ap) i Arbeidsdepartementet til NTB.
Hun sier regjeringen har effektivisert saksbehandlingen og opprettet tre servicekontorer for utenlandske arbeidstakere.
Vil myke opp
Høyre tar i stortingsvalgprogrammet sitt til orde for å innføre et hurtigspor for behandling av søknader fra eksperter og spesialister. Partiet vil også gi forhåndsgodkjente bedrifter rett til å omgå systemet og «snike i køen».
– Store, profesjonelle selskaper bør få en forhåndsgodkjenning som sikrer at de kan knytte til seg utlendinger, la dem begynne i jobb og heller ordne papirene i etterkant, sier Høie.
Bjelland ønsker Høyre velkommen etter og viser til ordningen med tidlig arbeidsstart.
– Den innebærer at en arbeidsgiver kan rekruttere en ansatt som får starte i jobb før søknaden er behandlet. Høyres forslag om at kun forhåndsgodkjente bedrifter kan benytte tidlig arbeidsstart, vil innebære en reell innstramming, sier hun.
Fra Høyres alliansepartner Fremskrittspartiet kommer uansett stikk motsatte signaler. Tidligere i sommer slo innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen fast overfor Dagbladet at Frp vil legge restriksjoner på arbeidsinnvandringen.
– At innvandringen går ned, vil vi garantere. Hvis vi ikke får til det, blir det vanskelig å sitte i regjering, sa Johansen.
– Overdrevet
Frps Per-Willy Amundsen var partiets talsmann da Stortinget diskuterte den nye utlendingsloven som trådte i kraft i 2010. Han advarer de øvrige partiene mot å overdrive de positive sidene ved arbeidsinnvandring.
– Gjennom EØS-avtalen har om lag en halv milliard mennesker direkte adgang til det norske arbeidsmarkedet. Det er ingen grunn til å overdrive behovet for arbeidskraft fra verden utenfor Europa, sier Amundsen til NTB.
Han erkjenner at det finnes en rekke norske bedrifter som mangler arbeidskraft, men understreker at en eventuell borgerlig regjering også må vurdere kostnadene ved økt innvandring.
– Det som er optimalt for en enkelt bedrift, behøver ikke være optimalt for samfunnet som helhet. Vi har alltid advart mot utlendingers forbløffende evne til å utvise kreativitet og tilpasse seg norske utlendingsregler, sier han. (ANB-NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus