JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksamensrekord bak murene

I fjor avla 184 innsatte i norske fengsler eksamen innenfor høyere utdanning. Det er rekord.

Tallet for 2012 er det høyeste noe år siden registreringen av eksamener bak murene ble startet, i 2008. Rekorden er satt til tross for at fengslene verken prioriterer høyere utdanning, eller oppfordrer innsatte spesielt til å utdanne seg utover videregående.

– Kunnskapsdepartementets oppdrag til oss dreier seg først og fremst om grunnskole og videregående opplæring. De innsatte som vil ta eksamen innenfor høyere utdanning, havner derfor i en gråsone og må ta mye ansvar selv, sier Paal Breivik, seniorrådgiver hos fylkesmannen i Hordaland.

Han sier utdanningsnivået blant innsatte i norske fengsler kan sammenlignes med den norske normalbefolkningen for 20-30 år siden.

– Det betyr at andelen innsatte som har studiekompetanse og er motivert for høyere utdanning kommer stadig mer i takt med generelt høyere utdanningsnivå, sier Breivik.

– Les også: Fanger opp flere «ukjente»

Han skulle gjerne sett at det ble avsatt støtte og ressurser til de innsatte som ønsker å ta høyere utdanning. Det samme ønsker interesseorganisasjonen WayBack, som jobber for at løslatte straffedømte skal integreres i samfunnet.

– Høyere utdanning bør få høyere prioritet i fengslene. Vi ser en klar forskjell på dem som har vært eller er i et utdanningsforløp etter soning. De har en helt annen livgivende gnist og tro på at livet kan være godt. Å gi håp handler om å skape et fremtidsbilde. Utdanning gjør nettopp det, sier Gitte Svennevig, faglig leder for WayBack i Oslo.

Prioriterer videregående

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) gleder seg over eksamensrekorden, og understreker at myndigheter og utdanningsinstitusjoner skal strekke seg langt for å sikre de innsatte tilgang til høyere utdanning. Men hun peker samtidig på at behovet hos innsatte for andre typer opplæring er større.

– Opplæringsloven sikrer alle både en rett og en plikt til grunnskole og videregående opplæring, et tilbud vi er pålagt å sikre at alle får, sier Halvorsen.

– I tillegg er de innsattes klart største utdanningsbehov fortsatt videregående opplæring. En svært høy andel av dem som sitter i fengslene mangler det, sier hun.

Lånekassen gir ikke støtte til innsatte, og dette blir ikke endret.

– Utdanningsstøtten skal gå til å dekke bo- og levekostnader. Elever og studenter i fengsel eller andre institusjoner får i praksis bo- og levekostnader dekket av offentlige midler. Innsatte har derfor ikke rett til utdanningsstøtte. Denne begrensningen i Lånekassens regelverk er satt for å unngå dobbeltdekning av utgifter til samme formål fra det offentlige, sier statsråden. (ANB-NTB)

Tallene viser avlagte eksamener innen høyere utdanning i norske fengsler fra registreringen begynte i 2008

2012: 184

2011: 146

2010: 131

2009: 165

2008: 68

(Kilde: Fylkesmannen i Hordaland)

Annonse

Flere saker

Annonse

Tallene viser avlagte eksamener innen høyere utdanning i norske fengsler fra registreringen begynte i 2008

2012: 184

2011: 146

2010: 131

2009: 165

2008: 68

(Kilde: Fylkesmannen i Hordaland)